Κόλπος Δερματά: "Έχουμε κινηθεί νόμιμα, το έργο θα ολοκληρωθεί, το θέλουν οι πολίτες"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

"Σε θεσμικό κενό που υπάρχει σχετικά με τις εγκρίσεις", απέδωσε την παρέμβαση της Δευτέρας, στον κόλπο του Δερματά ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Του Αντώνη Παντινάκη


"Σε θεσμικό κενό που υπάρχει σχετικά με τις εγκρίσεις", απέδωσε την παρέμβαση που έγινε τη Δευτέρα στον κόλπο του Δερματά ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

"Δεν θέλω να υποθέσω τίποτε άλλο τώρα", είπε χαρακτηριστικά, διατρανώνοντας ότι "ο Δήμος Ηρακλείου δεν παρανομεί. Αυτό είναι γνωστό, ότι είναι προσηλωμένος στη νομιμότητα". Ο κ. Λαμπρινός έκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή "μέχρι τώρα έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις. Αν κάποια έγκριση/αδειοδότηση απουσιάζει θα έπρεπε να μας πουν κι από ποια αρχή εκδίδεται αυτή η αδειοδότηση για να μπορέσουμε να την πάρουμε".

Υπενθύμισε ακόμα ότι "στο παρελθόν ο Δήμος Ηρακλείου φρόντισε να πάρει πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια". Ο κ. Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι "το έργο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Η πρώτη είναι αυτή που έχει ολοκληρωθεί ήδη και περιλαμβάνει την αντιστήριξη του πρανούς, και η δεύτερη αφορά την προσάμμωση της παραλίας. Στον κόλπο του Δερματά ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για το οποίο είχε ζητήσει και επιτύχει την κήρυξη της περιοχής του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Προσφάτως υπήρξε μια διακοπή εργασιών, από την Αποκεντρωμένη - τον Απρίλιο αν θυμάμαι καλά - έκτοτε οι εργασίες επανελήφθησαν. Όλες οι εργασίες που γίνονται αφορούν, επαναλαμβάνω, την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου, που είναι ένα έργο σε δύο φάσεις".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε επίσης γνωστό ότι " δεν υπήρξε σήμα διακοπής των εργασιών από την Αποκεντρωμένη, προ του περιστατικού", εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι " η εμπλοκή που έχει υπάρξει μέχρι τώρα, θα λυθεί γρήγορα και το έργο θα συνεχιστεί. Γιατί για εμάς είναι απαραίτητο για την πόλη του Ηρακλείου. Είναι ένα έργο που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και θα κάνουμε ο, τι μπορούμε για να το φέρουμε εις πέρας".

"Έχουμε κινηθεί με απολύτως νόμιμο τρόπο"

Θέση επί των εξελίξεων πήρε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης. " Δυστυχώς, οι εξελίξεις στον κόλπο του Δερματά μας στενοχωρούν, γιατί εκτελούμε σε δημόσια θέα ένα έργο μετά από πάρα πολλές κοπιαστικές διαδικασίες, τα τελευταία 3-3,5 χρόνια. Και ξαφνικά αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για το μεγαλύτερο παράνομο που έχει εκτελέσει η παρούσα δημοτική αρχή", σχολίασε αρχικά και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι "έχουμε κινηθεί με απολύτως νόμιμο τρόπο, ρωτώντας πάντα το Υπουργείο Τουρισμού που είναι ο οικοπεδούχος - γιατί ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος "μαρίνα" από το 1993 και για αυτό δεν έχουν και εφαρμογή οι κοινές διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας με εμπλοκή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου".

Ο κ. Αναστασάκης πρόσθεσε ότι "έχουμε πάρει δύο φορές έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η Τεχνική λύση για την αντιδιαβρωτική προστασία που υλοποιείται να είναι συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής. Και βέβαια ξεκινήσαμε, με εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κι όταν μας ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βγάλουμε νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, γιατί είχε περάσει η διετία που θεωρούν ότι είναι το τέρμα μέσα στο οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση, εκδώσαμε και περιβαλλοντικούς όρους με πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια Κρήτης. Κι ενώ θεωρούσαμε ότι τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας, προέκυψε μια παρερμηνεία, κακή ερμηνεία, το ότι δεν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου".

Όπως τόνισε ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων,"ζητήσαμε να μας υποδεχθεί ποιος είναι ο επιπλέον φορέας που πρέπει να χορηγήσει την άδεια εκτέλεσης του έργου, γιατί έχουμε την άποψη ότι απλά υπάρχει ένα κενό σε σχέση με τη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχει η έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και περιβαλλοντική ομπρέλα για τις εργασίες που γίνονται, επιβλέπει το Λιμεναρχείο για ομαλή εκτέλεση τους, δεν νομίζω ότι χώρα κάποιος άλλος φορέας στις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Περιμένουμε λοιπόν τις διευκρινήσεις, και από το Υπουργείο Τουρισμού και από την Αποκεντρωμένη, για να δούμε πώς πορευόμαστε εφεξής". Οι εργασίες στο Κόλπο του Δερματά διακόπτονται μέχρι να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα. Ο κ. Αναστασακης επανέλαβε, τέλος, αυτό που είχε αναφέρει νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου, ότι "δεν μας ήρθε σήμα διακοπής των εργασιών από την Αποκεντρωμενη, για να προβούμε σε αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές που κάναμε για τα περιβαλλοντικά, να κινηθούμε δηλαδή για την έξτρα αδειοδότηση. Οπότε βρεθήκαμε εξαπίνης ουσιαστικά χθες, και για αυτό πήγα ο ίδιος στο Λιμεναρχείο, να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις για κάτι που όμως είναι ευρέως γνωστό σε όλους, και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ