Σκέψεις για την τραγωδία στο Μάτι

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Με αφορμή και το πόρισμα των Εισαγγελέων

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Πριν δέκα περίπου μέρες στον σιδηροδρομικό΄σταθμό του Καΐρου συνέβη ένα τραγικό ατύχημα.Ένα τραίνο που έμπαινε μέσα στο σταθμό εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να πέσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στην αποβάθρα προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά από διαρροή καυσίμων που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το σταθμό .Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι...

Το ίδιο βράδυ ο υπουργός μεταφορών της Αιγύπτου Χισάμ Αραφάτ υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό της χώρας που την έκανε αμέσως αποδεκτή.Αυτά στην ''υπανάπτυκτη''Αίγυπτο .Σε μας, χώρα της Ε,Ε που ανήκει μάλιστα στο πυρήνα της, την Ευρωζώνη, ,κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι ζωντανοί 100 άνθρωποι ,στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής ,δεκάδες άλλοι υπέστησαν βαρύτατα εγκαύματα που ουσιαστικά κατέστρεψαν τη ζωή τους ,και ουδείς, πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγων ,ένοιωσε την ανάγκη ή την υποχρέωση, να πεί αυτό που είπε ο Αιγύπτιος υπουργός .''Έχω κι εγώ μερίδιο της ευθύνης ,και παραιτούμαι''. Έτσι ,για να ικανοποιηθεί αν θέλετε το κοινό αίσθημα ,ίσως και να γλυκάνει κάπως ,ο πόνος εκείνων που δέχτηκαν πάνω τους τη συμφορά.

Δυστυχώς συνέβη το ακριβώς αντίθετο.Εκείνοι δηλαδή που θεσμικά και εξ αποστολής είχαν την ευθύνη, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την αποποιηθούν. Με σκηνοθετημένες συσκέψεις και συνεντεύξεις στημένες, προσπάθησαν να την αποσείσουν από πάνω τους ,με τον πρωτοφανή για το μέγεθος της τραγωδία ισχυρισμό , ότι ''τα έκαναν όλα τέλεια και δεν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι στις ενέργειες τους .Ενέργειες μάλιστα τις οποίες -ισχυρίστηκαν- θα επαναλάμβαναν ακριβώς ,αν ο χρόνος γύριζε .πίσω .

Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού τους ''επιστράτευσαν'' ακόμα και ''πρόθυμους''εμπειρογνώμονες , όπως εκείνο το Γερμανό ειδικό που από χιλιάδες μίλια μακριά - σε πλήρη αντίθεση με τον δικό μας, τον καθηγητή κ. Συνολάκη -,αποφάνθηκε,πως η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια ,που η καταστροφή και οι τραγικές απώλειες ήταν αδύνατο να αποφευχθούν.

Μέχρι που ήρθε το πόρισμα των Εισαγγελέων, για να καταδείξει ότι η ασύλληπτη τραγωδία,δεν οφειλόταν ούτε σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού όπως υποστηρίχτηκε αρχικά,ούτε στις -πράγματι δύσκολες-καιρικές συνθήκες ,ούτε στην αυθαίρετη δόμηση ,ούτε στην έλλειψη προσβάσεων στη θάλασσα.,αλλά στην πλήρη κατάρρευση της έννοιας του οργανωμένου κράτους.

Στα φοβερά λάθη ,τις ολιγωρίες ,τις αρρυθμίες ,και στην παντελή έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης ανάμεσα στα αρμόδια όργανα, τις υπηρεσίες και τους φορείς.τους επιφορτισμένους με την ευθύνη των πυρκαγιών.

Πέρα όμως από την επιχειρησιακή ανεπάρκεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ,εκείνο που αφήνει τον απλό πολίτη κυριολεκτικά άφωνο,.είναι η στάση-όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τους διαλόγους που εμπεριέχονται στο πόρισμα- ορισμένων οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος, απέναντι σε ανθρώπους,που ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια,

Έχομε τη γνώμη ότι οι διάλογοι αυτοί είναι μια ντροπή για το Πυροσβεστικό Σώμα ,και πρέπει να ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα ,ώστε να μην υπάρξει επανάληψη του φαινομένου στο μέλλον.Άλλωστε ,παρά τα ελαττώματα μας ως λαός,,ο ανθρωπισμός , δεν έπαψε ποτέ ,ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές , να αποτελεί διαχρονική αρετή μας. .

Και κλείνοντας το σημείωμα μας δεν μπορούμε να μην διατυπώσουμε μια απορία.Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής και επιχειρησιακά υπεύθυνος για την πυρκαιά στο Μάτι, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν προήχθη σε αρχηγό. της πυροσβεστικής

Τι άραγε εκτιμήθηκε γι' αυτή την προαγωγή ;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ