Η επανάσταση των “πράσινων γιλέκων” ξεκινά από το Ηράκλειο!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η ιδέα "γεννήθηκε" πριν από ένα χρόνο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και υλοποιείται σήμερα

Του Αντώνη Παντινάκη


Η επανάσταση των “πράσινων γιλέκων” ξεκινά από το Ηράκλειο! Φορώντας το διακριτικό πανωφόρι τους, κατοχυρώνοντάς το ως τη στολή – σήμα κατατεθέν τους, οι διανομείς με δίκυκλα θα μπορούν να φωνάξουν “είμαστε κι εμείς εδώ”, στους υπόλοιπους οδηγούς! Και επιδεικνύοντας με περισσότερο ζήλο, πλέον, τη δέουσα προσοχή και τον πρέποντα σεβασμό, τηρώντας κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα έχουν κάθε δικαίωμα από τούδε και στο εξής να αξιώνουν ανάλογη συμπεριφορά κι από τους υπόλοιπους οδηγούς!

Η ιδέα “γεννήθηκε” πριν ένα χρόνο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

“Σήμερα θα αρχίσει να υλοποιείται”, λέει ο κ. Γιώργος Μακριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Οδηγών με δίκυκλο, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας μαζί με άλλους συναδέλφους του θα μοιράσει τη νέα στολή εργασίας του κλάδου τους σε καταστήματα του Ηρακλείου.

Στη διανομή ενδεχομένως να παραστεί και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, εάν φυσικά του το επιτρέψουν οι πολλές και μαζεμένες υποχρεώσεις του.


Οι σωστές βάσεις για ένα πιο ασφαλές επάγγελμα

Ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να γίνει ή για να αποφευχθεί το μοιραίο στο δρόμο. “Τα πράσινα γιλέκα κι όλα τα μέτρα που παίρνουμε έχουν τον ίδιο στόχο: τη μείωση των ατυχημάτων σε συνδυασμό πάντα με την σωστή οδηγική συμπεριφορά του κάθε διανομέα και του κάθε οδηγού. Ένα γιλέκο κάνει αυτό το οποίο έχει φτιαχτεί να κάνει. Να γίνεται πιο ευδιάκριτος ο διανομέας το βράδυ”, σημειώνει ο κ. Μακριδάκης, συνυπολογίζοντας πως “εάν μπουν οι σωστές βάσεις, η δουλειά μας μπορεί να γίνει πολύ πιο ασφαλής”.

Το παν για τον ίδιο είναι η “σωστή οδηγική συμπεριφορά”, κι έπειτα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα: “κράνος, γιλέκο κλπ”.

“Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε τρία θανατηφόρα τροχαία και τέσσερα βαριά ατυχήματα. Το επάγγελμα μας αναγκαστικά πρέπει να αλλάξει”, τονίζει ο κ. Μακριδάκης. “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν γίνεται να κάνουμε πίσω, αλλά μόνο βήματα μπροστά, βάζοντας μικρά μικρά λιθαράκια όπως το πράσινα γιλέκα και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Εάν συμπεριφέρεσαι σωστά στο δρόμο μειώνεις και τις πιθανότητες ατυχημάτων”.


Ευελπιστώντας η ιδέα των πράσινων γιλέκων “να αγκαλιαστεί και να επεκταθεί όχι μόνο στο νομό Ηρακλείου και στην υπόλοιπη Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Οδηγών με δίκυκλο θεωρεί ως κομβικό σημείο την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων “από τους αρμόδιους φορείς, όπως η τροχαία και η Επιθεώρηση εργασίας” προκειμένου “η δουλειά μας να γίνει πιο σωστή και αξιοπρεπής”.

Εκτός από τα πράσινα γιλέκα υπάρχουν κι πολλές άλλες ιδέες. “Ξέρουμε ότι το Ηράκλειο έχει πολλά επικίνδυνα και σκοτεινά σημεία. Θα μπορούσαν να μπουν και σαμαράκια σε κάποια σταυροδρόμια, που θα αναγκάζουν τους οδηγούς να κόβουν ταχύτητα. Γιατί δεν μπορείς να βασιστείς απόλυτα στην συμπεριφορά ενός οδηγού”, επισημαίνει ο κ. Μακριδάκης, αισιοδοξώντας ότι σταδιακά όλο και περισσότεροι οδηγοί (και συνάδελφοί του φυσικά) θα “συνετιστούν, για να γίνει πιο σωστό και πιο ασφαλές το επάγγελμα μας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ