Παραμένει η υποχρέωση για ηλεκτρονικές αποδείξεις, στο 30% του εισοδήματος

Ο κορωνοϊός ανέτρεψε το φετινό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, όχι όμως και το πλάνο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Από τα μέσα του Μαρτίου έγινε σαφές ότι όσα είχε σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών θα έπρεπε να μείνουν στο συρτάρι λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία. Τότε ήταν που τέθηκε για πρώτη- και μάλλον τελευταία φορά- το ερώτημα για το αν θα πρέπει να ανασταλεί και το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% των εισοδημάτων.

Η απάντηση εξαρχής από το υπουργείο Οικονομικών ήταν «όχι» και στη διάρκεια της καραντίνας τα στοιχεία που κατέφταναν ενίσχυαν αυτήν τη θέση, καθώς καταγράφηκε και συνεχίζεται να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- πληρωμών.

Αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών εν μέσω κορωνοϊού

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ ο τζίρος επιχειρήσεων- επαγγελματιών από πληρωμές τοις μετρητοίς «βούτηξε» ως και 40% κατά περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών είδαν αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών και πάνω από 100% ακόμα και σε δραστηριότητες όπως η παροχή ιατρικών υπηρεσιών, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.

Έχοντας συμπληρωθεί, πλέον, το πρώτο μισό του έτους, στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων. Το στοίχημα ήταν εξαρχής μεγάλο και για έναν ακόμα λόγο: στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προϋπολογίσει 557 εκατ. Ευρώ από την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η απόφαση του υπουργείου δίνει όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες και φωτίζει «γωνίες», όπως για παράδειγμα ποια θεωρούνται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών:

οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)],
η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές),
η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ.
η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ