Με 10ετές ομόλογο η επόμενη έξοδος στις αγορές

Η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση της χώρας στις αγορές το επόμενο διάστημα συνιστά κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, ούτως ώστε −μαζί με μια σειρά από άλλα εργαλεία, που περιλαμβάνουν το ΕΣΠΑ αλλά και τα κέρδη ομολόγων− να επεκτείνει την επάρκεια διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή να διασφαλίσει πως, ακόμα και σε ένα δυσμενές σενάριο παράτασης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης για μέτρα στήριξης, δεν θα βρεθεί μπροστά στην "πόρτα" του ESM.

Ούτως ή άλλως, η θέση της χώρας με ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα 20 + 15,7 δισ. ευρώ είναι προνομιακή σε σχέση με άλλα κράτη. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και όχι μόνο, για ύφεση περί το 10%, αλλά και για δυσμενέστερα σενάρια παράτασης της υγειονομικής κρίσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθώς και το 2021, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο σε ένα "κυνήγι" εύρεσης εναλλακτικών πηγών διαθέσιμων.

Το 10ετές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επόμενη κίνηση της χώρας στις αγορές να γίνει με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Προϋπόθεση είναι το κόστος δανεισμού να παραμείνει "λογικό", όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτησή του την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τη Μεγάλη Τετάρτη, με την οποία η κυβέρνηση άντλησε ποσό 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Οικονομικών, "αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην έκδοση ενός 10ετούς σήμερα, το κόστος θα ήταν λίγο πάνω από το 2,2%, έναντι του 3,86% που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ". Και πάλι δηλαδή, εξηγούσε, θα ήταν "ένα καλό αποτέλεσμα".

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που διαμορφώνεται με βάση τις εισηγήσεις από τον ΟΔΔΗΧ, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδοχικές εκδόσεις μικρής αξίας όπως αυτή του 7ετούς, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα, έως τον Ιούνιο. Και τούτο λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με το μέλλον των διεθνών αγορών, αλλά και διότι θα πρέπει να υπάρχει ένας "καθαρός ορίζοντας επάρκειας ταμειακών διαθεσίμων", όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Δεν αποκλείουν, άλλες πηγές, να τεθεί επί τάπητος και θέμα έκδοσης 5ετούς και 15ετούς ομολόγου στη συνέχεια, αλλά και να αυξηθούν εκ νέου οι εκδόσεις εντόκων.

Αν οι αγορές το ευνοήσουν, αρμόδια στελέχη δεν κρύβουν την πρόθεσή τους για τη συλλογή ενός ποσού της τάξης των 10 δισ. ευρώ από ανάλογες κινήσεις. Ο λόγος για ένα ποσό το οποίο αλλάζει δραστικά την εικόνα στο πεδίο των ταμειακών διαθεσίμων. Δηλαδή καλύπτει σχεδόν όλο το ποσό το οποίο αναμένεται να "εξαϋλωθεί" έως και τον Ιούνιο προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ενεργοποιήσει ή που σχεδιάζει έως τότε να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ