2% αύξηση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι

Η σύγκριση με το 2019 - Τι συμβαίνει στις άλλες αγορές

Με την παραλλαγή Omicron που “σάρωσε” όλο τον κόσμο, αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά νοσούντων, αλλά και εμβολιασμών, να υποχωρεί, η ζήτηση για τους κύριους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών, αυτό το καλοκαίρι επανέρχεται, με την Ελλάδα, ήδη, για το εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου 2022 να παρουσιάζει άνοδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων, σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό διαπιστώνει η Mabrian Technologies -ο κορυφαίος πάροχος ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών για τον τουρισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο- σε πρόσφατη μελέτης της σχετικά με το πώς η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού από την Omicron και ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσωρινή ανοσία μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό, θα επηρεάσει θετικά τις αφίξεις στους κύριους, ευρωπαϊκούς, τουριστικούς προορισμούς το φετινό καλοκαίρι.

πίνακας

Εξετάζοντας την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν, ήδη, αύξηση κατά μία και δύο ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα της αεροπορικής τους χωρητικότητας, σε σύγκριση με πριν την πανδημία, το 2019. Ενώ, η Ισπανία και η Ιταλία εμφανίζουν μειώσεις μόλις κατά 1% και 2%, αντίστοιχα.
Μοναδική “παραφωνία” αποτελεί η Γαλλία, η οποία παρουσιάζει πτώση σε διψήφιο ποσοστό 19%, σε σχέση με το  2019.

πίνακας

 

Η μελέτη επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron στην ανάκαμψη του τουρισμού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά την ανάκαμψη του τουρισμού, αντίθετα την επιτάχυνε.

πίνακας

Ο Carlos Cendra, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Mabrian, σχολιάζει: ” Ουσιαστικά η Omicron ώθησε πολύ περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν πλήρως και η έρευνά μας δείχνει ότι σε όλες τις κύριες αγορές εξερχομένων ταξιδιών παρατηρήθηκαν σημαντικά άλματα στα ποσοστά εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον μολυνθεί από ό,τι πριν ή έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, γεγονός που τους προσφέρει μια προσωρινή αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να ταξιδέψουν. Ως εκ τούτου, θα ήταν αρκετά δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, θα ήμασταν καλύτερα χωρίς την Omicron”.

Εξηγώντας το πως η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron όχι μόνο δεν έβλαψε τον τουρισμό, αλλά του έδωσε επιπλέον ώθηση, ο Carlos Cendra, δίνει τη δική του εξήγηση: “Mε μια πρώτη ματιά τα στοιχεία της χωρητικότητας δείχνουν να μειώνονται απότομα την εποχή της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron, παρά την αύξηση των εμβολιασμών. Λοιπόν, αν λάβετε υπόψη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η χωρητικότητα πάντα μειώνεται σημαντικά σε εποχικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Γαλλία, τότε στην πραγματικότητα, τους τελευταίους μήνες, η εξέλιξη της χωρητικότητας δεν έχει διαφοροποιηθεί από τα ‘κανονικά’ χρόνια. Με άλλα λόγια, η Omicron δεν τους επηρέασε”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση την τρέχουσα προγραμματισμένη χωρητικότητα, οι εισερχόμενες διεθνείς αφίξεις στους κύριους ευρωπαϊκούς προορισμούς έχουν ουσιαστικά επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Ενώ, ακόμα καλύτερα νέα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζήτηση για ταξίδια εσωτερικού μειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, που σημαίνει ότι στο σύνολό τους οι προορισμοί θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ποσοστά πληρότητας υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Πηγή: money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ