Ιορδανία: Ο Τόπος και οι Άνθρωποι

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας

Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό καθεστώς είναι ανελεύθερο, ωστόσο έχει σιωπηρά τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Του Απόστολου Τζίφα


Η πρόσφατη επίσκεψή μας στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Ο Ιορδανία μέσα στο χρονοχώρο της ιστορίας και του πολιτισμού έχει εξέχουσα θέση. Είναι σε μία περιοχή «εύφλεκτη» με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Η χώρα σήμερα κάτω από το βασιλικό καθεστώς παρέχει στους κατοίκους της ανάπτυξη και στους ξένους επισκέπτες ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό καθεστώς είναι ανελεύθερο, ωστόσο έχει σιωπηρά τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Η χώρα προσπαθεί να αναπτυχθεί οικονομικά κυρίως με τον τουρισμό και λιγότερο με την γεωργική παραγωγή. Άλλωστε μόλις το 15% του εδάφους της είναι εκμεταλλεύσιμο. Μέλημα , ωστόσο, της οικονομικής πολιτικής είναι η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό φυσικά με ευνοϊκούς όρους, ώστε το οικονομικό έλλειμμα να κλείσει ισοσκελισμένο. Είναι απορίας άξιον πώς τέτοιες χώρες χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη πόση προσπάθεια καταβάλλουν , ώστε γρήγορα να καλύψουν το οικονομικό έλλειμμα σε όλα τα επίπεδα. Στη χώρα μας αντίθετα που έχει φυσικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη απουσιάζει η πολιτική βούληση με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ξένος παράγοντας (: Cosco, Ελληνικός Χρυσός. επένδυση στο ελληνικό κ.λπ).

Η ιστορία της χώρας είναι πλούσια, όπως και τα αξιοθέατά της. Η χώρα μαζί με τη Συρία αποτέλεσε περιοχές κατακτήσεων και συνεχώς εμπόλεμων καταστάσεων.

Το αρχαιολογικό δέος της Πέτρας και της Γέρασας είναι εντυπωσιακό. Ο πολιτισμός των Ναβαταίων με μεγάλη χρονική διάρκεια και αλληλοεπίδραση με τον ελληνικό πολιτισμό άφησε ένα από τα κυριότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς , την Πέτρα.

Όταν το 2006 επισκεφτήκαμε τη Συρία διαπιστώσαμε και εκεί ένα μοντέρνο κράτος, με πολιτισμό και ανάπτυξη. Σήμερα η Συρία άφησε πίσω της ερείπια. Δυστυχώς, η Συρία και η Ιορδανία είναι περιοχή κατακτήσεων , πολλών πολιτικών αναταράξεων και επικίνδυνων ισορροπιών. Ας ελπίσουμε ότι τα διαπλεκόμενα σσυμφέροντα δε θα προκαλέσουν νέες τραγικές καταστάσεις στην περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι χιλιάδες κάτοικοι γειτονικών χωρών κυρίως πολίτες της μεσαίας τάξης βρίσκουν καταφύγιο στην Ιορδανία.

Οι ιορδανοί είναι η μειοψηφία στη χώρα. Οι παλαιστίνιοι και οι σύροι αποτελούν την πλειοψηφία. Η ειρηνική συνύπαρξή τους βοηθά στην ευημερία και στην ανάπτυξή τους.

Η επίσκεψή μας περιελάμβανε και το Wadi Rum.Του γνωστού χώρου του Λώρενς της Αραβίας. Ερχόμενοι σε επαφή με τον πολιτισμό των βεδουίνων διαπιστώσαμε πόσο αυθεντικοί και απλοί οι βεδουίνοι ζούν σε ένα μαγευτικό τοπίο. Δε σταμάτησαν να μας δείχνουν το συναίσθημα της αγάπης και συναδέλφωσης.

Οι τόποι της Ερυθράς θάλασσας, της Νεκράς θάλασσας, του Αμμάν, της Άκαμπα , της Μάνταμπα και των αυθεντικών Αγίων Τόπων μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις με γεμάτο τον εσωτερικό μας κόσμο.

Δε θα πρέπει να λείψουν από μία επίσκεψη οι γεύσεις από τη χώρα . Οι κυριότερες: το mansaf ( αρνί μαγειρεμένο σε γιαούρτι, σερβιρισμένο σε ένα στρώμα από πιλάφι με ξηρούς καρπούς), το φαγητό των βεδουίνων το Zarb (κρεατικά σε κομμάτια και λαχανικά ψημένα σε φούρνους μέσα στην άμμο) και το καλύτερο κιουνεφέ στον κόσμο στο «Habibah» του Αμμάν.

Η Ιορδανία μας γέμισε εικόνες, συναισθήματα και γνώσεις. Είναι από τις χώρες που με μεγάλη ευχαρίστηση θα ξανακάναμε ταξίδι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ