Ξέσπασε πόλεμος υπουργείου Υγείας- διαγνωστικών κέντρων

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του γραφείου τύπου του υπουργού Υγείας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων δεν άργησε να ξεσπάσει.

Άγρια κόντρα, με εκατέρωθεν βολές, ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των διαγνωστικών κέντρων με αφορμή τη δήλωση του πρώτου πως "η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η "μεροληψία" υπέρ του δημοσίου και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα”. 

Τα παραπάνω ο κ. Ξανθός τα είπε στο πλαίσιο ομιλίας του στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που καταφέρεται αρνητικά απέναντι στην ιδιωτική αγορά περίθαλψης, καθώς και στο παρελθόν έχει αναφέρει πως στοχεύει στο να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές του ΠΕΔΥ και μόνο όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν να κατευθύνονται στους ιδιώτες παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ (γιατροί, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του γραφείου τύπου του υπουργού Υγείας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων δεν άργησε να ξεσπάσει. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τα διαγνωστικά κέντρα "κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στο χώρο της διάγνωσης, ο οποίος  έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις”, συμπληρώνοντας πως "η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή, αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων,  ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητικής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος”. 

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων απαντούν πως ενώ το  90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές, η κατάσταση σε δημόσια νοσοκομεία και ΠΕΔΥ είναι τραγική, με ελλείψεις σε βασικά υλικά και μεγάλη αναμονή για τη διενέργεια ακόμη και των πιο απλών εξετάσεων. Όπως αναφέρουν, οι πολίτες πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους, χωρίς αυτά να έχουν αντίκτυπο στην εξυπηρέτησή τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων προτιμά πλέον να απευθύνεται στις ιδιωτικές δομές για γρηγορότερα αποτελέσματα, παρά το βάρος της συμμετοχής.

"Εάν ο υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντί αυτού προτιμάται η αγορά υπηρεσιών, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο για το ασφαλιστικό σύστημα κόστος” απαντά η ΠΑΣΙΔΙΚ.

Όσον αφορά τις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μείωση στην τιμή τους που επιβλήθηκε φέτος, εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υπέρβαση μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ. Προκειμένου μάλιστα το υπουργείο Υγείας να περιορίσει τον εκτροχιασμό των κονδυλίων, έβαλε νέο μπλόκο στη συνταγογράφηση, και έτσι οι εξετάσεις για τη διάγνωση μιας νόσου επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για την ίδια πάθηση και για το ίδιο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, ενώ για τις εξετάσεις παρακολούθησης της νόσου καθορίζεται συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ