Χανιά: Και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση στην απεργία της Τρίτης

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10:00

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Χανίων:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας ακόμα σχολικής χρονιάς στην οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον αγώνα για τη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση και τη στήριξη όλων των μαθητών μέσα στην τάξη. Καλούμαστε να επιτελέσουμε αυτό το έργο σε σχολεία και εκπαιδευτήρια όπου η Εκπαίδευση είναι εμπόρευμα, καθορίζεται και προσανατολίζεται από τα κέρδη των σχολαρχών.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή το καλοκαίρι, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει ξεκάθαρα δείγματα γραφής σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, όσο και στο κομμάτι της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Αξιοποιεί την αντεργατική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει πιο επιθετικά. Ήδη, μες στο καλοκαίρι κατάργησαν την έστω και προσχηματική «αιτιολόγηση» των απολύσεων – ρύθμιση που αφορά ξεκάθαρα και τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, κοντά στους απεργοκτόνους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν επιπλέον φίμωση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με πρώτο και κύριο την πρόταση για ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που συμμετέχουν σε σωματεία αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επιδιώκουν να υψώσουν τοίχο σε εργαζόμενους που θέλουν να οργανωθούν στα σωματεία τους, που επιλέγουν το συλλογικό δρόμο διεκδίκησης, στην ενεργή συμμετοχή τους. Επιχειρούν ένα σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντα της με την πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα τους.

Για τους εκπαιδευτικούς στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, η κατάργηση της ρύθμισης της αναγκαιότητας του “βάσιμου λόγου” για την αιτιολόγηση της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, προμηνύει σοβαρές εξελίξεις και ανοίγει το δρόμο για ανατροπή του καθεστώτος εργασίας των συναδέλφων. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αφού είναι δεδομένο ότι η εν λόγω κατάργηση θα αποτελέσει ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ των σχολαρχών, των οποίων οι θέσεις για την ανάγκη άρσης των περιορισμών στη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών είναι γνωστές.

Ήδη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: μεγάλες και συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών από την περασμένη χρονιά, περικοπές μέχρι εξαφανίσεως στις αμοιβές των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών κατά τους θερινούς μήνες και εξαγγελίες για μειώσεις μισθών.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το άθλιο καθεστώς των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών ως φυσιολογικό φαινόμενο που πρέπει να αποδεχθούμε περίπου με ευγνωμοσύνη, γιατί διευκολύνοντας την επιχείρηση εξασφαλίζουμε, υποτίθεται, τη δουλειά μας. Μας κοροϊδεύουν απροκάλυπτα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου οι ευρισκόμενοι σε σύμβαση διετίας απολύονται αναιτιολόγητα κάθε 31η Αυγούστου της δεύτερης χρονιάς, με αποκλειστικό κριτήριο τη λογική του κέρδους της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των πινάκων αναπληρωτών από το Υπουργείο ουσιαστικά οδηγεί στην ανεργία τους απολυμένους συναδέλφους, αφού χάνουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε αυτούς με την προϋπηρεσία τους.

Εργαζόμενοι σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξενόγλωσσα, σε ιδιωτικά σχολεία, οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό, βρίσκονται κυριολεκτικά σε μια διαρκή εργασιακή αβεβαιότητα, δουλεύοντας για ψίχουλα, με κουτσουρεμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς δικαιώματα. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων απληρωσιάς, τρομοκρατικών απολύσεων, μη καταβολής δώρων και δεδουλευμένων, μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Μια κατάσταση που ωθεί πολλούς συναδέλφους να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, περιπλανόμενοι από το ένα φροντιστήριο στο άλλο, ανασφάλιστοι, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Συνάδελφοι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να δουλέψουμε και φέτος. Κυβέρνηση και εργοδότες ξέρουν ότι τα ψέματα, οι απειλές και οι παραπλανητικές υποσχέσεις τους έχουν κοντά ποδάρια. Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους "επενδυτές" με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ' νέου την ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”. Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Κατάργηση του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονόμευση της πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
  • Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεων τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες.
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «δημοκρατίας» είναι ψευδεπίγραφο. Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες. Να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν, για ζητήματα που τον αφορούν, χωρίς να είναι παρών. Να βρίσκεται μακριά και έξω από τις συλλογικές συζητήσεις!

Ο αγώνας για καλύτερους όρους ζωής και διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων μάς αφορά όλους. Καλούμε τα μέλη, τους εργαζόμενους, τους άνεργους του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να απαντήσουμε όσο πιο μαζικά, όσο πιο ενωτικά, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ