"Χέρι χέρι ο ελληνικός και γερμανικός λαός θα προχωρήσουν για την απόδοση Δικαιοσύνης"

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη». - "Συγκινητική και πολύτιμη η συμβολή των Γερμανών ιστορικών στον κοινό μας αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση.", υπογράμμισε ο κ. Συγγελάκης.

"Η Γερμανία οφείλει να αποδεκτεί, να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της κατοχής". Αυτό αναφέρει ο συγγραφέας, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα Karl-Heinz Roth, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από τις εκδόσεις «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

"Χέρι χέρι ο ελληνικός και γερμανικός λαός θα προχωρήσουν για την απόδοση δικαιοσύνης" - είπε στο χαιρετισμό του ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης.

Ο κ. Αριστομένης Συγγελακης συνέχισε λέγοντας :"Είναι μέρα σταθμός, μια μέρα ελπίδας, αισιοδοξίας αποφασιστικότητας, αλλά και μια μέρα τεκμηρίωσης για την ανάδειξη της μνήμης και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Το γεγονός ότι δυο έγκριτοι Γερμανοί ιστορικοί υπογράφουν αυτό το βιβλίο, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο περιεχόμενό του. Το γεγονός επίσης ότι ο καθηγητής Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, γνωστός φίλος της Ελλάδας, μαζί με τον Karl-Heinz Roth ήρθαν, κάνοντας αυτό το μακρύ ταξίδι για να εκφράσουν την πίστη τους και να δώσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ των ελληνικών αξιώσεων, για εμάς αποτελεί μια συγκινητική και πολύτιμη συμβολή στον κοινό μας αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους συντελεστές του βιβλίου και την εθελοντική Ομάδα Πιερίας "Ο Τόπος μου", για την υπέροχη αυτή δουλειά τους, και συστήνουμε το βιβλίο σε όλους, γιατί αξίζει να δουν με ποιο μεθοδικό τρόπο καταστράφηκε και λεηλατήθηκε η χώρα μας από το Γ' Ράιχ και να καταλάβουν τη στέρεα βάση των ελληνικών αξιώσεων."

"Είναι ιερή υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι μας για τη δικαίωση όσων αγωνίστηκαν. Πολύ νωρίτερα θα έρθει το πότισμα για τις αποζημιώσεις στη Βουλή. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης η διεκδίκησή τους", ανέφερε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο Ε. Κουκιαδάκης από τη πλευρά του είπε:"H ελληνική Πολιτεία υστερεί στο θέμα αυτό. Είναι θέμα τουλάχιστον πανευρωπαϊκο οι αποζημιώσεις. Θυσιάστηκε η Ελλάδα για την ελευθερία της Ευρώπης. Άρα, έχει τεράστιες ευθύνες η ΕΕ, η γερμανική Ευρώπη. Εύχομαι να έρθει το θέμα στη Βουλή. Δεν θα λυθεί, απλά θα αναδειχθεί περισσότερο."

"Η σύγχρονη Γερμανία, ως κράτος πολιτισμένο, με αρχές, με κεντρικό ρόλο στην Ενωμένη Ευρώπη, δεν μπορεί αγνοεί τις μεταπολεμικές υποχρεώσεις της αρνούμενη τις ευθύνες της στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οφείλει να ανταποκριθεί στο διαρκές χρέος της προς τις χώρες που υπέφεραν από τα κατοχικά δεινά, και στα κεφαλαιώδη για την Ελλάδα ζητήματα του κατοχικού Δανείου και των Επανορθώσεων. Το κλείσιμο αυτού του τεράστιου θέματος, δεν εξιλεώνει βέβαια τους θύτες για την ολέθρια περίοδο της Κατοχής, εντούτοις αποτελεί καθήκον για την Γερμανία, κι έμπρακτη συγγνώμη, για την πέραν πάσης λογικής εγκληματική δράση του λαού της στα χρόνια της ναζιστικής επέλασης. Η έκδοση των κυρίων Ροθ και Ρούμπνερ συνιστά μια εργασία που θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Εύχομαι να φτάσει στα χέρια πολλών αναγνωστών", είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

"Υπερβολικό να συζητά η Βουλή για τις αποζημιώσεις κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Υποβαθμίζεται το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο. Τα ζητήματα αυτά είναι βαθιά πολιτικά και δεν λύνονται με ηθικές καταδίκες", τόνισε ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης.

Και συνέχισε: "Απόψε παρουσιάζεται ένα μνημειώδες έργο, το οποίο θεμελιώνει ιστορικά και εξηγεί πολιτικά τις διεκδικήσεις των γερμανικών Αποζημιώσεων, για τις καταστροφές που έκαναν στον τόπο μας τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα βιβλίο που έλειπε από τη σχετική βιβλιογραφία, με την έννοια ότι για πρώτη φορά βάζει τα ζητήματα από όλες τις πλευρές."

Ο έγκριτος Ιστορικός υπογράμμισε ότι το βιβλίο αναδεικνύει επιπλέον "τους δισταγμούς, τα προβλήματα που είχε το γενικότερο θέμα των γερμανικών Αποζημιώσεων στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου -όπου το ζήτημα ήταν να μην επωφεληθεί από τις Αποζημιώσεις η Σοβιετική Ένωση- το πώς αυτό το πράγμα εξελίχθηκε μέχρι την εποχή μας, μέχρι τη δεκαετία του 90' και την επανένωση των Γερμανιων".

Στο βιβλίο, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, τονίζονται και ζητήματα "που εκκρεμούν όπως η Συνθήκη Ειρήνης, η οποία θα έβαζε αυτά τα πράγματα σε μια σειρά" Από εκεί και πέρα, παρουσιάζεται "πως η Ελλάδα εμφανίστηκε σε όλη αυτή την πορεία ως φτωχός συγγενής" και το πώς μέχρι και σήμερα "βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η Ελλάδα είναι από τις πιο αδικημένες χώρες" Ο ίδιος υποστήριξε ότι "θεωρείται Ύβρις από τη γερμανική κυβέρνηση να θίγεις τέτοια ζητήματα. Ενώ στην ουσία όλο αυτό ήταν ένα διπλωματικό παιχνίδι αποφυγής αντιμετώπισης των ευθυνών της Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ο κ. Μαργαρίτης κλείνοντας επισήμανε ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν μα κερδίζουν χρόνο, όπως μέχρι τώρα κάνουν". Και κατέληξε με την ευχή "το βιβλίο να διαβαστεί κυρίως από εκεινους που είναι υπεύθυνοι, την ελληνική κυβέρνηση δηλαδή. Να την εμπνεύσει και να προβεί στις διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες είναι οι μόνες που έχουν αξία σε ζητήματα διεκδικήσεων".

"Στηρίζουμε κάθε εκδήλωση η οποία βοηθάει και εξυπηρετεί τον εθνικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη διεκδίκηση των πολεμικών Αποζημιώσεων και την αποκατάσταση της αλήθειας. Η αποψινή εκδήλωση είναι ένα ακόμη όπλο σε αυτή τη διαδικασία. Και εμείς ως μαρτυρικος Δήμος, ως μαρτυρικος τόπος με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την επίλυση αυτού του μεγάλου εθνικού ζητήματος", είπε ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης.

Τελος , ο κ. Αριστομένης Συγγελακης πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου τόνισε : "Εκπροσωπώ τα θύματα της Βιάννου, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας. Επί 75 χρόνια αγώνα, θεωρώ ότι η αποψινή εκδήλωση θα βοηθήσει πάρα πολύ τον αγώνα μας, για να καταλάβουν κι αυτοί που διοικούν τη Γερμανία ότι πρέπει να δουν τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουν να είναι. Ο αγώνας είναι δύσκολος, διότι απ' ο,τι βλέπω όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για διάφορους λόγους αδιαφορούν. Μείναμε μόνοι μας να κάνουμε αυτό τον αγώνα. Πιστεύω όμως ότι στο τέλος θα κερδίσουμε"


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ