Η "έκρηξη" του ενεργειακού κόστους και η λύση των φωτοβολταϊκών

Η "έκρηξη" του ενεργειακού κόστους και η λύση των φωτοβολταϊκών

"Είμαστε στην Κρήτη, είμαστε προνομιούχοι" επισημαίνει στο Livetalks o Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, Νίκος Σηφάκης.

Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας δημιουργούν "τρόμο" σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ - όπως όλα δείχνουν - διαμορφώνουν  ένα νέο τοπίο στην παραγωγή και κατανάλωση . 
Στην χώρα μας περίπου 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν ως επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο αυτό το ποσό να φαίνεται ικανό να ελαφρύνει σημαντικά τους καταναλωτές από το ενεργειακό κόστος

Η σημερινή εικόνα οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, υπογράμμισε, μιλώντας στο Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, Νίκος Σηφάκης. Επιγραμματικά ανέφερε την πανδημία, την απολιγνιτοποίηση, το θέμα του φυσικού αερίου, ενώ τόνισε πως είμαστε ουσιαστικά σε μια μεταβατική περίοδο για την αγορά ενέργειας.  Ο κ. Σηφάκης υπογράμμισε ότι θα περάσει αρκετό διάστημα για να υποχωρήσουν οι τιμές καθώς η αναταραχή είναι πολύ μεγάλη. 
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδανική λύση τα φωτοβολταϊκά επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε στην Κρήτη, είμαστε προνομιούχοι". 


Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Σηφάκης, μιλώντας στον Κώστα Μπογδανίδη: 

Να σημειωθεί ότι από την Υπουργική Απόφαση του 2014 οπότε μπήκαν οι θεσμικές βάσεις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς έως σήμερα, η διείσδυση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε κτίρια και υποδομές ήταν υποτονική, εξαιτίας των αγκυλώσεων που δημιουργούσε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας μόλις που αγγίζουν τα 50 μεγαβάτ, με το 10% να αφορά κατοικίες.

Το τελευταίο διάστημα, νέες ρυθμίσεις ενίσχυσαν την ελκυστικότητα της αυτοπαραγωγής με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς το όριο ισχύος τους αυξήθηκε στα 3 MW (μεγαβάτ) – από 1 μεγαβάτ που ίσχυε στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και 500 kW στην Κρήτη –  ενώ στη Ρόδο διπλασιάστηκε από 500 kW (κιλοβάτ) σε 1 MW.

Οι επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά είναι είτε να πωλήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο είτε να καλύψει με αυτή μέρος ή και όλη την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, με παράλληλη αποθήκευση ενέργειας.


Δείτε επίσης

Ένας λογαριασμός ρεύματος για... εγκεφαλικό!

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ