Πονοκέφαλος… Πότε πρέπει να ανησυχώ ;

Ιωάννα Αμερίδου
Ιωάννα Αμερίδου

Από την καθημερινή κλινική εμπειρία με τέτοιου τύπου ασθενείς παρατηρώ ότι αρκετές φορές χειρίζονται μόνοι τους το πρόβλημα, άλλες φορές ρωτάνε τον περίγυρο τους ή γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, και ουκ ολίγες φορές καταφεύγουν στην επίλυση του μέσω ευχών κατά της βασκανίας.

της Ιωάννας Αμερίδου


Ένα από τα πιο συχνά νευρολογικά προβλήματα και ερωτήματα προς επίλυση είναι η κεφαλαλγία ή κοινώς ο πονοκέφαλος. Αρκετοί άνθρωποι έχουν παρουσιάσει έστω μία φορά στη ζωή τους πονοκέφαλο και ακόμη περισσότεροι έχουν συχνά ή αραιά περιοδικά επεισόδια πονοκεφάλου, άλλοι δε- ακόμη χειρότερα- χρόνιας μορφής.

Τι είναι ο πονοκέφαλος;

Πόνος σε συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού ή σε όλο το κεφάλι ή με αντανάκλαση από ένα σημείο σε διαφορετικό στο κεφάλι. Μπορεί να είναι οξύς, παλμικός, πιεστικός ή βύθιος. Η διάρκεια του μπορεί να είναι μικρή μερικών ωρών ή ημερών. Η δε εμφάνιση του να είναι σταδιακή ή απότομη.

Συνοπτικά οι κατηγορίες κεφαλαλγίας :

1.   Πρωτοπαθείς. Συνήθως δεν είναι αποτελούν συμπτώματα υποκείμενης πάθησης, κάποιες παρ’ όλα αυτά χρήζουν διερεύνησης: Κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία κατά σειρά συχνότητας εμφάνισης.

2.   Δευτεροπαθείς. Αποτελούν συμπτώματα υποκείμενων παθήσεων : Από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν άλγος οι κολπίτιδες προσώπου, εγκεφαλική αιμορραγία, μηνιγγίτιδα, λοίμωξη μέσου ωτός, κατάχρηση αλκοόλ, αρτηριακή υπέρταση κτλπ

3.   Νευραλγίες όπως του τριδύμου νεύρου, άλγος προσώπου λόγω οδοντικών προβλημάτων  κ.α

 

 Από την καθημερινή κλινική εμπειρία με τέτοιου τύπου ασθενείς παρατηρώ ότι αρκετές φορές χειρίζονται μόνοι τους το πρόβλημα, άλλες φορές ρωτάνε τον περίγυρο τους ή γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, και ουκ ολίγες φορές καταφεύγουν στην επίλυση του μέσω ευχών κατά της βασκανίας. Επίσης υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζονται όλες οι κεφαλαλγίες- από τους παθόντες- ως «ημικρανίες» ενώ ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις η λήψη του νευρολογικού ιστορικού θα καταδείξει διαφορετικού τύπου κεφαλαλγία, που χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Πρέπει να γίνεται όμως έτσι; Πότε χρειάζεται νευρολογική διερεύνηση ένας πονοκέφαλος; Τι χαρακτηριστικά έχει;

1.   Επείγουσα περίπτωση κεφαλαλγίας περιγράφεται η αίσθηση του χειρότερου πονοκεφάλου που βίωσε ο ασθενής και μπορεί να συνοδεύεται από τα εξής χαρακτηριστικά :

-       Σύγχυση, διαταραχή λόγου ή διαταραχή αντίληψης του

-       Διαταραχή όρασης

-       Υψηλός πυρετός

-       Αστάθεια βαδίσεως

-       Ναυτία ή έμετος που δε σχετίζονται τουλάχιστον φανερά με κάποια λοίμωξη ή κατάχρηση αλκοόλ

Μπορεί να αφορά εγκεφαλικό επεισόδιο, μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

2.   Μη επείγουσα περίπτωση κεφαλαλγίας που χρήζει όμως διερεύνησης και μπορεί να παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

 

-       Αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης, στην ένταση ή στη διάρκεια γνωστών πονοκεφάλων (σαν ατομικό ιστορικό).

-       Μη βελτίωση του πονοκεφάλου με χρήση κοινών αναλγητικών.

-       Παρεμβολή  του πονοκεφάλου στις καθημερινές δραστηριότητες στην εργασία, ύπνο κτλπ

-       Εμφάνιση πονοκεφάλου μετά από σωματική άσκηση, σεξουαλική δραστηριότητα ή βήχα.

 

 

Συμπερασματικά : Υπάρχουν αρκετές κεφαλαλγίες που δεν μας ανησυχούν, που μπορεί να οφείλονται σε ψυχογενείς ή άλλους ακίνδυνους παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημεία και τρόποι εκδήλωσης, τους οποίους πρέπει να έχουμε υπόψη διότι καταδεικνύουν πιθανή επικινδυνότητα μίας κεφαλαλγίας, λόγω της οποίας χρήζει διερεύνησης.

 

 

Ιωάννα Αμερίδου

Νευρολόγος, MD, PhD

www.neurohelp.gr

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ