«Κλείστε αμέσως το τηλέφωνο» και θα σωθείτε!

Το φαινόμενο έχει ενταθεί και σε τοπικό επίπεδο με την ΕΛΑΣ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφενός για την σύλληψη των δραστών, αφετέρου για την ενημέρωση των πολιτών

Δεκάδες είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ηλικιωμένοι, κυρίως στο Ηράκλειο, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικής απάτης από τα μέλη κυκλώματος που ως γνωστόν σκαρφίζονται σενάρια τρόμου για να τους αποσπάσουν συντάξεις και οικονομίες δήθεν για να σώσουν από της φυλακής τα κάγκελα κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βράδυ της Τετάρτης μετέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου ηλικιωμένος άνδρας τον οποίο πήραν τηλέφωνο ότι ο γιος του σκότωσε ένα παιδί και κόντεψε να λιποθυμήσει

Τον τελευταίο μήνα το φαινόμενο έχει ενταθεί και σε τοπικό επίπεδο με την ΕΛΑΣ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφενός για την σύλληψη των δραστών, αφετέρου για την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις. Ήδη πάντως έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά εξαπάτησης υπερήλικων από τους οποίους οι απατεώνες απέσπασαν από 6.000 έως και 10.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 84χρονης, η οποία πίστεψε το «παραμύθι» που της πλάσαραν με ασφυκτική ψυχολογική πίεση οι απατεώνες, ότι δηλαδή το παιδί της είχε προκαλέσει σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό ανήλικου. «Δίνεις τώρα τα λεφτά και η υπόθεση σταματάει εδώ». Δεν της άφησαν κανένα περιθώριο να σκεφτεί ψύχραιμα και δεν της έκλειναν το τηλέφωνο μέχρι να βεβαιωθούν ότι η γιαγιά θα εκτελούσε κατά γράμμα τις εντολές τους. Η δύσμοιρη γερόντισσα σάστισε, πανικοβλήθηκε. Πήγε στην τράπεζα και κατέθεσε τις 6.000 ευρώ σε λογαριασμό που της υπέδειξαν.

Οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι που είναι πιο «ευάλωτοι», θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε τηλεφώνημα τέτοιου περιεχομένου είναι μία καλοστημένη «παγίδα». Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, τα ανίψια σας. Κλείστε αμέσως το τηλέφωνο, μην τους αφήνετε κανένα περιθώριο διαλόγου. Κλείστε το τηλέφωνο και στην συνέχεια έχετε όλο το χρονικό περιθώριο να τσεκάρετε αν είναι καλά το αγαπημένο σας πρόσωπο και να ηρεμήσετε.

Για το θέμα αυτό η ΕΛΑΣ έχει ζητήσει ακόμα και την συνδρομή της Εκκλησίας ώστε να ενημερωθούν οι πιστοί από τους ιερείς των ενοριών τους, γίνονται ενημερώσεις σε ΚΑΠΗ, έχουν δημιουργηθεί ειδικά ενημερωτικά σποτάκια. Καλό θα είναι επίσης συγγενικά πρόσωπα να πληροφορούν τους ηλικιωμένους της οικογένειας για την δράση αυτού του κυκλώματος και να τους προστατεύσουν. Σε επίπεδο ερευνών αξιολογούνται στοιχεία και εκτιμάται ότι, όπως τουλάχιστον επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, θα έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ