Λασιθιώτικος Τύπος 1900 - 2021

Απόστολος Τζίφας

"Η αναζήτηση των αιτίων της οπισθοχώρησης του έντυπου λόγου απαιτούν βαθύτερη προσέγγιση: κοινωνιολογική, πολιτική, πολιτιστική  και ιστορική"

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Σητεία η νέα έκδοση της Μαρίας Σεργάκη : « Λασιθιώτικος Τύπος 1900- 2021». Η έκδοση αυτή της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών της Ανατολικής Κρήτης στηρίχτηκε και από την Περιφέρεια Κρήτης. 

Η σημαντική αυτή εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Λέσχη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία , ανέδειξε την ανεκτίμητη και πρωτότυπη εργασία της ερευνήτριας Μαρίας Σεργάκη. 

Η πολύχρονη καταγραφή- έρευνα ( 774 σελίδες) του λασιθιώτικου τύπου δείχνει και την ποιότητα της εργασίας. Αποδελτιώνονται εφημερίδες , περιοδικά, μαθητικά έντυπα , τυπογράφοι και τυπογραφεία. Η αποδελτίωση γίνεται με αυστηρό επιστημονικό τρόπο: λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του εντύπου(:στοιχεία έκδοσης, περιόδους, λεπτομερής αναφορά  περιόδου κ.λπ.).Συνοπτικά , το βιβλίο αυτό αποτελεί πρωτογενή πηγή για τους ερευνητές.

Η παρουσία αρκετών σητειακών και η παρουσίαση του πονήματος αυτού από το συντονιστή Αντώνη Ανηψητάκη, τον ομιλητή Μιλτιάδη Παπαδάκη και τη συγγραφέα , έδωσε τη δυνατότητα μίας επικοδομητικής αναδρομής στο σημαντικό ρόλο του λασιθιώτικου τύπου σε πολιτιστικές , κοινωνικές και ιστορικές πτυχές της λασιθιώτικης κοινωνίας. 

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε για το τύπο της Σητείας. Είναι γεγογός ότι η Σητεία έχει μεγάλη παράδοση στον τύπο την περίοδο αυτή.

Καταγραφή της περιόδου αυτής υπάρχει και στο ένθετο της «Καθημερινής- Επτά Ημέρες»: Αποστόλου Τζίφα, ο Τύπος της Σητείας , σσ.176-178,  9.11.97. 

Τα έντυπα των τελευταίων δεκαετιών στη Σητεία είναι πολλά: πολιτικές εφημερίδες , μαθητικά έντυπα, έντυπα συλλόγων ( διδασκάλων, ΚΑΠΗ,Ένωσης Σητείας κ.ά. ). Χαρακτηριστό γνώρισμα αυτών των εντύπων η μικρή χρονική διάρκεια. 

Ιδιαίτερης μνείας απαιτείται για το περιοδικό « Εν Σητεία» ( 1991-1995). Ένα μοναδικής ποιότητας  περιοδικό με κύρια χαρακτηριστικά : πλουραλισμός, ποικίλο περιεχόμενο, ανάδειξη ανθρώπινου κεφαλαίου της Σητείας και πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες. 

Το ερώτημα που τίθεται , ωστόσο, είναι : Γιατί σήμερα στο νομό μας είναι λιγοστά τα έντυπα ; Είναι μόνος αντίπαλος τα «ανθρωποφάγα» Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ;  

Τα ελάχιστα έντυπα που κυκλοφορούν ενδεχομένως με μικρή ή μεγάλη  κυκλοφορία στηρίζονται στην ποιότητά τους και στο μεράκι των εκδοτών τους (: Ανατολή, Αμάλθεια, Νέα Επαρχία κ.ά.)   

Το φαινόμενο του μικρής κυκλοφορίας των έντυπου λόγου είναι πανελλήνιο φαινόμενο.  Μία διαχρονική εξέταση της έκδοσης της εφημερίδας « Το Βήμα» αποδεικνύει του λόγου ο αληθές. 

    Η αναζήτηση των αιτίων της οπισθοχώρησης του έντυπου λόγου απαιτούν βαθύτερη προσέγγιση: κοινωνιολογική, πολιτική, πολιτιστική  και ιστορική. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η «κρίση του πνεύματος» επηρεάζει αρκετά τον έντυπο λόγο.

Ακολουθήστε το Cretalive στοGoogle News και στοFacebook

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ