Ο μεγάλος φόβος του Ερντογάν

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Η πιθανή στρατηγική του είναι να αναδείξει τα δύο ξεχωριστά πολιτικά κινήματα από τον Νταβούτογλου και τον Μπαμπατζάν ως διεφθαρμένα και “ άπιστα” στην βάση του πολιτικού Ισλάμ

Του Μηνά Ρασούλη

Λίγες εβδομάδες έμειναν για το σχηματισμό δύο νέων πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία , ένα από τον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το δεύτερο από τον πρώην υπουργό Οικονομίας , Αλί Μπαμπατζάν, πρώην στελέχη του κυβερνητικού κόμματος του ΑΚΡ. Τις τελευταίες μέρες , ο Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε σφόδρα εναντίον των πρώην συναδέλφων του σε μια συζήτηση , που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε από τον πρώην πρωθυπουργό Νταβούτογλου , ο οποίος είναι και ο ίδιος μεταξύ των ιδρυτών του ιδρύματος που άνοιξε το 2010 με λαμπρή τελετή και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς κύκλους, το πανεπιστήμιο παρουσίασε εξαιρετική απόδοση από την ίδρυση του χάρη στις οικονομικές και πνευματικές επενδύσεις που δεσμεύθηκαν από τις κυβερνήσεις του κόμματος του AKP.

Πολλοί κατηγοριοποιούν το πανεπιστήμιο ως τον κύριο χώρο των συντηρητικών πνευματικών ελίτ, με επί του παρόντος 7.000 τοπικούς και ξένους φοιτητές καθώς και αξιόπιστα ακαδημαϊκά στελέχη. Ο λόγος για τη διαμάχη μεταξύ του Ερντογάν και τους πρώην συναδέλφους του είναι ότι το πανεπιστήμιο Σεχίρ απέτυχε να πληρώσει ένα μεγάλο δάνειο που είχε λάβει από τη Χαλκμπάνκ , με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει από την Αμερικανική δικαιοσύνη και το αίτημά των για αναδιάρθρωση της πίστωσης απορρίφθηκε . Το πανεπιστήμιο είναι σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης και δεν μπορεί να πληρώσει καν τους μισθούς των ακαδημαϊκών.

Σε μια εξαιρετικά εχθρική δήλωση το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν κατηγορούσε τους πρώην συμμάχους του ότι εξαπάτησαν τη Χαλκμπάντ με κυβερνητικό διάταγμα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Νταβούτογλου μεταξύ 2014 και 2016, όταν ο Μπαμπατζάν ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς αυτό ήταν δυνατό, αλλά απλά ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το περιστατικό ως βάση για μια πολιτική επίθεση εναντίον τους , με τον φόβο της διάσπασης του κόμματός του μετά από 19 χρόνια.

Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ερντογάν μέσω γραπτής δήλωσης και ζήτησε αντεπιτιθέμενος περισσότερη διαφάνεια στον προσωπικό πλούτο όλων των προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών που έχουν υπηρετήσει το έθνος στο παρελθόν.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον Μπαμπατζάν, ο οποίος εδώ και καιρό ακολουθεί μία ποιο ειρηνική και πολύ προσεκτική πολιτική στάση , χωρίς να διαμαρτύρεται άμεσα στις πολιτικές κινήσεις του Ερντογάν.

Η επίθεση του Ερντογάν περιελάμβανε και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αιτήθηκε και αυτός μια εύνοια για το Πανεπιστήμιο Σεχίρ .

Η πιθανή στρατηγική του Ερντογάν είναι να αναδείξει αυτά τα δύο ξεχωριστά πολιτικά κινήματα από τον Νταβούτογλου και τον Μπαμπατζάν ως διεφθαρμένα και “ άπιστα” στην βάση του πολιτικού Ισλάμ, σε όλα τα στελέχη του κόμματος του ΑΚΡ , αλλά και στα μάτια της κοινής γνώμης. Αυτή η εκστρατεία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ακόμη πιο σκληρές κατηγορίες εναντίον αυτών των δύο ανδρών και των μελλοντικών πολιτικών κομμάτων τους, τα οποία προβλέπονται να ανακοινωθούν με λίστες στελεχών τις επόμενες εβδομάδες πριν από το τέλος του έτους.

Την επόμενη περίοδο θα παρατηρηθεί ενδεχομένως και μια πιο σκληρή γραμμή αντιπολίτευσης με τη δημιουργία αυτών των δύο νέων πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι βέβαιο εάν αυτά τα νέα κόμματα θα συγχωνευθούν αντιπολιτευτικά στην γραμμή της υπάρχουσας συμμαχίας της αντιπολίτευσης ή θα αποτελέσουν μια τρίτη αντιπολιτευτική συμμαχία.

Σε κάθε περίπτωση, το AKP του Ερντογάν θα βρίσκεται σε πιο αμυντική θέση ενάντια στις αυξανόμενες αντιπολιτευτικές φωνές με ερωτήσεις για το πού αυτό το νέο πολιτικό σχήμα και ο απομονωτισμός του κυβερνώντος σχηματισμού θα οδηγούσε την Τουρκία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ