Ο δεκάλογος της γρίπης!

Χριστίνα Μπασιούρη
Χριστίνα Μπασιούρη

Προσοχή στις επιπλοκές οι οποίες μπορεί να είναι βρογχίτιδα,οξεία μέση ωτίτιδα,πνευμονία ή μυοσίτιδα.


της Χριστίνας Μπασιούρη Ανδρεαδάκη

Φτάσαμε στην καρδιά και του φετινού Χειμώνα, ήρθαν η Αριάδνη και ο Βίκτωρας, πήραν κι έδωσαν ως είθισται, άφησαν πίσω τους ασθένειες και θύματα.
Ακούγοντας και διαβάζοντας πολλά τις τελευταίες μέρες,θα προσπαθήσω να σας ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.Αρρωσταίνουμε όλοι,με διαφορετική συχνότητα ο κάθε ένας από εμάς.Το ίδιο παθαίνουν και τα παιδάκια μας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους,είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι στο DNA του καθενός μας,είναι γραμμένη η συμπεριφορά του απέναντι στους ιούς και η συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουμε.Κοινό κρυολόγημα ή Γρίπη;

Και τα δύο οφείλονται σε ιούς.Και τα δύο μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο,μέσω σταγονιδίων την ώρα που μιλάμε,φιλιόμαστε,αγκαλιαζόμαστε ,πρωτίστως την ώρα της χειραψίας.Τα συμπτώματα του κρυολογήματος αρχίζουν ήπια,ο βήχας είναι συνήθως ήπιος και ξηρός,ο πυρετός μπορεί να συνυπάρξει και να φτάσει μέχρι τους 38,5 ° C, το βασικό είναι ότι ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα μετά τα διάφορα ανακουφιστικά μέτρα.

Στη δε Γρίπη κατά τους Έλληνες- η λέξη είναι δάνεια από το Γαλλικό grippe-influenza κατά τους Ιταλούς και flu κατά τους Άγγλους, λόγω συντομίας, η συμπεριφορά θυμίζει αρπακτικό, σε γραπώνει...

Η έναρξη του πυρετού είναι αιφνίδια, συνυπάρχει ρίγος,υψηλός πυρετός έως και 40 °C και οστικά άλγη,υποκείμενο αίσθημα ψύχους,βήχας έντονος,ξηρός στην αρχή, παραγωγικός μετά, με πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η κατάσταση κρατάει μέρες κι ενώ υποχωρούν τα συμπτώματα, παραμένει η κούραση.

Προσοχή στις επιπλοκές οι οποίες μπορεί να είναι βρογχίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία ή μυοσίτιδα. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αναιμία, σπληνεκτομή, έγκυες, διαβητικοί και βρέφη επιβάλλεται να επισκεφτούν το γιατρό τους.

Σας δίνω μερικές συμβουλές για να προφυλαχθούν τα παιδιά.


1.Τακτικός εμβολιασμός.
2.Αντιγριπικό εμβόλιο πρωτίστως στις ευπαθείς ομάδες και στα βρέφη που ξεκινούν τον παιδικό σταθμό.
3.Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκου Β.
4.Μάθετε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι,επίσης να χρησιμοποιούν βούρτσα για τα νύχια κα τα δάχτυλα.
5.Επαρκής ύπνος,10 ώρες νυχτερινού ύπνου είναι απαραίτητες.
6.Κρέας, φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
7.Εάν έχετε μικρά παιδάκια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό,προτιμείστε να μένουν λιγότερες ώρες, βγάλτε όλα τους τα ρούχα όταν επιστρέφουν και μην ξεχνάτε το καθημερινό μπάνιο και το λούσιμο των μαλλιών.
8.Στα μεγαλύτερα παιδιά, μάθετε να μην πετούν παντού τις τσάντες τους,σέρνονται παντού μέχρι να φτάσουν στο σπίτι,πιστέψτε με.
9.Ντύστε τα παιδιά ανάλογα με τις προσταγές του καιρού,προτιμώντας περισσότερες στρώσεις με βαμβακερά ρούχα.
10.Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Οι αγαπημένοι μου έφηβοι,να προσέχουν λίγο περισσότερο. Μερικές φορές το να μοιραζόμαστε το ποτό ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο-άλλη μάστιγα της εποχής,κατά τη γνώμη μου-

ίσως επιφέρει προβλήματα υγείας που δεν φανταζόμαστε.Γυμναστείτε,θα γλιτώσετε από πολλά πάθη.


Κάθε φορά λέω χαμογελάστε,όλα θα πάνε καλά,το ίδιο θα σας πω κα τώρα.Γελάστε κόντρα στους καιρούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ