«Κάτω τα χέρια απ’ το σουβλάκι μας!»

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Θα αντέξουμε μία ακόμη θυσία, στον νέο αυτό... παράδρομο “του Μεταξιού”, για τον οποίο κίνησαν τα χοιρινά;

Του Αντώνη Παντινάκη

Την δεκαετία που μας πέρασε ανεχθήκαμε πολλά! Μας βρήκαν... μπόσικους κι αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας! Είδαμε να μας κόβουν: μισθούς, συντάξεις, όνειρα, ελπίδες! Για να μαζευτεί η “μαύρη τρύπα” στις τσέπες και στα εθνικά ταμεία, επιδοθήκαμε σε σμίκρυνση των απολαύσεών μας: Περιορίσαμε τα ξενύχτια, τους καφέδες και τις εξόδους (γενικά). Ελαττώσαμε ή αφήσαμε (ακόμα καλύτερα) το τσιγάρο και τα ποτά!

Το τελευταίο... οχυρό που έμεινε όρθιο, λειτουργώντας ως το καταφύγιό μας, για να ξεχνιόμαστε και να ξεγελάμε τους εαυτούς μας και το στομάχι μας (ως αντίδοτο όλων αυτών που καταπίναμε και καταπίνουμε) ήταν το απλό και ταπεινό σουβλάκι: Τυλιχτό ή σκέτο, μικρή σημασία έχει. Ουδέποτε προκαλούσε όποιος ζούσε μία τέτοια γαστρονομική εμπειρία. Τουναντίον, τον θεωρούσαμε και μερακλή, που αντιστέκεται στις γκουρμεδιές της εποχής και στους όψιμους τιμητές τους -οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με Κίμωνα Κουλούρη, η παρούσα πορεύεται και πάει με τον... Κίμωνα Ορλώφ! Σημεία των καιρών! Έτσι είναι αυτά!

Δεν χρειαζόμασταν δα και “χρυσά κουτάλια” για να γευτούμε το εθνικό μας φαγητό -το απολαμβάναμε καλύτερα με το... χέρι! Κι όμως, κάποιοι το... έβαλαν (και μας έβαλαν) στο μάτι! Ε, ως εδώ πια! Τι μας κρύβουν άραγε; Ποιοι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά; Απαιτούμε απαντήσεις!

Όπως διαβάσαμε προχθές, “ανατιμήσεις σε τρόφιμα και κρεατοσκευάσματα θα φέρει η ραγδαία αύξηση της τιμής του χοιρινού, κρέατος. Ήδη ιδιοκτήτες ψητοπωλείων προανήγγειλαν ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και 15% στα σουβλάκια από την 1η Μαΐου. (...) Η «πηγή του κακού» εντοπίζεται στην Κίνα και στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη καθώς η κινεζική κυβέρνηση κατόπιν εντολών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας υποχρεώθηκε να θανατώσει κάποιες εκατοµµύρια χοιροµάνες που προσβλήθηκαν από λοίµωξη, µε αποτέλεσµα οι Κινέζοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ετσι, τεράστιες ποσότητες κρέατος από την Ευρώπη φεύγουν προς την Κίνα, µειώνοντας δραµατικά τα αποθέµατα στην Ευρώπη και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιµές”.

Θα αντέξουμε μία ακόμη θυσία, στον νέο αυτό... παράδρομο “του Μεταξιού”, για τον οποίο κίνησαν τα χοιρινά;

Αναπόδραστη η αγανάκτηση (και η γκρίνια μας), αυθόρμητο και αναμενόμενο το στιγμιαίο ξέσπασμά μας: “Νισάφι, πια”! Αλλά, μισό λεπτό. Εδώ άλλα κι άλλα αντέξαμε, για μερικά λεπτά (σεντς) επιπλέον στο σουβλάκι κάνουμε έτσι;

Ζητήσαμε τη γνώμη εργαζομένου, επί της... υποδοχής, σε ψητοπωλείο στο κέντρο του Ηρακλείου. “Είναι ικανή αυτή η μικροαύξηση να κάνει τον Έλληνα να κόψει το σουβλάκι;”, τον ρωτήσαμε. “Με τίποτα, φίλε! Δεν κόβεται το σουβλάκι!”, αποκρίθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Οι απόψεις των θαμώνων ψητοπωλείων διίσταντο. “Θα κατέβουμε στο... Σύνταγμα”, προειδοποίησε, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ένας άνδρας, πάνω από ένα πιάτο με ψημένο κρέας και τηγανητές πατάτες.

Δεν θα μας εξέπληττε καθόλου εάν υπήρχαν μαζικές κινητοποιήσεις! Γιατί, το σουβλάκι είναι το εθνικό μας έδεσμα! Μας ενώνει! Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν οπαδικοί και κομματικοί διαχωρισμοί!

Ο ίδιος άνδρας στον οποίο απευθυνθήκαμε χαρακτήρισε σημαντική την επικείμενη αύξηση της τιμής του δημοφιλούς φαγητού, σε σχέση με το... ψαλίδισμα που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας. Τα 30 άντε 50 λεπτά - το πολύ- επιπρόσθετα λεπτά που θα καλείται να πληρώνει, αγοράζοντας χοιρινές λιχουδιές, είναι ικανά να τον αποθαρρύνουν, αν και υπάρχει το... καμπανάκι της υγείας, το οποίο τον διατάζει... “να στραφούμε σίγουρα προς το κοτόπουλο, και λόγω χοληστερίνης!”. Αμ, πώς; Δόξα τω Θεώ, ποικιλία υπάρχει στις επιλογές! Τις ανατιμήσεις ίσως τις... νιώσουμε εάν παραγγείλουμε μεγάλες ποσότητες σουβλακίων! Αλλά και σε τέτοιες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές θα έχουμε παρέα. Οπότε, ας είναι καλά ο.... ρεφενές! Δεν έδειξε να καταλαβαίνει από αυξήσεις ένας άλλος πελάτης, διπλανού ψητοπωλείου: “Δεν είναι δα και κάτι σημαντικό μερικά λεπτά παραπάνω. Δεν νομίζω να επηρεάσει και τόσο τους καταναλωτές, ούτε να μειώσει την κίνηση! Ο Έλληνας αγαπάει το σουβλάκι και είναι απίθανο να το κόψει!”.

Το θετικό σενάριο λέει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι... παροδικές, μολονότι (και) η κρίση μας έχει διδάξει ότι “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Ας κρατήσουμε λοιπόν, καλού – κακού, μία... πισινή! “Η τιμή θα μειωθεί και πάλι κοντά στα Χριστούγεννα, απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες. Μακάρι να γίνει, κι εμείς θα είμαστε δίπλα στον καταναλωτή”, εκτίμησε ο κ. Αντώνης, μιλώντας εκ μέρους γνωστού ψητοπωλείου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το χοιρινό κρέας “δέκα μέρες τώρα έχει πάρει την ανοδική πορεία. Κι ελπίζουμε να μείνει εκεί”, ευχήθηκε ακόμα, ανησυχώντας ωστόσο μήπως “κάποια στιγμή φτάσει να είναι πιο ακριβό το χοιρινό από το κοτόπουλο! Για την ώρα, “θα κάνουμε μία μικρή αύξηση σε κάποια από τα προϊόντα μας, 10-20 λεπτάκια, έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο φορολογικό καθεστώς που έχουμε από το κράτος και στις αυξήσεις που έρχονται στο κρέας, το χοιρινό, λόγω της μεγάλης καταστροφής που έπαθαν οι Κινέζοι.”.

Ήδη, “έχουμε πάρει 25 λεπτά αύξηση στην χονδρική τιμή. Κάναμε υπομονή πολλά χρόνια. Από το 13% πήγαμε στο 19%, πήγαμε στο 21%, πήγαμε στο 24% ΦΠΑ. Ε, τώρα θα βάλουμε μία μικρή αυξησούλα, προκειμένου να βοηθηθούμε κι εμείς, για να μην χαλάσουμε την ποιότητά μας, αλλά να έχουμε κι ένα κέρδος, όσο μπορούμε κι εμείς”. Ο κ. Αντώνης δεν εισπράττει “κανένα παράπονο” από τους καταναλωτές. “Κατανοούν κι αυτοί ότι κι εμείς είμαστε άνθρωποι και ότι πρέπει να ζήσουμε!”.

Διαβεβαιώνει τέλος ότι “η αύξηση αυτή δεν θα είναι τόσο μεγάλη από μεριά μας για να απαγορεύσει στον καταναλωτή να αγοράσει μία πίτα γύρο! Δεν αγοράζεις αστακομακαρονάδα! Οπότε, τα 3,30 ή τα 3,50 ευρώ είναι ένα υποφερτό ποσό για όλες τις τσέπες!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ