Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Αριστομένης Συγγελάκης
Αριστομένης Συγγελάκης

Τιμή στα θύματα του Ναζισμού - Ανυποχώρητος αγώνας για δικαιοσύνη

Γράφει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης*

«… Σε αντίθεση με τα πλήθη των ανθρώπων που χαιρέτιζαν ενθουσιασμένα τις δυνάμεις των Συμμάχων στη Γαλλία, ο κόσμος που συνάντησε στην Ελλάδα ήταν ανήσυχος κι εξαντλημένος. Τα ρούχα κρέμονταν στα κορμιά τους, ενώ πολλοί ήταν ξυπόλητοι. Έβρισκε παντού σημάδια υποσιτισμού, αρρώστιας και καταστροφής. Επειδή τα σχολεία στα χωριά είχαν γίνει αποκαΐδια, τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας τους βράχους για θρανία. (…) Βλέπει κανείς γυναίκες που προσπαθούν να ετοιμάσουν φαί μέσα στα ερείπια ενός σπιτιού, ανάμεσα σε καρβουνιασμένα δοκάρια και σωρούς από χαλάσματα. Στα καφενεία, η κάμερα ακολουθεί σειρές από κάτισχνα και ανέκφραστα πρόσωπα. (…) Μια σειρά από μαυροφορεμένες γυναίκες κατηφορίζει αργά ένα δρόμο που τον σκιάζουν κυπαρίσσια.». (Μαζάουερ Μ. «Στην Ελλάδα του Χίτλερ – Η εμπειρία της Κατοχής», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994, σελ. 15)1.

Την 13η Δεκεμβρίου 1943, ο τακτικός στρατός της Ναζιστικής Γερμανίας  διέπραξε ένα από τα ειδεχθέστερα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην κατεχόμενη Ευρώπη δολοφονώντας εκατοντάδες αμάχους και καταστρέφοντας την Επαρχία Καλαβρύτων. Ένα (ακόμη) έγκλημα για το οποίο δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη: οι σφαγείς δεν τιμωρήθηκαν, τα θύματα δεν αποζημιώθηκαν! Αντιθέτως, έγινε συστηματική προσπάθεια πλαστογράφησης της Ιστορίας ώστε να γλιτώσουν οι ναζιστές δήμιοι την αυστηρή τιμωρία και, στη συνέχεια, να απαλλαγεί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, από την ευθύνη της για Αποζημίωση και Επανόρθωση.

Ωστόσο, τα ιστορικά στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταρρίπτουν το αφήγημα των «αντιποίνων», που συστηματικά καλλιέργησε η γερμανική προπαγάνδα. Η διαταγή για την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» είχε δοθεί εβδομάδες πριν συμβούν τα γεγονότα που επικαλούνται οι δολοφόνοι του Γ’ Ράιχ (εκτέλεση αιχμαλώτων από τους αντάρτες) για να «νομιμοποιήσουν» τη θηριωδία που διέπραξαν. Η επίμονη προσπάθεια των αναθεωρητών της Ιστορίας να σχετικοποιήσουν τα φοβερά ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να μεταθέσουν την ευθύνη γι’ αυτά από τους σφαγείς στον αντιστεκόμενο λαό έχει αποτύχει παταγωδώς. Η συστηματική προσπάθεια χάλκευσης της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης από το γερμανικό κράτος, εγχείρημα που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια με προπαγανδιστικά προγράμματα στα σχολεία με πόρους του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και κάθε λογής ελληνογερμανικά ιδρύματα, αποκρούεται σθεναρά από το κίνημα υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Είναι πλέον σαφές σε όλους: δεν μπορεί να κλείσει η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής χωρίς την έμπρακτη μεταμέλεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις θηριωδίες του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει Ειρήνη και πραγματική Φιλία των Λαών χωρίς Δικαιοσύνη! 

Σήμερα, στην 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Τιμούμε όμως και όσους επέζησαν - θύματα κι αυτοί του ναζισμού. Τα ορφανά των Καλαβρύτων, όπως και όλα τα παιδιά της Κατοχής, ταύτισαν το μαύρο χρώμα που είχαν τα ρούχα της μητέρας τους τους με το χρώμα του μέλλοντός τους. Είναι οι μικροί ήρωες που πάλεψαν με θεούς και δαίμονες, με την προκλητική αναλγησία του γερμανικού κράτους, δηλαδή των σφαγέων των γονιών τους, αλλά, δυστυχώς, και με την αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα επιβίωσης και κατάφεραν να αναστήσουν τα Καλάβρυτα.

Τιμούμε τις ηρωίδες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: τη γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή. Τις Καλαβρυτινές που αντιστάθηκαν στο φασισμό και θυσιάστηκαν. Όλες τις γυναίκες της μαρτυρικής επαρχίας Καλαβρύτων, που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας, της φτώχειας και της άφατης θλίψης. Τις χιλιάδες γυναίκες που έσφιξαν τα δόντια, φόρεσαν δια βίου το μαύρο τσεμπέρι, στερήθηκαν τις χαρές της ζωής, επωμίστηκαν τις ευθύνες και του άντρα και της γυναίκας, ανέθρεψαν παιδιά κι εγγόνια και τα έκαναν έντιμα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας. Τις γυναίκες που έζησαν με τις τραυματικές και βασανιστικές μνήμες του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, που δεν επέτρεψαν να φωλιάσει το μίσος στην ψυχή τους αλλά δεν ξέχασαν. Που πολλές τους δεν πρόλαβαν, καν, την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης.

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, της Βιάννου, του Διστόμου, του Κομμένου, των Πύργων, του Μεσόβουνου και της Ερμακιάς, των Ανωγείων, του Κέντρους, της Δαμάστας, της Κανδάνου, όλης της Ελλάδας, μας παραγγέλνουν: 

«Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κλείστε τα αυτιά σας στις Σειρήνες των γερμανικών ταμείων αλλά και στους μοιρολάτρες, τους φοβικούς και υποτελείς. Κρατήστε ζωντανή και αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Ειρήνη, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Και μην υποστείλετε ποτέ τη σημαία του αγώνα».

Κι αυτό θα κάνουμε! Ανυποχώρητα! Μέχρι τη νίκη!


1Τα παραπάνω στιγμιότυπα αμερικανικού κινηματογραφικού συνεργείου είναι από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, αμέσως μετά την Απελευθέρωση, το φθινόπωρο του 1944. 



* Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ