"Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη …"

Εύα Καπελλάκη - Κοντού
Εύα Καπελλάκη - Κοντού

"Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι σπουδαία στο νησί μας, την όμορφη Κρήτη. "

Της Εύας Καπελλάκη

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι σπουδαία στο νησί μας, την όμορφη Κρήτη. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι τόσες γυναίκες ενωμένες από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, 500 τον αριθμό, όπως δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Πιτσικάκη, έχουν ένα μόνο στόχο, να προωθήσουν τα χειροποίητα προϊόντα του τόπου μας!

Η κυρία Βάσω Μεσσαριτάκη δασκάλα της υφαντικής τέχνης, μια τέχνη που έρχεται από την αρχαιότητα για να μας θυμίσει τις ρίζες μας και τον μακραίωνο πολιτισμό μας, μας μιλάει σε όρια χρόνου περιορισμένα για την τέχνη τούτη , για το πώς ξεκίνησε η ίδια να μαθαίνει τα μυστικά της, χάρη στο μεγάλο αγώνα του εκλιπόντος μακαριστού Ιεράρχου Κρήτης κυρού Τιμοθέου στην Ι.Μ. Καλυβιανής, στα τρυφερά χρόνια της νιότης της. Μας μιλάει και η συγκίνηση, δικαιολογημένα άλλωστε, κατακλύζει την ψυχή της. Ένα δάκρυ φεύγει και υγραίνει τα μάγουλά της, σαν να θέλει κι εκείνο να συμμετέχει στον λόγο της και να δροσίσει τις αναμνήσεις της.

Μας λέει με λίγη πίκρα, ότι η τέχνη αυτή τείνει να ξεχαστεί αλλά χρέος μας είναι να την υποστηρίξουμε, γιατί εξάλλου είναι η ταυτότητά μας και ο πολιτισμός μας. Όπως μας είπε στο λόγο της, στα εγκαίνια της έκθεσης κρητικών προϊόντων,  η καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, Marina Lebro, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας συνδέουν πολύ περισσότερα απ’ ότι φανταζόμαστε γιατί μη λησμονούμε την ιστορία μας! Στο νησί της Μεσογείου Procida πλησίον της Νάπολη, το νησί αυτό ήταν η πρώτη ελληνική αποικία, υπάρχουν ακόμα ήθη και έθιμα όμοια με αυτά της Κρήτης. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε γνωστά τα κοινά χαρακτηριστικά του πολιτισμού που ενώνουν τα 2 νησιά της Μεσογείου, τότε όλα θα είναι πιο απλά. Η ίδια στο άρθρο της στην εφημερίδα «ROMA» της Νάπολης γράφει: “Procida και Κρήτη δεμένες από μια κλωστή”.

Άρα υπάρχει ελπίδα για την επόμενη ημέρα της παρουσίασης στην καρδιά της πόλης μας, συνεχίζει να λέει η κα Βάσω. Η ίδια στο εργαστήρι της «ΑΝΕΜΗ» στο κέντρο του Ηρακλείου μαθαίνει με υπομονή και πολλή αγάπη την αρχαία τέχνη, εξομολογείται ότι μόνο λίγες μαθαίνουν ίσως γιατί σήμερα οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος, ίσως γιατί η οικονομική κρίση μας λύγισε τη θέληση! Tώρα όμως που οι γυναίκες της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του κοινού πολιτισμού μας, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Τελειώνοντας την όμορφη νοσταλγική συζήτησή μας η κα Βάσω Μεσσαριτάκη μας λέει ότι αν χρειαστεί θα πάει και στην Ιταλία ή όπου αλλού, για να παρουσιάσει το έργο της διδάσκοντας ακούραστα την τέχνη αυτή, γιατί θέλει από καρδιάς να μεταλαμπαδεύσει τα μυστικά της και να υπάρχει συνέχεια, άρα Πολιτισμός.

Διαπιστώνουμε ότι οι λαοί της Μεσογείου είναι δεμένοι από μια όμορφη κόκκινη κλωστή…. Επομένως, μπορούμε να υφάνουμε στον αργαλειό των κοινών μας εθίμων και της κοινής μας Ιστορίας, τη σύσφιξη των σχέσεων, ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ!


*Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ