"Παζάρι" για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Ανάμεσα σε ΥΠΟΙΚ - Θεσμούς

Στο παζάρι μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό έχει "κολλήσει", σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς να είναι πλήρως ακατάσχετα τα ποσά που μπαίνουν σε αυτόν τον λογαριασμό από πωλήσεις που εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) έχει απορριφθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών ως χαριστική.

Το επιχείρημα των Θεσμών είναι ότι όσο θα αυξάνονται τα έσοδα από πωλήσεις μέσω καρτών τόσο θα πλήττονται τα φορολογικά έσοδα αφού θα υπάρχει ένας λογαριασμός που δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν ούτε το υπουργείο Οικονομικών όταν υπάρχουν φορολογικές οφειλές, ούτε το υπουργείο Εργασίας όταν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές αλλά ούτε και οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες στους οποίους θα χρωστά ο επαγγελματίας.

Η λύση η οποία εξετάζεται προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο στη διαπραγμάτευση είναι να δημιουργηθεί ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για τις εισπράξεις με κάρτες, αλλά να υπάρχει μερική προστασία από τις κατασχέσεις. Η λύση πάνω στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση είναι να ισχύει ακατάσχετο όριο στο 80% των ποσών που εισπράττει μια επιχείρηση από τις εισπράξεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση εισπράττει σε έναν μήνα το ποσό των 10.000 ευρώ με πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών, να μπορεί να κατασχεθεί από τον σχετικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να μπορεί να διατεθεί από την επιχείρηση για την πληρωμή ΦΠΑ, την πληρωμή άλλων φόρων αλλά και την εξόφληση αμοιβών των εργαζόμενων και προμηθευτών.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Την υποχρεωτική δαπάνη μέρους τους εισοδήματος (10%-30%) των μισθωτών και συνταξιούχων με πλαστικό χρήμα. Για το ποσό που δεν θα καλύπτει ο μισθωτός θα επιβαρύνεται με φόρο 22%. Θα υπάρχει εξαίρεση για τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και τους κατοίκους περιοχών με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων που δεν είναι τουριστικές.

- Υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών  POS παντού.

- Υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε όλες τις επιχειρήσεις ότι εφόσον το επιθυμεί ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει να πλαστικό χρήμα.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ