Μ. Βλατάκης για την Thomas Cook: Ήξεραν δυο μήνες πριν

«Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών» - Έξι πτήσεις σήμερα, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την επιστροφή Βρετανών

«Αυτός ήταν ο σεισμός», είπε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο Μ.Βλατάκης χαρακτήρισε την ίδια ώρα «τσουνάμι» τα όσα θα επακολουθήσουν, ενώ περιέγραψε τα σημάδια που είχαν δώσει οι Βρετανοί ότι έρχεται η καταστροφή. «Σε πρώτη φάση κοιτάζουμε πώς θα επιστρέψουν οι πελάτες», εξήγησε ο ίδιος, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «εγκλωβισμένοι» για τους τουρίστες, αφού όπως είπε, «προσπαθούμε να δείξουμε τη φιλοξενία και αυτοί οι πελάτες θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, θα επιστρέψουν με μέριμνα της ασφαλιστικής τους και τα αποζημιωθούν για τις μέρες που ήταν κλειστή η εταιρεία».

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση της ζημιάς που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, ξεκαθαρίζοντας πως «η οικονομία του τουρισμού δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι τα εστιατόρια, οι προμηθευτές και άλλα, άρα για να υπολογιστεί αυτό το νούμερο θα χρειαστεί χρόνος και δουλειά». «Αυτό που εμείς συστήνουμε είναι ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπήρξαν κάποια σημάδια πριν από τη χρεοκοπία, ο Μ.Βλατάκης σημείωσε πως «υπήρχαν προβλήματα το 2011 και από τότε τακτοποιήθηκαν. Ήταν σημαντική η επέκταση της εταιρείας πέτυχε και μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει, γιατί η ζημιά είναι πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο για τη διάσωση ποσό». Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είπε, φαινόταν να στήνεται σχέδιο διαφυγής των τουριστών από τη χώρα μας. «Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».

Έξι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν απόψε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas Cook.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης», Γιώργος Πλιάκας, η επιστροφή των τουριστών θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν από άλλες εταιρείες τις ίδιες ώρες. Η πρώτη πτήση αναχωρεί λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ και η τελευταία στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 50.000 τουρίστες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. «Είναι μια διαδικασία που σχεδιάζεται με λεπτομέρεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι απόψε θα αναχωρήσουν περίπου 1.000 τουρίστες. Hδη βρίσκονται στο Ηράκλειο και διαμορφώνουν το πρόγραμμα στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού που θα καλύψει τους επιβάτες, αλλά και άτομα από το προξενείο. Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πλιάκας.

Ψυχραιμία συνέστησε στους ξενοδόχους ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Αλέξανδρος Σωμαράς: «Πρέπει μέσα σε όλη αυτή την αγωνία, να υπάρξει ψυχραιμία για να διαφυλάξουμε τον τουρισμό μας. Ίσως κάποιοι ξενοδόχοι υπό την πίεση που βιώνουν ζητήσουν χρήματα από τουρίστες. Χρήματα όμως που μετά θα μπορούν να τα ζητήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο,τι γίνει, άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να είναι προϊόν σκέψης με μελλοντικό ορίζοντα και όχι περιστασιακά».

Με τον Υπουργό Τουρισμού θα συναντηθεί στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την πτώχευση της Thomas Cook.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί, ενώ ορίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Υπουργός Τουρισμού με τον Περιφερειάρχη με αφορμή το κρίσιμο θέμα της πτώχευσης του τουριστικού πράκτορα.

Η συνάντηση γίνεται προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση, συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός για τα θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν ανακύψει για τον τουριστικό κόσμο της Κρήτης, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του νησιού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ