Αν μειώναμε 10% τις διαρροές θα είχαμε 5-6 φράγματα Αποσελέμη και 7-8 Φανερωμένης

Για ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης του νερού μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ε. Κουκιαδάκης - Καμπανάκι κινδύνου από τον Γιώργο Μαρινάκη

"Πρόθεσή μας να πετύχουμε ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης του νερού" υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης κατά την έναρξη της  ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» που έγινε στη Συνεδριακή Αίθουσα της Παγκρήτιας Τράπεζας, το απόγευμα της Τετάρτης. 

"Πρέπει να σπάσουμε αυγά για να κάνουμε ομελέτα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "το 10% του περιορισμού των διαρροών μπορεί να προσφέρει ένα φράγμα Αποσελεμη"!

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, χρειάζεται μια νέα επανάσταση στη διαχείριση του νερού. "Έχουμε πολύ νερό στην Κρήτη. Υπάρχει λύση, πρέπει να συνεργαστούμε" τόνισε. 

"Κάνουμε μεγαλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που βρίσκεται στην πόρτα μας.  Έχουμε νερό, απλά δεν το διαχειριζόμαστε σωστά. Είμαστε καταστροφικοί πάνω στη διαχείριση του νερού. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική" υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος των ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Μαρίνου Κριτσωτακη, λέγοντας πως "δεν θα είχαμε επιχειρησιακό σχέδιο αν έλειπε εκείνος και η Υπηρεσία του".

"Έχουμε τρομακτική δουλειά να κάνουμε. Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική στη διαχείριση του νερού. Το νερό της ύδρευσης δεν μπορεί να πηγαίνει στην άρδευση" ανέφερε ο ίδιος!

Ο κ. Μαρινάκης έθεσε και το θέμα διαχείρισης των λυμάτων για την εξοικονόμηση νερού ενώ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι γεωτρήσεις, αλλά και να δημιουργηθούν νέες. Μίλησε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέφερε ότι το φράγμα των Ποταμών είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσει το βόρειο τμήμα του νόμου Ρεθύμνης. 

Επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου η επαναχρησιμοποίηση απο τα καζανακια φθάνει το 99%! "Η ανάγκη μας κάνει ανα βγάλουμε τα δόντια μας", είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρότεινε να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα της Λάρισας, με ελέγχους τηλεμετρίας και τιμολογιακή πολιτική για τους αγρότες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής είπε:"Δεν είναι ανάγκη να έρθει μια κακή υδρολογικη χρονιά για να αφυπνιστούμε και να κάνουμε το σχεδιασμό μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε σταθερή πολιτική απέναντι στο νερό, με σεβασμό και ορθολογική διαχείριση. Σκοπός για φέτος είναι, με μέτρα βραχυπροθεσμου χαρακτήρα και απευθυνόμενοι στους μεγάλους καταναλωτές (γεωργοί και δημοτικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις), να λάβουμε κάποια άμεσα μέτρα και να αλλάξουμε νοοτροπία για να έχουμε ορατά αποτελέσματα φέτος. 


Με αφορμή την εκδήλωση, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ και βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και στην Κρήτη. Είμαστε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων και των αρνητικών συνεπειών τους, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης. Οι κρίσεις που εγκυμονεί η έλλειψη νερού είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.

Ζούμε σε μια περιοχή όπου το νερό λιγοστεύει, όταν την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζεται η ανάγκη της χρήσης του.
Η Κρήτη είναι πιο ευάλωτη. Αν δεν λάβουμε άμεσα, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα μέτρα, η έλλειψη νερού θα είναι μη αναστρέψιμη και οι επιπτώσεις δραματικές.
Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο. Και γι΄ αυτό έχουμε ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών που θα μετατραπούν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η γενιά μας έχει την ευθύνη να προστατεύσει τον πλανήτη μας. Δεν αρκεί μόνο οι πολιτικοί ή οι ειδικοί να ασχοληθούμε με το ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Η χώρα, η Κρήτη ανήκει σε όλους μας. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας!
Για να σώσουμε το νερό για το παρόν και το μέλλον και για να μοιραστούμε τις ομορφιές της Κρήτης μας με τις επόμενες γενιές, οφείλουμε να συνεργαστούμε για το σκοπό αυτό όλοι οι φορείς του νησιού και γι’ αυτό χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και ιδιαιτέρως του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυπίδη Κουκιαδάκη που έρχεται να προστεθεί στις μέχρι σήμερα ενέργειες».

Οι...αριθμοί του Μ. Κριτσωτάκη

Μιλώντας με...αριθμούς ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης υπογράμμισε ότι το 93% του νερού είναι υπόγειο, προερχόμενο από γεωτρήσεις και μόλις το 7% από τα φράγματα.
Ωστόσο, παρατήρησε και αυτός τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση του. 

Όπως τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης το 83% του νερού πάει στην άρδευση το 25% του οποίου χάνεται λόγω διαρροών και υπεραντλησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι ζημιές μειώνονταν κατά 10% θα είχαμε 5-6 φράγματα Αποσελέμη και 7-8 φράγματα Φανερωμένης

Ο κ. Κριτσωτακης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν "κατασταλτικά μέτρα σε όσους δεν συμμορφώνονται", για να υπάρξει "δικαιότερη μοιρασιά του νερού". 

Οι λύσεις, όπως είπε, μπορούν να έρθουν μέσω της διαφάνειας και της ενεργής κι ευσυνείδητης συμμετοχής των χρηστών στο σχέδιο εξοικονόμησης αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Ο κ. Καλογερης από την πλευρα του αναφέρθηκε κι εκείνος με τη σειρά του στις ποσότητες νερού που χάνονται αλλά και στην άμεση δρομολόγηση σχετικών μέτρων. Επίσης υπογράμμισε ότι "πρέπει να αναδείξουμε την ατομική ευθύνη του καθενός" . Χαρακτήρισε την αφαλάτωση μια "πολύ καλή επιλογή", επισημαίνοντας ωστόσο στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για να τρέξει ένα τέτοιο έργο.

"Περνάμε τη χειρότερη ξηρασία στα τελευταία 40 χρόνια. Αν συνεργαστούμε όλοι οι φορείς, κάθε Μάρτιο μπορούμε να ξέρουμε το διαθέσιμο νερό. Πρέπει να επενδύσουμε στη διαχείριση των υδάτινων πόρων", τόνισε ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Λύσεις: Μείωση απωλειών σε ύδρευση και άρδευση, επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων, ελλειμματική άρδευση, εξοικονόμηση, καμπάνια ενημέρωσης , να δοθεί έμφαση στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.

Η εκτίμηση του κ. Νικολαΐδη είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ελπίδα, αλλα χρειάζεται συνεργασία και εξοικονόμηση.

Την εκδήλωση κλείνει ο  αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Άγγελος Μπλέτσας με ομιλία για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων με παραδείγματα από το εξωτερικό, με θέμα "Το 80% των λυμάτων στο Ισραήλ ανακυκλώνεται".

Ο ίδιος αναφέρθηκε  στο πόσο νερό χρειάζεται ένα φυτό για να ποτίσει επαρκώς και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως σε πολλές περιπτώσεις, το ελλειμματικό πότισμα μπορεί να προσφέρει και εξοικονόμηση νερού, αλλά και καλύτερη ποιότητα στις καλλιέργειες μας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ