Οι προσδοκίες από το άνοιγμα της κρουαζιέρας

Οι προσδοκίες από το άνοιγμα της κρουαζιέρας

Στην Ελλάδα, η κρουαζιέρα αποφέρει ετησίως έσοδα 957 εκατ. ευρώ και προσφέρει 11.231 θέσεις εργασίας.

Η απόφαση για το άνοιγμα και της κρουαζιέρας από τον Αύγουστο (Δείτε ΕΔΩ) θεωρείται από παράγοντες του χώρου πως θα συνεισφέρει στην προσπάθεια για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, μετά τον υποτονικό ρυθμό στις κρατήσεις που καταγράφεται τον Ιούλιο. 

Εντούτοις, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, το "σήμα" που δόθηκε από το υπουργείο Τουρισμού για επανέναρξη της δραστηριότητας από την επόμενη εβδομάδα, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια κρουαζιέρας, αφού απαιτείται χρόνος και προετοιμασία για την επιβεβαίωση των κρατήσεων και των ταξιδιωτικών προγραμμάτων.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, MSC Cruises, Costa και TUI Cruises.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται έξι λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους, ενώ το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες. Παράλληλα ζήτησε από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται πως η αγορά ανέμενε εδώ και καιρό το άνοιγμα της δραστηριότητας, που συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα προορισμών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα κ.ά. Στην Ελλάδα, η κρουαζιέρα αποφέρει ετησίως έσοδα 957 εκατ. ευρώ και προσφέρει 11.231 θέσεις εργασίας. Το άμεσο οικονομικό όφελος της χώρας από τις εταιρείες κρουαζιέρας εκτιμάται στα 572 εκατ. ευρώ, με 7.657 άμεσες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, φέτος λόγω της κορονο-κρίσης οι  απώλειες μέχρι και τον Ιούνιο ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ