Αν πνιγούμε και εμείς δε θα φταίει ούτε ο ποταμός Γιόφυρος, ούτε η κλιματική αλλαγή

Ειρήνη (Έρρικα) Ζαχαριαδάκη
Ειρήνη (Έρρικα) Ζαχαριαδάκη

Είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός και η ταχύτητα εύρεσης χρηματοδότησης κατασκευής οποιονδήποτε έργων απαιτηθεί και ιδιαίτερα σε περιοχές που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι «επιρρεπείς» να δημιουργήσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Γράφει η Ειρήνη (Έρρικα) Ζαχαριαδάκη

 Απόλυτα σεβόμενη την μεγάλη τραγωδία που συνεχίζει να  εκτυλίσσεται  στη Θεσσαλία και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τελειώσει σύντομα το μαρτύριο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά όλους μας, αλλά κυρίως εμάς του Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισες. 

 Όλοι μας αγωνιούμε όταν βλέπουμε να συμβαίνουν άσχημα γεγονότα στη χώρα μας και σε συνανθρώπους μας, αλλά περισσότερο μας «πονάει η καρδιά» όταν αυτά τα γεγονότα  - φαινόμενα γίνονται η αιτία να απολεσθούν  ανθρώπινες ζωές.

Πιστέψτε με. Εγώ πονάω διπλά και τρίδιπλα επειδή υπηρετώ μία επιστήμη που είναι άμεσα συνυφασμένη  με όλα τα φυσικά φαινόμενα ακραία ή μη. Πικραίνομαι ακόμα παραπάνω επειδή η  επιστήμη της μηχανικής με έχει μάθει και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου, ούσα αρχιτέκτονας μηχανικός, ότι ούτε τα  δάση, ή τα ποτάμια ή τα κτίρια δεν φταίνε όταν καίγονται, πλημμυρίζουν ή καταστρέφονται, αλλά και ούτε η κλιματική αλλαγή και η μοίρα μας η κακιά ευθύνονται για τη γένεση ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Ως μηχανικοί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι όποιες υποδομές καλεστούμε να σχεδιάσουμε και μετέπειτα να κατασκευάσουμε θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, ούτως ώστε η χρήση τους από τους ανθρώπους να εξασφαλίζει  ζωή ευκολότερη και καλύτερη (ποιοτικά) και ταυτόχρονα ασφάλεια. Ένας  σωστός σχεδιασμός ενός έργου είναι ικανός να αποσοβήσει  πολλά ατυχήματα απόρροια ακραίων καιρικών φαινομένων και να μειώσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. 

     Ας αφήσουμε την «καραμέλα» ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή, επειδή αυτό το  διαψεύδει η ιστορία  και η ηλικία της γης που ανέρχεται στα  4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται φαινόμενα λόγω της  κλιματικής αλλαγής. Το κλίμα αλλάζει, αυτό το γνωρίζουμε. Εμείς θα αλλάξουμε ποτέ;   

Είναι απαραίτητος λοιπόν ο σωστός σχεδιασμός και η ταχύτητα εύρεσης χρηματοδότησης κατασκευής οποιονδήποτε έργων απαιτηθεί και ιδιαίτερα σε περιοχές που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι «επιρρεπείς» να δημιουργήσουν έντονα πλυμμηρικά φαινόμενα, αντίστοιχου μεγέθους με εκείνα της Θεσσαλίας. Μία τέτοια περιοχή είναι η Φοινικιά, ο ποταμός Γιόφυρος και οι ευρύτερες περιοχές που γειτνιάζουν με τον ποταμό.

Για τον Γιόφυρο ήξερε ο Περιφερειάρχης πολλά χρόνια – 13 νομίζω. Μπορούσε να ενεργοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να σχεδιάσουν, να λάβουν τις απαραίτητες Αδειοδοτήσεις και να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού της κοίτης του ρέματος και όχι μόνο. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πολύπλευρο επειδή μιλάμε και για προστασία από πλυμμηρικά φαινόμενα και για θέματα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατ` επέκταση του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια που υπάρχουν μέσα στο ποτάμι. 

Γενικά οι Δυτικές Συνοικίες της πόλης μας είναι «παρατημένες» σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, σε πάρα πολλά θέματα.

Χρειαζόταν ίσως να αναδειχθεί το πρόβλημα του ποταμού ΓΙΟΦΥΡΟΣ σε τηλεοπτική εκπομπή την Δευτέρα 11/09/2023, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να ξεκινήσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- ΤΑΚ να στέλνει επιστολές προς Βουλευτές, Δημάρχους, μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ και στον Περιφερειάρχη, τονίζοντας την ανάγκη κατασκευής φράγματος στο ποτάμι και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας το συντομότερο δυνατόν.

Χαίρομαι πολύ που έστω και προεκλογικά αναδείχτηκε εκ νέου  το θέμα και αναγνωρίστηκε – πάλι- το σοβαρό αυτό πρόβλημα, έστω και με αυτόν τον τρόπο.  Χαίρομαι ακόμα πιο πολύ που το 1ο λιθαράκι μπήκε και αυτό με κάνει να πιστεύω και να ελπίζω ότι και μετά τις εκλογές θα δούμε επεμβάσεις να γίνονται από την νέα Περιφέρεια.  Αυτός είναι και ο σκοπός και ο στόχος εξάλλου.

Το καλό του τόπου μας. Της Κρήτης μας!!  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ