Τάισα και πότισα τόσους, μα τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Τάισα και πότισα τόσους, μα τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Το σουρεαλιστικό περιβάλλον μιας χώρας που και να θέλει κάποιος να τη σώσει αυτή δεν το …επιθυμεί!

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

Τον ξέρετε τον μύθο. Με εκείνο τον βοσκό, που ενώ θεωρούσε ότι όλα τα κάνει καλά με τα ζώα του, το βράδυ τα βάζει μέσα στη στάνη, το πρωί τα βγάζει έξω για να φάνε αυτά…δεν ανταποδίδουν την νοικοκυροσύνη του! “Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;” αναρωτιόταν. Κατέληξε να γίνει… viral παροιμία -λένε πως είναι αρβανίτικης έμπνευσης- γιατί προφανώς συμπυκνώνει όλο το σουρεαλιστικό περιβάλλον μιας χώρας που και να θέλει κάποιος να τη σώσει αυτή δεν το …επιθυμεί!

Αυτή την ιστορία θυμάμαι κάθε φορά που βλέπω τις υποδομές, τα μεγάλα έργα (της Κρήτης) να…ψοφάνε. Δεν λέω ότι δεν συμβαίνει αλλού, μα στον τόπο μας έχουμε τα πρωτεία! Τι έπαθε ο δρόμος της Μεσαράς και…τσίλασε; Προχθές δεν τον φτιάξανε; Χθες δεν τον δώσανε στην κυκλοφορία; Δεν πληρώσανε -πληρώσαμε ένα σκασμό λεφτά με τον προϋπολογισμό να πηγαίνει 4 και 5 φορές πάνω για να τον κατασκευάσουν μετά από 40 χρόνια; Ένας δρόμος που παραδόθηκε λίγο πριν και μετά τις εκλογές του 2019, αλλά θύμιζε δεκαετία του 80-90 και είπαμε όλοι «πάλι καλά». Ανακουφίστηκαν και οι Μεσαρίτες που δεν θα κάνουν τον γύρο του κόσμου για να φτάσουν στο βόρειο μέρος του νησιού. Δεν θα κάνουν όλη μέρα τα προϊόντα τους για να φτάσουν στο λιμάνι. Ένας μέτριος δρόμος, καθόλου σύγχρονος, αλλά ας είναι είπαμε, εξυπηρετούσε, πηγαίναμε και κάναμε τον σταυρό μας. «ΝΑ τους έχει ο Θεός καλά» λέγαμε για εκείνους τους πολιτικούς που κακά στραβά το προχώρησαν. Ας δαγκώναμε τη γλώσσα μας καλύτερα! Δεν προλάβαμε να πούμε μια καλή κουβέντα και πάει ο δρόμος, έγινε… δάμακας!

Και μην ακούω υπάρχουν…γεωλογικά προβλήματα, δεν είναι σταθερό το έδαφος, γιατί…αλλού έπεσε τώρα το πρανές, αλλού…έσκασε ο δρόμος! Κι αντί να ακούσεις ένα συγνώμη, να τιμωρηθεί κάποιος να πληρώσει για την αστοχία…αλληλοϋβρίζονται! Κι όταν έρθει η ώρα να το φτιάξουν δηλώνει με ύφος ο αρμόδιος: "έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει πριν έξι μήνες, αλλά δεν ξεκίνησε για διάφορους λόγους"! Έπρεπε να είχε τελειώσει το έργο στο κέντρο της πόλης, αλλά έλειπε ένας...κυβόλιθος!" Ωραίο…σκηνικό του παραλόγου ή όπως έλεγε ο Τσαρούχης «η Ελλάδα! Τι ωραίο σκηνικό, πράγματι! Αλλά πόσο κακή παράσταση»!

Μα, την Παναγία τρελαίνεσαι με αυτά που ακούς και βλέπεις. Θα μου πειτε τι φταίει η Παναγία, τι φταίει ο γιος της; Ο Ιησούς δεν ασχολείται και με τα …εργολαβικά. Που να πρωτοκοιτάξει κι αυτός. Χριστός  είναι…δεν είναι και ΠΑΣΟΚ να τα προλαβαίνει όλα!

Μα είναι μόνο αυτός ο δρόμος; Δείτε τα προβλήματα που έχει ο δρόμος προς τη Βιάννο- αν και αυτός άντεξε μερικά χρόνια για να είμαστε δίκαιοι- ο οποίος μάλιστα δεν θα δει…ανισόπεδους κόμβους ούτε στη Δευτέρα Παρουσία! Εδώ δεν μπορούν να φτιάξουν ένα ισόπεδο λες και το Καταλαγάρι έχει γρανιτένια εδάφη…

Μήπως περάσατε από τον ΒΟΑΚ; Όχι τον καινούργιο που ….φτιάξανε δήθεν ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και τώρα ο Μητσοτάκης. Τον...παλιό λέω. Είδατε τα χάλια του; Πρέπει να είμαστε η μοναδική  χώρα στον κόσμο που ο «κλειστός αυτοκινητόδρομος» έχει…φανάρι για την κυκλοφορία, διαθέτει μετά την έξοδο σε τούνελ…κυκλικό κόμβο, από αυτούς που σε μια κανονική χώρα βρίσκεις σε επαρχιακά δίκτυα -σαν να πας από την Πόμπια στο Πετροκεφάλι κι όχι σε μεγάλα κέντρα.

Κι όσοι λόγω υγρών καυσίμων δεν πάτε μακριά…δείτε στο Ηράκλειο. Κάτι έργα της τάξεως των 500 μέτρων κάνουν χρόνια να γίνουν και στο τέλος είναι…απαύγασμα κακοτεχνίας. Θέλει προσπάθεια να κάνεις έτσι ένα οδόστρωμα, να βάλεις ένα υλικό στο πάρκο που με τον πρώτο αέρα εξαφανίζεται.

«Μα τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» αναρωτιόμαστε ακόμη; Κι ο «βοσκός», ο εργολάβος, ο επιβλέπων, ο πολιτικός  της εποχής μας τις ίδιες απορίες έχει όταν τους κοιτάζουμε…εκστασιασμένοι και τους λέμε πόσο μπάχαλο τα έχουν κάνει. «Μια χαρά έφτιαξα το δρόμο, (οφθαλμο) μελέτες έκανα, λίγη πίσσα έριξα, άσφαλτο όση περίσσευε έβαλα και πασσάλους. Τάισα και πότισα τόσο κόσμο... Τι έχει ο έρμος και…δεν στέκεται στο ύψος του; Έλα ντε!

 

 

 

 

 

δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ