Τουλάχιστον, θά' χει κάτι ευχάριστο να θυμάται

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Πότε άλλοτε θα τα ξαναζήσει όλα αυτά που ζει και απολαμβάνει και αυτός και οι δικοί του;

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Με τίτλο ''Ζωάρα'' ,ήταν ένα πρόσφατο σχόλιο του Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα "Τα Νέα''της 29ης Ιουνίου, όπου αναφέρει τα εξής.''...

Η ιστορία διακινείται ως αστικός μύθος και περιγράφει το πρωτόγνωρο πάθος για την εξουσία του Άλέξη του ''άχαστου''και του στενού πυρήνα που τον περιέβαλε όλα αυτά τα χρόνια -μία ακόμη αιτία γιατί επέμενε ως το τέλος στην εξάντληση της τετραετίας.

Πότε άλλοτε θα τα ξαναζήσει όλα αυτά που ζει και απολαμβάνει και αυτός και οι δικοί του;Είναι ,λέει,σε ένα από εκείνα τα πρώτα ταξίδια στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης ο ''άχαστος''θα έπαιζε νταούλια και θα χόρευαν,υποτίθεται,στους ρυθμούς του οι ευρωπαίοι εταίροι.Επιβαίνει του πρωθυπουργικού αεροσκάφους μαζί με το Νίκο Παππά και δυο τρεις άλλους του στενού πυρήνα.

Το αεροπλάνο είναι σε πορεία προς τις Βρυξέλλες και κάποια στιγμή η αεροσυνοδός βγαίνει και σερβίρει το μενού,που είναι και πλούσιο και γκουρμέ. Οπότε, κατενθουσιασμένος, ο Νίκος Παππάς απευθύνεται στον νέο Πρωθυπουργό Τσίπρα και λέει: Τι ζούμε ρε ...μπιιιιπ (όπου μπιιιιπ η συνηθέστερη προσφώνηση των Ελλήνων μεταξύ τους). Τι ζωάρα είναι αυτή;''

Πράγματι απολάμβαναν ''ζωάρα' με τα όλα της οι άνθρωποι που'' θά φερναν την ελπίδα'' .Με τα κότερα ,τα πούρα ,τις παραθαλάσσιες βίλες για διακοπές ,τα χλιδάτα υπερπόντια ταξίδια,τις ''υψηλές''γνωριμίες και όλα εκείνα τα επίγεια αγαθά που απολαμβάνουν οι ελίτ στην ευλογημένη χώρα μας .Ναι τις ίδιες εκείνες ελίτ ,που, η Πρώτη Φορά Αριστερά και ο ηγέτης τηςΤσίπρας απειλούσαν να ξεσκεπάσουν, για τις αμαρτωλές σχέσεις τους με την εξουσία..

Βέβαια, αυτή η ''ζωάρα'' είχε κι ένα κόστος για τη χώρα και τους πολίτες .Αρκεί να ''ανασκαλέψει'' κανείς ,τους επτά πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, για να το διαπιστώσει .Στο διάστημα αυτό ,με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση η οικονομία κατέρρευσε ταχύτερα κι απ όσο θα μπορούσε να φανταστει ο πλέον απαισιόδοξος τεχνοκράτης .Το κόστος αυτής της περιόδου, κατά τους πιο έγκυρους Ευρωπαίους αξιωματούχους κυμάνθηκε από 100 - 200 δισεκατομμύρια ευρώ με στοιχεία που μιλούν από μόνα τους

Ενώ στο τέλος του 2014 η Ευρωπαική Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2015 κατά 2,9%.και κατά πολύ μεγαλύτερη το 2016 ,η χώρα ξανακύλησε σε διετή ύφεση ,ενώ ταυτόχρονα αποκλειόταν και από το περίφημο QE .Την παροχή δηλαδή άφθονης ρευστότητας από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) ,από την οποία επωφελήθηκαν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το κόστος όμως δεν περιορίζεται μόνο σ αυτά .Μεγάλοι χαμένοι της πολιτικής Τσίπρα , υπήρξαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ,που,ενώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014 η αξία των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο (δηλαδή τα χρήματα που είχε βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος) ανερχόταν σε περίπου 17 δις ευρώ , ένα μόλις χρόνο μετά,- τέλος του 2015 - η αξία των ίδιων μετοχών έπεφτε στα 2 δις ευρώ .

Πλέον τούτου,οι τράπεζες υποχρεώθηκαν και σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου με το κράτος να καταβάλει τα επιπλέον χρήματα για το κεφάλαιο τους, την ίδια στιγμή που το ποσοστό του στη μετοχική τους σύνθεση, κυριολεκτικά εξανεμιζόταν.

Ποιος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όλο αυτό το οικονομικό Βατερλώ του Ά εξαμήνου του 2015..Ο ''ηγέτης'' που θα άλλαζε όχι μόνο την Ελλάδα ,αλλά και την... Ευρώπη.Ο πολιτικός που προεκλογικά είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες.Στους Ευρωπαίους ότι θα πατάξει τη διαφθορά,στους αριστερούς ότι θα διαγράψει το χρέος ,στα θύματα της λιτότητας ότι θα την καταργήσει και στους μετριοπαθείς ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Απέτυχε σχεδόν σε όλα. Έζησε όμως πέντε χρόνια ''ζωάρας'' ,όπως ομολόγησε πάνω στον ενθουσιασμό του ο ''σύντροφος'' Νίκος .

Τουλάχιστον θά χει κάτι ευχάριστο να θυμάται από Δευτέρα που θ'αρχίσουν τα δύσκολα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ