Τον γουστάρουν, ας το χωνέψουμε!

Φραγκίσκος Λαμπρινός
Φραγκίσκος Λαμπρινός

Έφτασε στο σημείο να φλερτάρει και με αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών μόνο αν κερδίσει. Κι όμως, οι Αμερικανοί «συνδέθηκαν» μαζί του, τον βρήκαν άμεσο και ειλικρινή και τελικά τον ψήφισαν.

 Του Φραγκίσκου Λαμπρινού

 

            Το διαβάζουμε παντού από χθες: Δεν υπερψηφίστηκε ο Ντ. Τραμπ αλλά καταψηφίστηκε η Χ. Κλίντον και το αμερικανικό κατεστημένο. Είναι όμως έτσι, δηλαδή οι Αμερικανοί ψήφισαν από οργή για το «σύστημα» και αντιπάθεια για την Κλίντον ή μήπως στην πλειονότητά τους επέλεξαν με αισθήματα που κυμαίνονταν από συμπάθεια έως ενθουσιασμό για τον Τραμπ;

            Κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε καθαρά σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες και μάλιστα επικράτησε της αντιπάλου του σε πολιτείες στις οποίες το ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε να κερδίσει από τη δεκαετία του 80. Όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες, καταψηφίστηκε μεν μαζικά από τους μαύρους ψηφοφόρους αλλά κατέγραψε ποσοστά της τάξης του 40% στους νέους ψηφοφόρους (ηλικίες 18-44) και σχετικά υψηλά ποσοστά ακόμα και σε «εκλογικές ομάδες» που είχε προσβάλει προεκλογικά, όπως οι Ισπανόφωνοι! Κι όλα αυτά , την ώρα που είχε απέναντι του σύσσωμο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, το ίδιο του το κόμμα, τη διεθνή κοινότητα - του Πούτιν εξαιρουμένου-, τα ΜΜΕ , τη διανόηση, τον Ομπάμα, το Χόλιγουντ, τη Μαντόνα και την Τζ. Λόπεζ, ακόμα και το σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέϊμς!

            Όσες αδυναμίες κι αν είχε η υποψηφιότητα της Χ. Κλίντον (που είχε και μάλιστα τρανταχτές), όσο κι αν την έπληξε η αναβίωση του σκανδάλου των e-mails και οι διαρροές των wikileaks στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου, η ωμή αλήθεια είναι ότι το «πακέτο Τραμπ» αγαπήθηκε και υπερψηφίστηκε από τους Αμερικανούς. Όποιος παρακολούθησε έστω και μια προεκλογική συγκέντρωσή του, δεν μπορεί παρά να παρατήρησε το φανατισμό και των πάθος των υποστηρικτών του και να διέκρινε το «ρεύμα» που είχε στην αμερικανική κοινωνία. Ο Τραμπ «πούλησε» ανυπόκριτα τον εαυτό του με τα προτερήματα και τα –πάρα πολλά- προβληματικά χαρακτηριστικά του: Νταής, άκρως προσβλητικός με τους αντιπάλους, ετοιμόλογος αλλά εξόφθαλμα ακαλλιέργητος και κυρίως με ανύπαρκτη πολιτική εμπειρία. 

Έφτασε στο σημείο να φλερτάρει και με αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών μόνο αν κερδίσει. Κι όμως, οι Αμερικανοί «συνδέθηκαν» μαζί του, τον βρήκαν άμεσο και ειλικρινή και τελικά τον ψήφισαν.

            Στα 60 εκατομμύρια των Αμερικανών που ψήφισαν το νέο πρόεδρο, ασφαλώς θα βρείτε ανθρώπους θυμωμένους με το κατεστημένο , “haters” της Χ. Κλίντον και ακροδεξιούς. Δυστυχώς όμως, όλοι αυτοί μαζί είναι σίγουρα λιγότεροι απ’ όσους ψήφισαν Τραμπ γιατί απλώς τον γουστάρουν! Υπάρχει χρόνος για να αναλυθούν τα αίτια. Προς το παρόν, ας προσπαθήσουμε να το χωνέψουμε. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ