Σφίγγει ο "κλοιός" των σκουπιδιών - Να "ακουστεί η φωνή τους" επιδιώκουν οι εργαζόμενοι

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Στο επίκεντρο της διεκδίκησης των εργαζομένων το άρθρο 179 - Νέα έκκληση του Δήμου στους πολίτες

Του Αντώνη Παντινάκη


Να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ διάλογο, στον οποίο θα παρουσιαστούν εκτενώς τα αιτήματα - πρόβλημα τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Η 48ωρη απεργία τους ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του ΔΣ του Συλλόγου τους και ομάδας εργαζομένων στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα.

"Το μόνο που ζητάμε είναι να έχουμε μόνιμη εργασία. Να μας φερθούν ανθρώπινα, να μην μας πετάξουν στο δρόμο", μας δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαδογιωργακης, συμβασιούχος - παρατασιουχος.

"Η δύναμη μας είναι ο Σύλλογος και οι Εργαζόμενοι"

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων βρέθηκε, εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα το οποίο και στηρίχθηκε από το Σώμα, με κάποιες παρατάξεις ωστόσο να βάζουν μερικούς... αστερίσκους.

"Το χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο ήταν καθαρά πολιτικό. Δηλαδή, πήραν απόφαση πολιτικά. Πήραμε την πλειοψηφία, αλλά ήταν το θέμα ήταν... πολιτικάντικο. Είχαμε παρατάξεις που συμφώνησαν στο κομμάτι του ανθυγιεινού και επικίνδυνου που θίξαμε, συμφώνησαν στις μονιμοποιήσεις των ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια, αλλά στο άρθρο 179 που για εμάς ήταν και η ουσία, είχαμε διαφοροποιήσεις", σχολίασε ο κ. Μιχάλης Καρασάββας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και εργατοτεχνιτών του Δήμου Ηρακλείου , συμπληρώνοντας:

" Εμείς προσωπικά και ως Σύλλογος και ως Εργαζόμενοι εμμέσως πλην σαφώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν περιμέναμε και κάτι άλλο. Δεν περιμέναμε ότι εάν στηριζόταν 100% το ψήφισμα μας, δεν θα περνούσε κι από τη Βουλή το Πολυνομοσχεδιο".

Ο κ. Καρασαββας εξέφρασε την πίστη του ότι ο Τομέας της Καθαριότητας θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του.

" Η δύναμη μας είναι ο Σύλλογος και οι Εργαζόμενοι", ανέφερε , διεκδικώντας ακόμη μαζί με τους συναδέλφους του τη διεξαγωγή ενός διαλόγου "όπου και θα παρουσιάσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματα μας".

Τη βοήθεια των δημοτών " για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πόλη σε ένα ανεκτό επίπεδο", ζητά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβας, "ούτως ώστε μόλις τελειώσει η κινητοποίηση των εργαζομένων να μπορέσουμε πολύ σύντομα να την φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο".

Ο κλοιός των σκουπιδιών έχει αρχίσει ήδη να σφίγγει πολλές γωνίες και γειτονιές της πόλης, με τον κ. Βαρδαβα να σημειώνει πως "είναι μια πανελλαδική απεργία, δεν αφορά μόνο το Ηράκλειο", παραδεχόμενος ωστόσο ότι "η εικόνα σε πολλούς Δήμους της χώρας, όπως και στον δικό μας, δεν είναι καλή".

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την απογοήτευση του, μια και "οι συνεχείς εκκλήσεις μας στους δημότες να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τα παιδιά τους, τη δημόσια Υγεία μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί".

Παρ' όλα αυτά, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, κάλεσε κάθε δημότη ξεχωριστά να νοιαστεί για το καλό της πόλης : "Έχουμε μπροστά μας δύο μέρες. Ας μην μεγαλώνουμε τους όγκους των απορριμμάτων στους κάδους. Ας μην δημιουργούμε με την ευκαιρία της απεργίας επιπλέον χωματερές με ογκώδη αντικείμενα, με μπάζα με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί καθένας. Θέλουμε και τη βοήθεια των δημοτών. Πρέπει να συμβάλλουν και οι δημότες, όχι μόνο τώρα αλλά και στην καθημερινότητα τους, για να έχουμε μια καθαρή πόλη. Μια πόλη που θα βελτιώνει συνεχώς την εικόνα προς τα έξω, θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτή".

Επιπροσθέτως, ο κ. Βαρδαβας υπενθύμισε πώς "οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που σήμερα είναι σε κινητοποιήσεις είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος για να επανέλθει η πόλη εκεί που πρέπει να είναι".

Επισημαινοντας για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή έχει "επιλέξει δημόσιο χαρακτήρα για την Καθαριότητα", ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι ο Δήμος Ηρακλείου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων" στα περισσότερα αιτήματα" τους.

Όπως υπογράμμισε, "θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις για να δώσουμε περισσότερα όπλα σε αυτό το δημόσιο χαρακτήρα".

Ωστόσο, κλείνοντας ο κ. Βαρδαβας διεμήνυσε ότι "επ' ουδενί ως αυτοδιοίκηση δεν εκχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θέλει να κάνει σε οποιαδήποτε τομέα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε ως αιρετοί της αυτοδιοίκησης"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ