Και τώρα που κάναμε ρεβεγιόν με βαμμένη ρίζα τί καταλάβαμε;

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου
Και τώρα που κάναμε ρεβεγιόν με βαμμένη ρίζα τί καταλάβαμε;

Στις 7 Νοέμβρη που ξεκίνησε το 2ο lockdown λέγαμε ότι σε 15 ημέρες θα είχαμε καθαρίσει, ότι θα απέδιδαν τα μέτρα. Ποια μέτρα απέδωσαν αλήθεια;

Της Σώτιας Πεντεδήμου

 

Μόνο εμένα άραγε προβληματίζει αυτό το κυβερνητικό ήξεις- αφίξεις; Αυτό το πίσω –μπρος; Και αυτή η έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες που ευλαβικά και κατά το δυνατό τήρησαν τα μέτρα του lockdown; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ζητήθηκε από τους πολίτες να «βάλουν πλάτη» για να ανοίξουν τα σχολεία; Και πόσο ξεδιάντροπο είναι αυτό; Δηλαδή μέχρι τώρα γιατί «βάζαμε πλάτη»; Για να ανοίξουν τα κομμωτήρια; Και γιατί να μην βάλουμε για την εστίαση πχ; Αυτοί οι επιχειρηματίες δεν είναι χαμένοι; Η ψυχολογία θα μου πεις. Ξέρω αρκετούς που πρόλαβαν ραντεβού και η ψυχολογία τους παραμένει στα τάρταρα. Και άλλους που έχουν χαίτη και άβαφη ρίζα και είναι μια χαρά.

Αν κάτι μάθαμε, χωρίς να είμαστε φυσικά επιστήμονες, είναι ότι επιδημιολογικά το πράγμα δείχνει 10 με 15 ημέρες μπροστά. Στις 7 Νοέμβρη που ξεκίνησε το 2ο lockdown λέγαμε ότι σε 15 ημέρες θα είχαμε καθαρίσει, ότι θα απέδιδαν τα μέτρα. Ποια μέτρα απέδωσαν αλήθεια; Το lockdown ούτε καθολικό ήταν, ούτε το πήραμε σοβαρά. Και τελικά; Τα κρούσματα παρέμειναν για μέρες στο Θεό και κυρίως οι θάνατοι και οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξάνονταν δραματικά.

Και πόσες φορές ακόμα πρέπει να ακούσουμε τη μισή αλήθεια; Ή αυτό που θεωρούν αλήθεια τα κυβερνητικά στελέχη; Την ίδια ημέρα και την επόμενη που ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το νέο αυστηρότερο - του παλιού αυστηρού! – lockdown, αρκετοί επιστήμονες, μέλη της επιτροπής έλεγαν σε κανάλια και ραδιόφωνα ότι τα σχολεία δεν μπορεί να ανοίξουν πριν τις 15-20 Ιανουαρίου. Για την εστίαση, δε ούτε λόγος! Και το click away που θα γινόταν click in shop; Να χα να λέγαμε. 

Και εν πάσει περιπτώσει γιατί δε λένε αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, το απλό, το απλοϊκό ίσως, αλλά το αληθές; «Ανοίξαμε τα εμπορικά και τα κομμωτήρια για να ζεστάνουμε λίγο την αγορά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και όπως - όπως. Για να δούμε την επιδημιολογική επιβάρυνση από αυτή την περίοδο, αλλά και το πως συμπεριφερθήκαμε όλοι τις γιορτές πρέπει να περιμένουμε. Τα κλείνουμε ξανά όλα. Τις επόμενες 10 – 15 ημέρες θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες. Γεια σας!». Λιτό, μεστό και αληθές.

Ποιος ο λόγος να ανακοινώνεις ημερομηνίες όταν ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό να μην τηρηθούν; Και όχι γιατί μόνο εσύ δεν εκτίμησες σωστά, αλλά και γιατί όλοι βάλαμε το χεράκι μας. Και γιατί το βάλαμε; Γιατί μείναμε ήσυχοι ότι εσύ θα εκτιμήσεις σωστά. Λάθος.

 

 

Φωτογραφία: Unsplash 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ