Με GPS και... drones η φετινή μάχη κατά των κουνουπιών στην Κρήτη!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και η ατομική ευθύνη/ευαισθητοποίηση του καθενός

Με σύγχρονα τεχνολογικά κι επιστημονικά μέσα διεξάγεται η φετινή «μάχη» για τον περιορισμό των κουνουπιών στην Κρήτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απόρροια της αρμονικής και παραγωγικής συνεργασίας της Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με το ΙΤΕ.

«Δεχόμαστε καθημερινά πάρα πολλές κλήσεις. Γίνεται μια σοβαρή, επιστημονική δουλειά με υπερσύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όπως drones. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Τμήματος Μοριακής Εντομολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και προσωπικά του κ. Ιωάννη Βόντα. Πρόκειται για έναν διεθνούς φήμης και κύρους επιστήμονα», αναφέρει στο Cretalive ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Καμπάνης.

Εκτός απ' τα εναέρια... μέσα, όμως, υπάρχουν και τα... γήινα. «Έχουμε χαρτογραφήσει όλες τις προβληματικές περιοχές. Δίχως υπερβολή, με το που μπούμε στο αυτοκίνητο το GPS μας οδηγεί από... μόνο του στα σημεία όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη δραστηριότητα κουνουπιών», προσθέτει ο κ. Καμπάνης.

Οι κυριότερες εστίες που αποτελούν «γκέτο» κουνουπιών, εντοπίζονται στον Γιόφυρο, στον Γαζανό ποταμό, στον Κατσαμπά, αλλά και σε πολλά φρεάτια της πόλης. Οι ψεκασμοί ξεκινούν, κάθε χρόνο, από όλες αυτές τις περιοχές....

Όπως επισημαίνει ο  Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, τα φετινά κονδύλια αυξήθηκαν αρκετά. «Από τις 250.000 ευρώ ετησίως πήγαμε στις σχεδόν 600 χιλιάδες για δύο χρόνια, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Θέσαμε υψηλά στάνταρ κι αναζητήσαμε το πιο εξειδικευμένο προσωπικό», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάνης.

Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται αν ο άνθρωπος βάζει το... χέρι του στην έξαρση των ενοχλητικών εντόμων, ο κ. Καμπάνης έρχεται να μας διαφωτίσει: «Το 95% των καταγγελιών που δεχόμαστε προέρχεται από ποσότητες στάσιμου νερού μέσα στα σπίτια».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αρκετοί πολίτες, εντελώς ακούσια, μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα στους εαυτούς τους και τους γύρω τους, χωρίς να το γνωρίζουν. Ο  Διευθυντής Δημόσιας Υγείας γίνεται ακόμη πιο κατατοπιστικός: «Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο νερό για να αναπτυχθούν. Αυτό μπορεί να είναι ένας απλός κουβάς που θα ξεμείνει ή το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια στον κήπο ή τις γλάστρες μας και δεν θα απομακρυνθεί γρήγορα».

Τα πιο... επίφοβα μέρη του σπιτιού είναι οι αυλές, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες!

Ο κ. Καμπάνης μας παρέθεσε και μας παρέπεμψε σ' ένα πρόσφατο, μεγάλο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει με τους συνεργάτες του, χαρακτηριστικό της προαναφερθείσας άγνοιας: «Σ' ένα οικοδομικό τετράγωνο στον Μασταμπά είχαν αναπτυχθεί 22 εστίες κουνουπιών! Κι αυτές προέρχονταν από νερό που δεν είχε απομακρυνθεί! Το εξηγήσαμε στους ανθρώπους και το κατάλαβαν. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όλοι οι πολίτες, διότι ο περιορισμός των κουνουπιών είναι και θέμα ατομικής ευθύνης. Γι' αυτό και ζητάμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Και παλαιότερα ωστόσο ο κ. Καμπάνης είχε να αντιμετωπίσει άλλο ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα, στην περιοχή του Γιόφυρου, το οποίο θυμήθηκε και μας περιέγραψε: «Μας είχε καλέσει πάρα πολλές φορές ένας πολίτης που ήταν εξαγριωμένος και τα έβαζε μαζί μας επειδή είχε πάρα πολλά κουνούπια στο σπίτι του. Μας έλεγε ότι δεν είχαμε ψεκάσει στον Γιόφυρο, ενώ είναι από τα πρώτα μέρη που πηγαίνουμε και ψεκάζουμε. 

Επισκέφθηκα λοιπόν προσωπικά το σπίτι του κι είδα ότι είχε ένα βαρέλι με νερό στην αυλή του, όπου μέσα είχε βάλει μία σκαλίδα. Ε, μέσα στο βαρέλι είχαν συγκεντρωθεί αμέτρητα κουνούπια! Είχαν στήσει ολόκληρη φωλιά. Εξήγησα στον άνθρωπο τι πρέπει να κάνει, κατάλαβε το λάθος του και κατευθείαν λύθηκε το πρόβλημά του!»

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όχλησης κουνουπιών, μπορούν να επικοινωνούν, ανάλογα με τη τοποθεσία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, στα παρακάτω τηλέφωνα ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

2813410771,  2813410751- 752 -754, 2813410735, 2813410727, 2813410763

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ:

2841340380, 2841340384, 2841340385

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ:

2831343308, 28313316-317-318

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ:

2821344202 – 203 –204 – 205, 2821344208 -209

Επίσης από σταθερό τηλέφωνο χωρίς χρέωση στο 8001124424 καθημερινά από τις 9.00 έως τις 17.00    

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ