Ανησυχία για την αύξηση των γυναικολογικών καρκίνων στην Κρήτη

Hμερίδα της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση


Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικολογικοί καρκίνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Καρκίνος Μαστού και Γυναικολογικοί Καρκίνοι: Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση και Αντιμετώπιση», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης-Αυτοτελές Τμήμα Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης- στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Προώθησης Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018 - 2020», με τη σύμπραξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ημερίδα, που ήταν ανοιχτή για τους πολίτες, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί γιατροί, η διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στελέχη εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων.

Ο κ. Χρήστος Λιονής καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και Συντονιστής του αρχείου καταγραφής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Και η γυναίκα δυστυχώς δέχεται τον καρκίνο. Εμείς στην Κρήτη προσπαθούμε από το 1992 με τη βοήθεια της Περιφέρειας να καταγράψουμε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.

Όσον αφορά τη γυναίκα και τα δεδομένα που παρουσιάζουμε, η έμφαση δίνεται στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χωρίς να αφήνουμε τον καρκίνο του πνεύμονα που φυσικά υπάρχει και στους άνδρες, λόγω της μεγάλης σχέσης τους με το κάπνισμα.

Τα δεδομένα στην Κρήτη λένε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις από το 1992 μέχρι και το 2018 που έχουμε κάνει τις καταγραφές.

Οι τάσεις είναι αυξητικές για τους γυναικολογικους καρκίνους. Μπορεί να μην είναι στο υψηλό επίπεδο όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αν μη τι άλλο όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε και συζητάμε για τη λήψη μέτρων.

Είναι ίσως ενα κρίσιμο σημείο που περνά η γυναίκα της Κρήτης και θα πρέπει για πολλούς και διάφορους λόγους και η Πολιτεία και οι φορείς να προστατέψουν τη γυναίκα της Κρήτης από τους γυναικολογικους καρκίνους"

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης που αφορούν τη χρονική περίοδο 1992-2013, παρουσιάστηκαν αυξητικές τάσεις στον καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα στις περιοχές των δήμων Κισσάμου, Κανδάνου και Σελίνου, Φαιστού και Αγίου Νικολάου.

Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η υψηλότερη συχνότητα νέων περιστατικών έχει καταγραφεί σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Σε δηλώσεις της η Διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδακη ανέφερε: "οι γυναικολογικοι καρκίνοι είναι ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Ως Υγειονομική Περιφέρεια το έχουμε πει από την αρχή ότι στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και κυρίως οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για πρόληψη, ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και θεραπεία. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας"

"Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιησει το γυναικείο πληθυσμό (τη μητέρα, την κόρη, την αδελφή, τη σύζυγο, τη φίλη) για τα πλεονεκτήματα που έχει η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση των καρκίνων της γυναίκας", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ενώ ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Παθολογικής Ογκολογικης Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ τόνισε: "Θα πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει το πρόβλημα αυτό, να το διαγνώσει έγκαιρα έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση"


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ