Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, τι απομένει όμως για να ξαναγίνει δυνατό;

Μπριτζολάκης Μανόλης
Μπριτζολάκης Μανόλης
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, τι απομένει όμως για να ξαναγίνει δυνατό;

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τα λάθη του περισσότερο από όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο.

Του Μανόλη Μπριτζολάκη*

 

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις αρχές του δεκαετίας του ‘80. Ένα σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλο στις συγκεντρώσεις του κινήματος. Το έχουν «φωνάξει» εκατομμύρια Έλληνες τα τελευταία 45 χρόνια. Τώρα για μια ακόμα φορά  θέλουν να το ξαναφωνάξουν.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, Είναι όμως ενωμένο; Είναι δυνατό;

    Το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε και εκπροσωπείται από το Κίνημα Αλλαγής. Ενωμένο δεν το λες το Κίνημα, ενώ δυνατό παραμένει μόνο στις μνήμες μας. Είναι όμως ακόμη ζωντανό, και αυτό είναι σημαντικό.

    Το ΠΑΣΟΚ έγραψε την Ιστορία αυτού του τόπου , όπως και να την διαβάσει ο καθένας, και ταύτισε την πορεία του με την πορεία της Ελλάδας και ήταν το ΠΑΣΟΚ που στις δύσκολες στιγμές είπε παρών χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.  

    Κάποια από τα χιλιάδες στελέχη, πίστεψαν όμως ότι προδόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ περισσότερα πρόδωσαν το ΠΑΣΟΚ!  Αρκετά ακολούθησαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ακούγοντας τις σειρήνες της εξουσίας, ενώ άλλοι προτίμησαν να συνεργαστούν ακόμη και με τον «αιώνιο» εχθρό, τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί έγινε αυτό; Διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα εξουσίας και πολλά από τα στελέχη του δεν άντεξαν μακριά από αυτή. Κάποια στελέχη όμως έμειναν πιστά, έμειναν σταθεροί στο κόμμα που άφησε πίσω του η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ στα χρόνια του μνημονίου.

   Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όμως τι έκαναν; Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν θα κυβερνούσε τη χώρα το 2015.  Από την άλλη, στις τελευταίες εκλογές το 2019 πολλοί ψήφισαν ΝΔ διότι δεν ικανοποιήθηκαν από την «πρώτη φορά αριστερά» του Τσίπρα αλλά και γιατί δεν μπορούσαν να μείνουν μακριά από την εξουσία. 

   Τώρα τι γίνεται όμως;

   Είναι ικανό και αρκετό το Κίνημα Αλλαγής για να καλύψει αυτό το κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς; Το Κίνημα Αλλαγής έχει μέλλον; Μπορεί να αντέξει το ΠΑΣΟΚ εκτός πολιτικής σκηνής; Μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να μην έχει ΠΑΣΟΚ; Πολλά ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση.

    Στην Φώφη Γεννηματά  πρέπει να πιστωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής άντεξε το 2015 και  κρατήθηκε στο 8% παρά τον έντονο διπολισμό που ζήσαμε, στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019.  Θα μπορούσε να έχει απορροφηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε όμως για να σβήσει συνεργαζόμενο με άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για προσφέρει στον τόπο.

    Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τα λάθη του περισσότερο από όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο. Ήρθε η ώρα για την «αντεπίθεση», με την  ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και την  Κοινοβουλευτική ομάδα του που καθημερινά δίνει τον αγώνα της μέσα στη βουλή με τεκμηριωμένο λόγο, προτάσεις , και θέσεις, γεγονός που την κάνει την πιο αποδοτική , και με τον λαό του που για μια φορά ακόμα οφείλει να βροντοφωνάξει <Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ> .

    Ωριμότητα υπάρχει. Έμπειρα στελέχη και πρόσωπα για την επόμενη μέρα υπάρχουν. Νεολαία από την ηγεσία μέχρι την βάση υπάρχει και  με έντονη δραστηριότητα.

 Τι απομένει για να ξαναγίνει δυνατό; ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ

 

 

*Μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής

 

*

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ