"ΝΩΕ 2020": Άσκηση ετοιμότητας για πλημμύρες και...εγκλωβισμούς

Με την συμμετοχή πυροσβεστικής, αστυνομίας, ΕΚΑΒ, Τμημάτων πολιτικής προστασίας και εθελοντικών ομάδων

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

Μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα και διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων "στήθηκε" στη γέφυρα του ποταμού Δρακουλιάρη, επί της οδού Μάνου Κατράκη, στο Δήμο Ηρακλείου, σημείο το οποίο στο παρελθόν έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Στην άσκηση πήραν μέρος εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου και Εθελοντικές Ομάδες.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, με την ονομασία "ΝΩΕ 2020", τα νερά πλημμύρισαν ένα σπίτι και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων.
Επίσης υπήρξε και επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας γυναίκας μέσα από ένα αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου ενώ - σύμφωνα πάντα με το σενάριο - είχαμε και αγνοούμενο τον συνοδηγό του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα νερά και έπεσε μέσα στο ποτάμι όπου κι έγιναν έρευνες

Την όλη επιχείρηση παρακολουθούσε drone!

"Η μεγάλη μας επιτυχία είναι η άψογη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς" υπογράμμισε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης και ανέφερε:

"Η άσκηση βασίστηκε σε ένα σενάριο που το ζήσαμε δυστυχώς πέρυσι στην περιοχή των Μοιρών.Εύχομαι να μην το ξαναζησουμε. Να ζούμε μόνο ασκήσεις σε όλη την Κρήτη (έχουν προγραμματιστεί σε όλους τους νομούς).
Η άσκηση εξελίχθηκε ικανοποιητικα. Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Ηρακλείου.Θέλουμε να κρατάμε το προσωπικό σε ένα πολύ υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες".

Από την πλευρά του ο διοικητής Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τσικαλάς τόνισε:

"Κάναμε την άσκηση με σκοπό να φτάσουμε τη συνεργασία μας με τις άλλες Υπηρεσίες στο βέλτιστο βαθμό, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όταν οι αν παρουσιαστεί ανάγκη"

"Τα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια είναι ακραία και απροσδιοριστα, για αυτό και πάντα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της πολιτικής προστασίας είναι η πρόληψη, η δράση και η αποκατάσταση", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνακης ενώ ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός ανέφερε:
"Όλες οι ασκήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι χρήσιμες και σημαντικές. Η σημερινή άσκηση κρίνεται απολύτως αναγκαία και για αυτό έγινε και στο πιο επίμαχο σημείο. Ως Δήμος Ηρακλείου έχουμε τη δυνατότητα να συνδραμουμε και με προσωπικό και με μέσα όλες τις άλλες Υπηρεσίες σε οποιαδήποτε περιστατικό συμβεί"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ