Πόλεμο έχουμε ήδη, αλλά...μεταξύ μας!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Πόλεμο έχουμε ήδη, αλλά...μεταξύ μας!

Τζάμπα μάγκες παντού και κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Την τελευταία φορά που η χώρα αυτή γέννησε μεγάλους και πραγματικούς μάγκες ήταν εκεί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στα όσα ακολούθησαν τη δύσκολη δεκαετία της κατοχής , της αντίστασης, του εμφυλίου. Μετά, σποραδικά και σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες βρέθηκαν λίγοι- αλλά πάλι μάγκες- που πολέμησαν είτε εκτός Ελλάδας, είτε αντιστάθηκαν στη χούντα. Κι αυτοί διαχρονικά ήταν δεξιοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι. Το πόσο μάγκας είσαι δεν προκύπτει ούτε από την καταγωγή σου, ούτε από το κόμμα και την ομάδα που υποστηρίζεις. Η μαγκιά έχει να κάνει με το μπόι της ψυχής σου, το πνευματικό ανάστημα, το ήθος και την ανατροφή που κουβαλάς.

Με όλα αυτά να λείπουν, πολλά χρόνια τώρα, γεμίσαμε…τζάμπα μάγκες! Που γίνανε πολεμιστές του…καναπέως και με τη βοήθεια του τηλεκοντρόλ ή του πληκτρολογίου έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο που στο μυαλό τους έχει ήδη…μάχες, αίμα, σπέρμα προδοσίας, μισέλληνες και…πατριδοκοκάπηλους εθνικιστές. Απ΄όλα έχει ο μπαξές του νου τους.

Είναι οι τζάμπα μάγκες που θέλανε διαχρονικά …πόλεμο με τους Τούρκους από το 1897 μέχρι τα Ίμια, αλλά να πάνε να πολεμήσουν τα παιδιά των… άλλων. Είναι οι τζάμπα μάγκες που θέλουν να ζουν σε καθεστώς ειρηνικό, να απολαμβάνουν τις συνθήκες βολής των, που οι… άλλοι τρέχουν και τους εξασφαλίζουν.

(Σε αυτούς τους πολεμοχαρείς τύπους πείτε ότι είμαστε…ήδη σε πόλεμο. Μεταξύ μας…)

Είναι δημοκράτες και αλληλέγγυοι μέχρι να δουν τους…πρόσφυγες στη γειτονιά τους .Είναι εκείνοι που ζητούν να ανοίξουμε τα σύνορα σε όλους μια και είμαστε…μακριά. Εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν μετανάστες στην χώρα μας, αρκεί να είναι στη Λέσβο, τη Χίο και τη…Μυτιλήνη, τα… τρία νησιά μας.

Είναι εκείνοι , στο άλλο άκρο, που θέλουν να βουλιάζουν τις βάρκες των προσφύγων για να μην μας…μολύνουν, εκείνοι που παντού βλέπουν…μιάσματα και εισβολείς, που ξυπνούν και κοιμούνται με το όπλο παρά πόδα. Ο εχθρός είναι μέσα τους. Σαν τον δαίμονα που έχει μπει και δεν βγαίνει ούτε με τους εξορκισμούς.

Είναι οι τζάμπα μάγκες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ή δεν θα κολλήσουν τον κινέζικο ιό, συνωμοσιολογούν για τους Αμερικάνους και τους Εβραίους, φωνάζουν όμως για τα μέτρα και εξαφανίζουν μάσκες και παντός είδους εδώδιμα από τα σούπερ μάρκετς. Είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για το «απόν κράτος», αλλά ενοχλούνται που …δεν έχει καρναβάλι να πάνε.

Είναι , πράγματι, εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας. Με το παραμικρό μπορούμε να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Με την πρώτη…τσιμπιά είμαστε έτοιμοι να χαρακτηρίσουμε τον διπλανό μας , να δώσουμε την χαριστική βολή. Ο καθένας από μας σκέφτεται το χειρότερο για τον απέναντι. Είσαι Ολυμπιακός εσύ, γίνομαι…Παναθηναϊκός εγώ. Είστε εκεί εσείς οι δύο…θα γίνω ΑΕΚ για να σας τη σπάσω! Η χώρα που ανακάλυψε τον οπαδισμό πριν βγουν οι ομάδες μπορεί να επιχαίρει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα και καμία εξέλιξη δεν την επηρεάζει ανά τους αιώνες.

Αυτή η ασύστολη και καθημερινή μπουρδολογία ,που έγινε μάστιγα στις μέρες μας με τα «ευλογημένα» κοινωνικά δίκτυα, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις και τις ιδεοληψίες μας. Αυτή η λογική των δεξιών πως για τα πάντα φταίνε οι αριστεροί και ο παραλογισμός των αριστερών πως η Δεξιά κάνει ανασκολοπισμό στον ανθρωπιστικό ιδεαλισμό τους σε κάνει πραγματικά να πιστεύεις πως αυτή η χώρα δεν έχει σωσμό.
δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ