"Πέρασε" κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του δήμου Ηρακλείου, για το 2020

Λευκή ψήφος από τις παρατάξεις Κουράκη-Λυγερού-Ινιωτάκη, "όχι" από τη "Λαϊκή Συσπείρωση"

Με σταθερούς άξονες στη λίστα των προτεραιοτήτων αλλά διαφοροποίηση στην ιεράρχησή τους, τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2020.

"Συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, που ανέρχεται σε 230.372.874,24 €. Ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος, υλοποιήσιμος, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και στοχευμένος σε έργα και δράσεις που αποτυπώνουν τις πολιτικές μας προτεραιότητες για τον επόμενο χρόνο.

Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής, σοβαρής και υπεύθυνης προσπάθειας, αλλά και της ορθής οικονομικής διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος μας ήταν και παραμένει η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων από ίδιους πόρους με τελικούς αποδέκτες τους δημότες και την πόλη μας και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται ένα υγιές και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για το Δήμο μας. Είναι ο προϋπολογισμός μιας Δημοτικής Αρχής που δούλεψε και δουλεύει με όραμα και σχέδιο και που μέλημα της είναι η σταθερότητα και η ισορροπία των οικονομικών του Δήμου της.

Ενός Δήμου που στάθηκε όρθιος , προχώρησε και πήγε μπροστά στα χρόνια της κρίσης παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τις απρόοπτες οικονομικές εξελίξεις. Η διαχείριση και η λειτουργία του Δήμου στηρίζεται στον προϋπολογισμό. Γι' αυτό και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια κορυφαία διαδικασία, που ελπίζω και εύχομαι μα και πιστεύω ότι θα είναι γόνιμη και ουσιαστική, αφού καθήκον όλων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το συμφέρον του Δήμου μας και η πρόοδος της πόλης μας. Γι' αυτό και θεωρώ ότι οι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας θετικά προς αυτή την κατεύθυνση" - είπε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Καναβάκη.

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ.Κουράκη, Λυγερού, Ινιωτάκη, ενώ καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και των άλλων παρατάξεων.

Αποχώρηση της παράταξης Κουράκη

Μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων, και κατόπιν λεκτικής αντιπαράθεσης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γρ.Πασπάτη με τον σύμβουλο της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5." Νίκο Γιαλιτάκη, η παράταξη Κουράκη αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τη φράση του προέδρου του συμβουλίου προς τον κ.Γιαλιτάκη: "Καμιά φορά δεν ξέρετε τι λέτε". Η φράση αυτή ήρθε ...με καθυστέρηση, αλλά ουσιαστικά, ως απάντηση στη φράση "αυτοϊκανοποιείστε" που, στην αρχή της συνεδρίασης είπε ο Ν.Γιαλιτάκης απευθυνόμενος τον Γρ.Πασπάτη, με αφορμή παρατηρήσεις που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυνε στο Σώμα.

Το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος των "Ενεργών Πολιτών", Σπύρος Δοκιανάκης: "Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που πάνε στην ΑΜΚ της ΔΕΠΑΝΑΛ θα είναι στον προϋπολογισμό του 2020;"

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στην πολιτική "χροιά" της συζήτησης εξηγώντας ότι "Οι αριθμοί αποτυπώνουν και πολιτικές". Ο ίδιος αμφισβήτησε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, λέγοντας: "Είναι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής; Δεν μας αφήνει περιθώρια η ανάγνωσή του να αντιληφθούμε κάτι τέτοιο. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου δεν σημαίνει καλύτερη Καθαριότητα. Η κρίση είναι πάρα πολύ παλιά. Είχε αποτύπωμα το 12' και το 13' όταν κόπηκαν πόροι. Έκτοτε έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, μέσω κι άλλων προγραμμάτων όπως ο Φιλόδημος" - πρόσθεσε.

Ο κ.Κουράκης άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για το κατά πόσο το απόθεμα χρημάτων στο ταμείο αποδίδεται στους δημότες. "Ο Δήμος δεν είναι πιστωτικό ίδρυμα. Πρέπει να έχει αποθεματικό στα ταμεία του αλλά πρέπει να το επιστρέφει στους δημότες. Εφέτος προβλέπεται μείωση κατά 3 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά τα έργα" - είπε και μίλησε, παράλληλα, για έναν "φτωχό προϋπολογισμό", όσον αφορά την ελπίδα, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Λέγοντας πως "υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσετε", σημείωσε πως η παράταξή του δε θα δώσει θετική ψήφο, αλλά θα ψηφίσει λευκό. λλά θα είμαστε εδώ για να πιέζουμε, για να προτείνουμε, για να γίνονται πράγματα για την πόλη και τους Ηρακλειώτες".

Έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής καταλόγισε, για άλλη μια φορά, στη δημοτική αρχή αρχή, ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, ζητώντας λεπτομέρειες για "το όραμα για την καθημερινότητα και την πόλη", για τους λόγους που "οι κοινωνικές δαπάνες είναι πολύ μικρές", για τις προτεραιότητες.

Ο κ.Λυγερός ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η πόλη, ο Δήμος, οι δημότες δεν είχαν προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ώστε το αποθεματικό να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει υπέρ τους; Προφανώς υπήρχαν και υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα. Μια πόλη με προβλήματα είναι μια ζωντανή πόλη.

"Δουλεύει" το 50-55% των πραγματικών ποσών. Υπάρχουν αποκλίσεις στους στόχους σας.

Η ουσία του προβλήματος είναι πίσω από τους αριθμούς. Δεν τη συζητήσαμε ποτέ με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Ή είστε αναποτελεσματικοί ή μόνοι σας βάζετε εμπόδια" - ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συσσώρευση χρημάτων ενώ υπάρχουν ανάγκες.

"Θέλουμε ο Δήμος να δουλέψει. Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε μειοψηφία. Θα ψηφίσουμε λευκό για να μην σταθούμε εμπόδιο" - κατέληξε.

"Υποκριτικό το να μιλάμε για ένα φτωχό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό" - είπε ο Γιώργος Σισαμάκης, σημειώνοντας πως "η συζήτηση έγινε και στην Οικονομική επιτροπή αλλά και στην ίδια την κοινωνία, καθώς πρόσφατα είχαμε εκλογές".

Ο ίδιος έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την απορρόφηση και την υλοποίηση του προγράμματος. "Ο ν.44/12 δημιούργησε δυσκολίες και προβλήματα. Η δημοτική αρχή δεν είναι η ίδια. Άλλαξε. Ο δήμαρχος παρέμεινε ίδιος.Το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση" - υπογράμμισε.

Για αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Μιχάλης Κασαπάκης, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός που συζητείται "είναι διακομματικός, διαπαραταξιακός πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης".

"Το βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού είναι από πού θα εισπραξω και πού θα ξοδέψω" - είπε ο ίδιος, αμφισβητώντας την προτεραιότητα σε θέματα καθημερινότητας.

"Στο επίκεντρο είναι η καθημερινότητα. Πώς όμως; Με το να πληρώνουν οι πολίτες κάθε μέρα. Εισπράττετε 100, γυρίζετε 100; Αρλούμπες! Ανάπτυξη με τσάκιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών δεν είναι ανάπτυξη! Ούτε σχέδιο πόλης υπάρχει, ούτε αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία" - τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κλίμα που επικρατεί ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη στάση του δήμου, ο Μ.Κασαπάκης εξαπέλυσε επίθεση προς τη δημοτική αρχή, λέγοντας: "Τα παίρνετε από όλους, δίνετε ελάχιστα πίσω και λέτε ότι κάνετε κοινωνική πολιτική. Και ο κόσμος δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες!"

Μάλιστα άφησε αιχμές για υποκριτική στάση των παρατάξεων που καταθέτουν προτάσεις, προκαταβάλλοντας μάλιστα ότι δε θα υλοποιηθούν: "Γιατί κάνετε προτάσεις σε μια δημοτικη αρχή που ξέρετε ότι δεν θα υλοποιήσει αυτά που προτείνετε; Ποιος δουλεύει ποιον; Ο ένας κάνει την κυβέρνηση και ο άλλος την αντιπολίτευση" - είπε.

Για ένα πλασματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο Ευρ.Κουκιαδάκης, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την παράταξη Λαμπρινού - όχι για τον ίδιο. "Αδικείται η υλοποίηση του προϋπολογισμού από την πλασματικότητά του! Από την αρχή στηρίζουμε τη λειτουργία του Δήμου. Το διευκρίνισα από την πρώτη Κυριακή. Διατηρείται η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του δημάρχου αλλά όχι στην παράταξη του!"

Ο Ευρ.Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο πόλης, λέγοντας: "πώς μπορεί η επέκταση του σχεδίου πόλης όταν δεν έχει γίνει η οριοθέτηση των δύο ποταμών;". Μιλώντας μάλιστα για τα δυτικά προάστια, είπε πως "πρέπει να γίνουν δύο πράγματα για την υλοποίηση του σχεδίου πόλεως : Να οριοθετηθεί ο Ξηροπόταμος αλλά και ο Γιόφυρος". Σημείωσε μάλιστα ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης θα φέρει και έσοδα.

"Το πρόγραμμα της επέκτασης και της υλοποίησης του σχεδίου πόλης θέλει διαδικασία. Θα μπορούσαν να συνεισφέρουν μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηριου και δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου" - είπε σχετικά.

Ο κ.Κουκιαδάκης στάθηκε και στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και την πρόβλεψη κονδυλίου 1,5 εκ. ευρώ, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα "να κουβεντιάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα κινηθούμε και τι θα σχεδιάσουμε για την πόλη". Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει τη λειτουργία του δήμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι "ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά και όχι ατομικά".

Ο Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού οράματος, πετώντας το "μπαλάκι" στη δημοτική αρχή: "Πρέπει να έχουμε ένα κοινό όραμα. Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια για την συνεργασία όλων μας για να γίνουν πράξη αυτά που θέλουμε για την πόλη. Πρέπει να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις σε μεγάλα ζητήματα. Εάν θέλουμε η πόλη να πάει παρακάτω πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι και να διαμορφωθεί στην πράξη η ενότητα" - είπε χαρακτηριστικά.

Για την δημοτική αρχή είπε ότι κάνει έργο, κάνοντας λόγο για "έργα βιτρίνας που εντυπωσιάζουν τον κόσμο". Εστίασε όμως σε άλλα θέματα, όπως το σχέδιο πόλης της Ν.Αλικαρνασού και κάλεσε να γίνει "το άλμα με μια οραματική προσέγγιση. Ξαναβάζω το ζήτημα της Πολιτικής συνεννόησης όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. Το έχει ανάγκη η πόλη" - κατέληξε.

Το όραμα μιας Κοινωνίας συνοχής έθεσε η Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, σημειώνοντας πως "δεν πρέπει να ευδοκιμούν μόνο οι αριθμοί αλλά να ευημερούν και οι άνθρωποι". Η ίδια στάθηκε στη βελτίωση και την αναβάθμιση του Τουρισμού αλλά και στην υλοποίηση του προϋπολογισμού κατά μεγαλύτερο ποσοστό από ότι υλοποιήθηκε τη χρονιά που ολοκληρώνεται, προκειμένου, όπως τόνισε "να μπει σε δυναμική τροχιά η αναπτυξιακη πορεία του τόπου μας!"

Την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2020 , από τον ίδιο, προανήγγειλε ο Μανώλης Βασιλάκης, βάζοντας ωστόσο έναν "αστερίσκο" στο θέμα των πολεοδομικών σχεδίων που νωρίτερα έθεσε ο Γ.Κουράκης.

Τη θλίψη του για τη "μηδενιστική λογική" εξέφρασε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι "η συζήτηση σε μερικά σημεία της υπήρξε εποικοδομητική".

"Είμαστε μειοψηφία επειδή δεν έχουμε τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους ή μήπως δεν υπήρξε δεύτερη Κυριακή; Δεν θεώρησα σωστό ότι έπρεπε να διαταραξουμε ένα κλίμα συναίνεσης που πήγε να διαμορφωθεί. Αλλά έμεινα κατάπληκτος με όσα ακούστηκαν περί στασιμότητας. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο, αυτό της αντικατάστασης του υδρευτικου δικτύου. Εκτός κι αν δεν το έχουν πάρει κάποιοι χαμπάρι. Είναι πρωτοφανές να κατηγορείται η δημοτική αρχή επειδή έχει αποθεματικό και δεν το απορροφούμε" - είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι για να απορροφηθούν πόροι θα πρέπει να υπάρχουν μελέτες.

"Δεν άκουσα καμία καλή λέξη για το πώς μαζεύτηκε αυτό το αποθεματικό" - ανέφερε, και πρόσεθσε "όταν ένας εργολάβος δεν είναι συνεπής (σ.σ. Δικαιοσύνης) πρέπει να πάρουμε μέτρα όσο κι αν μας στενοχωρεί. Είναι ασημαντο ότι άρχισε και τελείωσε η δεύτερη φάση του Πολιτιστικού από εμάς, χωρίς να υπερβουμε ούτε ένα ευρώ; Αισθάνομαι ενοχλημένος όταν περνά απαρατήρητη μια δραστηριότητα που κρίνεται θετική. Η πόλη αλλάζει και θα αλλάξει περισσότερο με την αξιοποίηση των Τειχών. Υπάρχουν υπερβολές. Σωστή είναι η κριτική και όχι ο μηδενισμός. Κάνουμε ο, τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ωγελιμοι για το Ηράκλειο και τους πολίτες του" - υπογράμμισε ο Β.Λαμπρινός, κλείνοντας τη συζήτηση, πριν την ψηφοφορία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ