Με 21 υπέρ και 26 Λευκά... πρόεδρος ο Πασπάτης!

Ανανεώθηκε η θητεία του στην Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου- Ποιοι υπερψήφισαν

Με 21 ψήφους υπέρ ο Γρηγόρης Πασπάτης συνεχίζει για μια ακόμα θητεία στην θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την υποψηφιότητα Πασπάτη υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της "Δύναμης Πολιτών", οι 4 της παράταξης "Ηράκλειο για όλους", οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Κουκιαδάκη και οι δύο της παράταξης Σχοιναράκη και ο Μ. Βασιλάκης.
26 ήταν τα λευκά ενώ οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απείχαν από την ψηφοφορία.

Με 42 ψήφους υπέρ και πέντε λευκά ψηφίστηκε αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου η Μαίρη Ξυλούρη από την παράταξη Κουράκη.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινος ανέφερε: "Η ΠΕΔ Κρήτης ήταν η μόνη ΠΕΔ που μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει τον νόμο. Εξέφρασε τις απόψεις της, που ήταν η ενίσχυση της κυβερνησιμοτητας και η καθιέρωση ενός πλαφόν εισόδου, όπως γίνεται στις εθνικές εκλογές. Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής ήταν υψηλού επιπέδου, αποκομισαμε χρήσιμες πληροφορίες. Οι διάλογοι ήταν εποικοδομητικοι. Υπήρξαν συγκλίσεις. Είπαμε από την αρχή ότι η περίοδος των συνεργασιών δεν κλείνουν.
Η σύμπραξη με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν ματαιώθηκε. Με την παράταξη του κ. Λυγερου απερρίφθη γιατί μου ζητήθηκε να αποδοκιμασω τον νόμο. Έπρεπε να ορίσουμε αντιδημαρχους γιατί δεν μπορούσε να πάει πίσω ο Δήμος και οι ανάγκες του. Θα κριθούμε από τους δημότες, για το εάν η διακυβέρνηση του Δήμου θα είναι δημοκρατική ή μη. Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος θα συνδιαμορωνεται. Θα αποδειχθεί στο μέλλον. Δεν θα καθορίζεται από κανέναν. Και επαναλαμβάνω, ότι το παράθυρο των συνεργασιών δεν έχει κλείσει
".

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου μιλησε ακόμη για προσπάθεια βελτίωσης του ήδη θετικού κλίματος που υπάρχει

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κουρακης έκανε λόγο για κίνδυνο υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου, κίνδυνο ακυβερνησιας και αναποτελεσματικοτητας

Ο ίδιος μίλησε για θεσμικό ατόπημα, για μια πλειοψηφία που γίνεται μειοψηφία και για μια μειοψηφία που γίνεται πλειοψηφία.

"Η παράταξη μου είναι πρώτη δύναμη και επιδιωξαμε να υπάρξει σύγκλιση. Για το καλό του Ηρακλείου προσηλθαμε στο διάλογο, αλλά δεν υπήρξε προγραμματικη σύγκλιση. Με όραμα δημιουργία και προοπτική η επόμενη μέρα του Ηρακλείου και όχι ραδιουργία. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ηλίας Λυγεράς ανέφερε: "Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση στη χώρα μας παρεμβαίνει και αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταργεί το σεβασμό στη λαϊκή θέληση. Η ΝΔ για εκλογικούς λόγους δεν θέλει να εφαρμόζονται η απλή αναλογική και οι συνθέσεις. Θα ζητήσουμε άμεσα από το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για τις αυτές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις . Ολες οι παρατάξεις δήλωσαν ότι θέλουν να συνεργαστούν για να υπάρξει μια θετική πορεία για το Ηράκλειο. Ο δήμαρχος επέλεξε να πορευτεί με ένα μειοψηφικο σχήμα διοίκησης"

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο για Όλους" και αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμακης τόνισε: "Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου το νέο αυτοδιοκητικο πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά. Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας δεκαετίας όπου θα υπάρξουν αλλαγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είμαι υπέρμαχος της απλής αναλογικής. Τα προβλήματα των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν για αυτό κάναμε αυτή τη συνεργασία. Η λογική μας είναι να συνθέσουμε. Η συμμετοχή είναι μια πράξη θάρρος και μεγάλης ευθύνης. Και είμαστε εδώ για να την αναλάβουμε. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε και να εμπεδώσουμε την τοπική Δημοκρατία. Πρέπει να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια συναντιληψη για να δώσουμε στο Ηράκλειο αυτό που του αξίζει"


Στην τοποθέτησή του ο Ευρ. Κουκιαδακης ανέφερε: "Αυτή η απλή αναλογική ευτελιζει την απλή αναλογική και τον ίδιο τον Κλεισθένη, που στην αρχαία Ελλάδα είχε φτιάξει μια τοπική αυτοδιοίκηση πρότυπο. Η απλή αναλογική βασίζεται στην κοινή λογική. Καλή η πρωτοβουλία του δημάρχου.

Δεν χάθηκε το σύμπαν, χάθηκε ο πρώτος γύρος των συνεννοησεων. Εμπιστεύτηκα προσωπικά και εισηγηθηκα την στήριξη του Βασίλη Λαμπρινού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Δεν συμμετέχουμε όμως σε μια παρωδία, για την οποία δεν ευθύνεται ο δήμος Ηρακλείου, αλλά αυτά που νομοθετουν στο γόνατο".


"Θα είναι μια δύσκολη περίοδος, με πολλαπλές ανοιχτές προκλήσεις" προέβλεψε ο Πέτρος Ινιωτάκης και τόνισε: "Σήμερα ισχύει ένας αντιδημοκρατικος νομός, ως συνέχεια μιας ανολοκλήρωτης προσπάθειας για απλή αναλογική από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Είμαστε υπέρ μιας προσπάθειας για ουσιαστική συνεργασία κι έναν ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Ανοιχτά, δημοκρατικα και δημόσια θα έπρεπε να κάτσουν όλοι οι επικεφαλής στο ίδιο τραπέζι. Η σύνθεση και η συνεργασία είναι αναγκαία, μια διαρκής πρόκληση. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει μείνει πίσω στην απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έργα φάροι είναι πίσω, όπως στη Δικαιοσύνης και στο Πάρκο Γεωργιάδη.
Η σύνθεση δυνάμεων είναι ένα τεχνικό διακύβευμα"

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δουν ξανά το θέμα των συνεργασιών από σήμερα κιόλας", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μανώλης Βασιλάκης από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ