Λότζια...Οι προτεραιότητες των αντιδημάρχων!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Μιλούν στο cretalive για τις προτεραιότητές τους για το Ηράκλειο της επόμενης τετραετίας

Του Αντώνη Παντινάκη

Με το που ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός “ξεκλείδωσε” το... σεντούκι των αποφάσεών του για τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στη νέα ανανεωμένη του θητεία, ένα μωσαϊκό υποχρεώσεων διασκορπίστηκε σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου.

Το νέο δημοτικό σχήμα που ανακοινώθηκε οφείλει να συμπλεύσει όσο πιο αρμονικά γίνεται για να δαμαστούν και να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των Ηρακλειωτών.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον άνθρωπο και οι αντιδήμαρχοι (παλιοί και νέοι) βάζουν σε μία σειρά τις σκέψεις τους και τις προτεραιότητές τους για το Ηράκλειο της επόμενης τετραετίας, ανοίγοντας... τα χαρτιά τους στο Cretalive.

Οικονομική εξυγίανση και ανταποδοτικότητα!

Μαρία Καναβάκη -Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών

Με το αντικείμενο σπουδών της θα ασχοληθεί η κ. Μαρία Καναβάκη. “Τα οικονομικά, οι διοικητικές υπηρεσίες και το προσωπικό του Δημου Ηρακλειου είναι μια τεράστια ευθύνη και θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια με εργατικότητα και συνέπεια, ώστε να φανώ αντάξια της επιλογής του δημάρχου προς το πρόσωπο μου”, μας επισήμανε η νέα αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ευχαριστώντας για άλλη μία φορά τον κ. Λαμπρινό “για την τιμή και την εμπιστοσύνη”, καθώς “και τους προκατόχους συναδέλφους μου για το έργο τους”, η κ. Καναβάκη δεσμεύεται ότι θα δουλέψει σκληρά για έναν “οικονομικά σταθερό και εύρωστο Δήμο”, προκειμένου η οικονομική υγεία που θα πηγάζει από τα ταμεία της δημοτικής αρχής, να πηγαίνει σε έργα, δράσεις και Υπηρεσίες “που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής των πολιτών”.

Η αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών δεν θα διστάσει να τα βάλει και με το μεγάλο “τέρας” που παρακωλύει τις διαδικασίες και την παραγωγικότητα στην πατρίδα μας: Θα κάνει τα πάντα για τον “εκσυγχρονισμό και την ευελιξία”, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, “των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όποια γραφειοκρατία και αναμονή” τους ταλαιπωρεί. Γι’ αυτό το τελευταίο προέχει η“ορθή κατανομή και αξιοποίηση των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Ηρακλείου”.


“Αξιοβίωτη πόλη”, το “Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου”

Γιώργος Σισαμάκης - Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης

Για να δημιουργήσει ένα Ηράκλειο που θα είναι “αξιοβίωτη πόλη” και θα μπορέσει να γίνει το “Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου” θα εργαστεί ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου.

Στη χώρα που παραδοσιακά και διαχρονικά ταλαιπωρείται από τη μάστιγα της γραφειοκρατίας (συνεπώς και της κωλυσιεργίας), ο κ. Σισαμάκης υπόσχεται ότι θα δώσει αγώνα διαρκείας για την επιτάχυνση της ωρίμανσης και της εκτέλεσης των έργων που εντάσσονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση.

Κύριό του μέλημα είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η απλοποίηση διαδικασιών προς όφελος των πολιτών, με την δημιουργία μιας σχέσης εγγύτητας μαζί τους. Ειδικά όσες και όσοι είναι απομονωμένοι θα πρέπει “να νιώσουν ότι είμαστε κοντά τους”.

Για το σκοπό αυτό, οι επισκέψεις του σε περιοχές ειδικά των πρώην καποδιστριακών Δήμων θα είναι πολύ συχνές.


Τα έργα πνοής

Γιάννης Αναστασάκης - Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας

Συνεχίζει από εκεί που... δεν σταμάτησε ο κ. Γιάννης Αναστασάκης. Διαχειρίζεται ένα “βαρύ” χαρτοφυλάκιο και στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκονται τα μεγάλα έργα του Δήμου: “Στην ουσία οι προτεραιότητες για τη συνέχεια της δουλειάς μας είναι να ολοκληρωθεί το Καπετανάκειο, το πάρκο Γεωργιάδη, να βρούμε λύση για τη συνέχιση των εργασιών στον Κόλπο Δερματά και την ανάπλαση του “σταυρού” της πόλης, να πιστοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι παιδικές χαρές που βρίσκονται υπό ανακατασκευή και να τελειώσουν οι παρεμβάσεις στα σχολεία, που συνεχίζονται πολύ δυναμικά”.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων θα επιδιώξει, επίσης, άμεσα:

“-Να ξεκολλήσει η νομοθεσία για να μπορέσουμε να βγάλουμε στον αέρα τους διαγωνισμούς για την ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, των οδών Γιαννίκου, Βικέλα, Ρωμανού, Ψαρομηλίγκων.

“-Να προχωρήσουμε στη σύμβαση για την οδό Κομνηνών στον Πόρο

“-Να παραδώσουμε την άνοιξη του επόμενου έτους το πάρκο στην 62 Μαρτύρων και να καταφέρουμε να δημοπρατήσουμε εντός της χρονιά το μητροπολιτικό πάρκο Ερυθραίας και την ανάπλαση της οδού Σταδίου στην Νέα Αλικαρνασσό.

Τέλος, θέλουμε να τρέξουμε όλες τις παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση αγροτικών δρόμων στους οικισμούς του Δήμου, να τελειώσουμε τα αρδευτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βασιλειές, στον Άγιο Βλάση και Άγιο Σύλλα και να τρέξει το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και στην 62 Μαρτύρων, η οποία ακολουθεί τη λεωφόρο Ικάρου”.


“Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”

Κώστας Βαρδαβάς - Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος

Ζούμε στην εποχή (και) της εικόνας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία! Ένα καθαρότερο Ηράκλειο θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια υγιεινή. Ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς, λάτρης του μπάσκετ κι άλλοτε αντιδήμαρχος Αθλητισμού, θα πρέπει να βελτιώσει τα ποσοστά... ευστοχίας των συμπολιτών του σ’ ένα άλλο... σπορ που δεν έχει ούτε μεγάλο βαθμό δυσκολίας κι ούτε σχετίζεται με το ύψος και την ηλικία! Προσφέρεται για όλους! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προπόνηση!

Μέσα στα καλάθια (και τα καλαθάκια) και τους κάδους απορριμμάτων δεν πετάμε πορτοκαλί μπάλες (εκτός κι αν έχουν τρυπήσει), αλλά τα σκουπίδια μας! Μία απλή κίνηση είναι, που προϋποθέτει την κοινωνική εξοικείωση με μία βασική ιδέα: του σεβασμού απέναντι στην πόλη, δηλαδή απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό!

Ο κ. Βαρδαβάς προσπαθεί να βρει τα... πατήματά του στα νέα του καθήκοντα. Στην ταχύτερη και ευκολότερη προσαρμογή του συνεισφέρει και ο δήμαρχος Ηρακλείου, με τον οποίο επικοινωνεί καθημερινά.

Με την λογική ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, ο κ. Λαμπρινος έχει μηνύσει στον κ. Βαρδαβά να “επενδύσει” επάνω στην “πρόοδο που έχει σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα”.

Πρωταρχικοί στόχοι του αντιδημάρχου Καθαριότητας είναι:

-Να προχωρήσουν μεγάλα έργα, όπως το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στη Νέα Αλικαρνασσό

-Να προχωρήσουν μελέτες ανανέωση στόλου

-Η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας για να είναι αποτελεσματικότερη στη μάχη της καθημερινότητας


“Να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις Υπηρεσίες μας προς τους πολίτες”

Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη - Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών

Ένα πολύ νευραλγικό πόστο αναλαμβάνει η κ. Ρένα Παπαδάκη. Ο τομέας της, ευαίσθητος: Οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ορατές και η ανάγκη για κοινωνική μέριμνα υπαρκτή!

Η πρώην διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου παίρνει τη σκυτάλη από την Μαρία Καναβάκη, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της Κοινωνικής Πολιτικής από την προκάτοχό της και από την δημοτική αρχή, συνολικά.

Η δημιουργία νέων δομών για τις ομάδες των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος που έχει θέσει η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Οι βάσεις για να “βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις Υπηρεσίες μας προς τους πολίτες” έχουν μπει, θα παρατηρήσει η κ. Παπαδάκη, αξιολογώντας θετικότατα το έργο που “έχει ήδη ξεκινήσει ο Δήμος Ηρακλείου με τις καλά οργανωμένες και καλά στελεχωμένες δομές”.


Βικελαία, εξωστρέφεια, καταλογογραφήσεις

Αριστέα Πλεύρη - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού και Εθελοντισμού

Παρέμεινε στο... στοιχείο της η κ. Αριστέα Πλεύρη! Η εκ νέου αντιδήμαρχος Πολιτισμού ξεκινά τη νέα της τετραετία από την Βικελαία, επιθυμώντας την περαιτέρω ανάδειξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με ενίσχυση των προσφερόμενων δραστηριοτήτων της!

Η στροφή στην... εξωστρέφεια για την οποία εργάζεται ασταμάτητα και υπομονετικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απαιτεί σταθερές εκδηλώσεις κάθε μήνα κι επιπλέον στελέχωση της Βιβλιοθήκης, ούτως ώστε τα μαθήματα και τα σεμινάρια του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών της Βικελαίας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων, ιδίως νέων!

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού θα είναι πολύ ικανοποιημένη εάν σημειωθεί πρόοδος και με τις καταλογογραφήσεις!


“Σχολική στέγη και υποδομές”

Νίκος Αγγελάκης - Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς

“Καλύτερες μέρες” οραματίζεται για “την Παιδεία μας στο Ηράκλειο” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αγγελάκης. Το “υπ’ αριθμόν ένα” θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει “είναι η σχολική στέγη” και κατ’ επέκταση “οι υποδομές”. Για να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή, ο κ. Αγγελάκης θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων.

“Πιστεύω ότι η άψογη συνεργασία που έχουμε και οι δύο αντιδήμαρχοι, μεταξύ μας, και ο κ. Αναστασάκης δηλαδή κι εγώ, αλλά και με τη βοήθεια και τη συνεργασία των υπαλλήλων και της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Παιδείας, το πρόβλημα της σχολικής στέγης θα έχει αμβλυνθεί πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια”, εκτιμά ο κ. Αγγελάκης.

“Όσον αφορά το θέμα των υποδομών”, συμπληρώνει ο ίδιος, “μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η διανομή των κονδυλίων από τις σχολικές επιτροπές και τα χρήματα που διατίθενται. Μετά τη σύσταση των νέων σχολικών επιτροπών, πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα και σε αυτή την κατεύθυνση, τα οποία θα αποσκοπούν στην άμβλυνση και αυτού του προβλήματος. Πάντα έχουμε σκοπό – αν όχι την εξουδετέρωση γιατί ίσως να φαντάζει κάτι ουτοπικό – τουλάχιστον την εξομάλυνση όλων αυτών των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με λειτουργία και τη λειτουργικότητα των σχολείων για να προχωρήσουμε σε καλύτερες μέρες για την Παιδεία μας στο Ηράκλειο”.

“Πολεοδομικός Σχεδιασμός”... και όχι μόνο

Γιώργος Καραντινός - Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας

Ο “Πολεοδομικός Σχεδιασμός” είναι η πρώτη προτεραιότητα του κ. Γιώργου Καραντινού, αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας.

“Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, παρά την μεγάλη προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής, διαχρονικά τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τους δημότες, την αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και την ποιότητα ζωής του Δήμου. Γι΄ αυτό και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, εξήγησε πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας.

Θα τον απασχολήσουν ακόμα “ζητήματα εκσυγχρονισμού και εξυπηρέτησης των πολιτών με πλήρη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής Πολεοδομίας”.

Εάν ενωθούν όλες οι ψηφίδες της κοινωνίας, θα σχηματιστεί ένας πολυδαίδαλος και δυσθεώρητος... Πύργος! Η Λότζια μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μία ιδιότυπη... δημοτική Βαβέλ, μέσα στην οποία η νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να εκπονήσει το πρόγραμμά της, υποχρεούται να αναζητήσει τις πιο βέλτιστες λύσεις, που θα της προσφέρουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο δήμαρχος Ηρακλείου και η δημοτική του ομάδα να ισορροπήσουν επάνω σ’ ένα λεπτό σχοινί, σαν κι αυτό των συγκλίσεων, το οποίο θα κινδυνεύει να γίνει εύθραυστο όταν θα τεντώνεται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, τις κοινωνικές ανάγκες και τα αδιόρατα, μολαταύτα γαμψά, νύχια της εσωστρέφειας!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ