«Παγώνουν» διεθνώς επιχειρηματικά deals λόγω της πανδημίας

«Παγώνουν» διεθνώς επιχειρηματικά deals λόγω της πανδημίας

Αιφνίδια ανακοπή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων παγκοσμίως σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται είτε σοβαρά είτε ελαφρώς από τον κορωνοϊό επικεντρώνονται στην επιβίωσή τους και αναστέλλουν τις επιχειρηματικές συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η συνολική αξία των λιγοστών συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν ανήλθε σε 12,5 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο ποσό από τον Απρίλιο του 2009. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 28% στα 698 δισ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η κάθετη μείωση των συμφωνιών οφείλεται ιδίως στην αιφνίδια αναστολή της αμερικανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και πριν επιβληθούν τα αυστηρά μέτρα καραντίνας, σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και στη Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί παγκόσμιο κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο αριθμός των συμφωνιών είχε ήδη περιοριστεί σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, ο αριθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών και συγκεκριμένα όσων ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια μειώθηκε κάθετα τα πρώτο τρίμηνο και κατά κύριο λόγο τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οπως δήλωσε στους Financial Times ο Λέον Καλβάρια, υψηλόβαθμο στέλεχος στη Citigroup, ο αριθμός των συμφωνιών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για ένα διάστημα παγκοσμίως. «Ολοι σκέφτονται πρώτα τους εργαζομένους και τους πελάτες τους. Λίγες είναι οι εταιρείες που θα προχωρήσουν σε συμφωνίες σε αυτό το περιβάλλον και τα ιδιωτικά κεφάλαια θα εστιάσουν περισσότερο στη διαχείριση των εταιρειών χρηματοφυλακίων, προτού προχωρήσουν σε συμφωνίες», σημείωσε ο Καλβάρια.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 253 δισ. δολαρίων, δηλαδή 51% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αντιθέτως, στην Ευρώπη, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 51% στα 232 δισ. δολάρια. Η αύξηση οφείλεται ιδίως στις δραστηριότητες των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και στην εξαγορά αξίας 30 δισ. δολαρίων της ασφαλιστικής Willis Towers Watson από την Aon.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ