Τι είναι Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γρηγόρης Κοκολάκης
Γρηγόρης Κοκολάκης

Οι  επιχειρήσεις που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι μικρομεσαίες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα,

Του Κοκολάκη Κ Γρηγόρη  επιστημονικού συνεργάτη μας * 

 

Απαντήσεις σε απλές οικονομικές ερωτήσεις 

Τι είναι Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων;

Πρόκειται για τρίμηνη κρατική επιδότηση των τόκων των δανείων που ήταν ενήμερα στις 31/12/2020 για το χρονικό διάστημα από 01.04.2020 μέχρι και 30.06.2020. 

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του παραπάνω μέτρου;

Οι  επιχειρήσεις που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), - απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όσοι έως τώρα εντάσσονται στα ευνοϊκά μέτρα .  

Έχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση που πρέπει να ξέρω πριν ενταχθώ στο μέτρο;

ΝΑΙ όσοι θα ενταχθούν  πρέπει να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31/12/2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19/3/2020.

Ποιους τόκους δανείων αφορά το μέτρο;

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τόκους δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς και των δανείων και πιστώσεων του άρθρου 10 του ν. 3156/2003. 

Στο μέτρο της επιδότησης των τόκων μπορούν να μπουν  αυτοί που έχουν κάνει χρήση του μέτρου που τους έδινε την δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή κεφαλαίου των δανείων τους;

ΝΑΙ. Στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για την επιλέξιμη χρονική περίοδο, μπορούν  να λάβουν και την νέα αυτή ενίσχυση για τους τόκους της ίδιας περιόδου.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τα δάνεια που εντάσσονται στην Επιδότηση Τόκων;

Ναι αφορά δάνεια που οποία ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και την διαχείριση του δανείου να την έχει  χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση 

Υπάρχει κάποιο ανώτατο ποσό ως όριο στο μέτρο της επιδότησης των τόκων; 

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν επιτρέπετε  να ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ 

Που και πως γίνεται η αίτηση; 

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (στο γνωστό  https://www.ependyseis.gr/ )  από την 15η Απριλίου  και ώρα 12.00 έως την 30η Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00.

Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ της επιχείρησης με μόνο ένα ψηφίο ανά ημέρα, με πρώτο το ψηφίο ENA (1) -δηλαδή την πρώτη ημέρα έναρξης των υποβολών αποκτούν δυνατότητα υποβολής τα ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 1,  έως την δέκατη ημέρα όπου αποκτούν δυνατότητα υποβολής και τα ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 0. 

Αν δεν προλάβω να κάνω αίτηση χάνω την επιδότηση; 

ΟΧΙ από την 11η ημέρα και μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020 η επιχείρηση σας μπορεί  να υποβάλλει αίτηση το σύνολο των ληπτών, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Γι αυτό αφήστε τους λογιστές σας να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειες τους.

Φτάνουν τα χρήματα για όλες τις επιχειρήσεις ή όποιος προλάβει θα πάρει; 

Η απόφαση ρητά αναφέρει  ότι εφόσον ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των εγκεκριμένων αιτήσεων, αυξάνεται μέχρι την πλήρη κάλυψή τους. 

Από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; 

Η Δράση αυτή  πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης που αφορά στην κάλυψη των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες, ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ 

Αν θέλω λεπτομέρειες που μπορώ να βρω;

Ότι χρειαστείτε θα το βρείτε  στο ΦΕΚ η υπ’ αριθ. 37674/10.4.2020 και στην από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου είχε προβλεφθεί το μέτρο της χρηματοδότησης δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων. 

Ο Κοκολάκης   Γρηγόρης είναι  Οικονομολόγος Λογιστής  επιχειρηματικός Σύμβουλος  με Master  στην Διοίκηση Επιχειρήσεων .  Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ