Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η 5η δόση

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η 5η δόση

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί

Την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η πέμπτη δόση του επιδόματος παιδιού που καταβάλλεται κάθε δύο μήνες από τον ΟΠΕΚΑ και θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το Επίδομα Παιδιού χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας και της ενδυνάμωσής της.

Είναι ένα μη ανταποδοτικό επίδομα. Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει την αίτηση Α21 για το έτος 2021 μπορούν να την υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΑ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2020.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.
Ποια επιδόματα πληρώνονται την Παρασκευή 29/10

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ, την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβάλει στους δικαιούχους όλα τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα για τα οποία είναι υπεύθυνος.

Ανάμεσα στα επιδόματα που καταβάλει κάθε μήνα ο ΟΠΕΚΑ βρίσκονται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το επίδομα γέννησης καθώς και το επίδομα στέγασης ή επίδομα ενοικίου.

Αναλυτικά, ο ΟΠΕΚΑ, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβάλει τα εξής επιδόματα:

    72 εκατ. ευρώ σε 172.000 δικαιούχους για Αναπηρικά Επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
    50 εκατ. ευρώ σε 230. 609 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    33 εκατ. ευρώ σε 271.321 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
    13,2 εκατ. ευρώ σε 13.141 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
    11,3 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
    15 εκατ. ευρώ σε 80.000 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
    Πληρώνονται 360 δικαιούχοι για επίδομα αναδοχής
    180 ευρώ σε 876 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
    040 ευρώ σε 6.476 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων
    610 ευρώ σε 91 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
    Πληρώνονται 3.200 δικαιούχοι ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)

Το Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

    Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
    Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ