Στην τελική ευθεία για...συνεργασία στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

Κοινή συνάντηση την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τη συγκρότηση του νέας διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη την ΑΜΑΚ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 19:30 η ΑΜΑΚ καλεί όλες τις παρατάξεις σε κοινή συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση των οργάνων και ενόψει της συνάντησης τόσο η παράταξη "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" με επικεφαλής την Ειρήνη Βρέντζου, όσο και η παράταξη #openTEE με επικεφαλής τον Γιώργο Ταβερναράκη καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. Κλειστά κρατά ακόμα τα χαρτιά της η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών.

Ανοικτή Πρόσκληση ΑΜΑΚ για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές του ΤΕΕ, καθώς και η προτίμηση των συναδέλφων μηχανικών προς την παράταξή μας "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" (ΑΜΑΚ), μας ανέδειξε σε πρώτη δύναμη, με ποσοστό 40,82%, γεγονός που έκανε «αίσθηση» πανελλαδικά. Επιπλέον η διαφορά από τη δεύτερη παράταξη (ΔΚΜ με ποσοστό 29,04%) αλλά και την τρίτη παράταξη (# openTEE με ποσοστό 26,99%) δε θεωρείται αμελητέα, γεγονός που ενισχύει τη νίκη αυτή. Τέλος αποτυπώθηκε η αναγνώριση του έργου κατά τη θητεία της ΑΜΑΚ στην προεδρία του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα που μας γεμίζει με ευθύνη και όρεξη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε τελευταία στο ΤΕΕ με τη προεδρία «ΑΜΑΚ».

Το ποσοστό που κατέκτησε η ΑΜΑΚ στην εκλογική διαδικασία δεν της παρέχει αυτοδυναμία, όπως φυσικά και σε καμία άλλη παράταξη. Όμως, για να λειτουργήσει η δημοκρατία, απαιτείται η πολυφωνία, η οποία, όταν καταφέρνει να είναι εποικοδομητική, λειτουργεί προς όφελος του συνόλου.

Με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των μηχανικών, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες στις 3 Νοεμβρίου, απευθύνουμε Πρόσκληση προς όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ για να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να υιοθετήσουμε την απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση.

Έτσι θα δείξουμε τον δέοντα σεβασμό στην εκλογική διαδικασία και την ψήφο των συναδέλφων που μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε.

Η πρότασή μας λοιπόν για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι:

Αναλογική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα του τμήματος με γνώμονα και σεβόμενοι τα αποτελέσματα των εκλογών.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δύναμη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ ώστε, μέσα από τη σύνθεση και την αξιοποίηση των δυνάμεων όλων των παρατάξεων, να αντιμετωπιστούν τόσο τα προβλήματα της καθημερινότητας των μηχανικών (ασφαλιστικό, ευθύνες ποινικές και αστικές, πολυνομία, αρμοδιότητες υπηρεσιών, κ.α.) όσο και τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της ανατολικής Κρήτης (ΒΟΑΚ, ενέργεια, δημόσιοι χώροι, χρήσεις γης κ.α).

Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αντιπροσωπείας του τμήματος και θα διαμορφώνονται κατά περίπτωση και ανά θέμα οι όποιες συνθέσεις, συσχετισμοί δύναμης και συνεργασίες.

Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με στόχο την αναβάθμιση του κύρους των μηχανικών και του ΤΕΕ/ΤΑΚ καλούμε όλες τις παρατάξεις σε κοινή συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ , με βάση τις παραπάνω αρχές, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19,30 μ.μ. στο ΤΕΕ/ΤΑΚ.


Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε ήδη για το ΤΕΕ και το ΤΑΚ. Νέες ισορροπίες και νέοι προβληματισμοί κυριαρχούν. Προεκλογικά μιλήσαμε για ένα σύγχρονο επιμελητήριο! Ένα ανοιχτό ΤΕΕ/ΤΑΚ στους μηχανικούς και την κοινωνία, που ασχολείται με την κοινωνική διάσταση σε τεχνικά ζητήματα και με την τεχνική διάσταση στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία! Ένα ΤΕΕ/ΤΑΚ που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες, και τις πρακτικές της νέας εποχής. Ετοιμαζόμαστε σαν κοινωνία να υποδεχτούμε θεμελιακές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της επικοινωνίας και του περιβάλλοντος! Οφείλουμε λοιπόν να `προκαλέσουμε` την ορθή και άμεση εισχώρησή τους στην ελληνική πραγματικότητα και όχι να σταθούμε παρατηρητές ή κριτές!

Το ΤΑΚ της επόμενης μέρας δε μπορεί να μένει αμέτοχο ή αδιάφορο στις εξελίξεις! Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τις δυνάμεις στο ΤΕΕ/ΤΑΚ να αναλογιστούν ποιό πραγματικά θέλουν να είναι την επόμενη ημέρα! Εάν θέλουν να παράγουν έργο ή να εξυπηρετούν κάθε είδους `γραμμές`! Εάν θέλουν να μιλήσουν ουσιαστικά για τα τεχνικά ζητήματα του τώρα ή απλώς να να προάγουν τον συνδικαλισμό!

Δίνουμε το παρών και καλούμε τις δυνάμεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ να εκφράσουν και να δεσμευτούν με ποιό πρόγραμμα θα πορευτούν στο επιμελητήριο! Οι δικές μας ιδέες είναι απλές και συνοψίζονται στις ακόλουθες συγκεκριμένες προτάσεις-θέσεις.

- Το ΤΕΕ οφείλει να είναι σύμβουλος της κοινωνίας, της πολιτείας και των συναδέλφων πρώτα και πάνω από όλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε συνδικαλιστικό όργανο. Ναι λοιπόν στην πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων, όχι όμως στην μικροπολιτική.

- Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με ΤΕΕ ΤΔΚ για ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (μεταφορές, χωροθέτηση μονάδων παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, απορρίμματα, επενδύσεις κ.α.). Άποψή μας είναι ότι για τα σημαντικά θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, τα ΤΕΕ και ΤΔΚ πρέπει και να συνδιαμορφώνουν άποψη και να την εκφράζουν σαφώς και ξεκάθαρα, καθόσον μόνο τότε θα αποκτήσουν ευήκοα σε κάθε βαθμίδα διοίκησης και στην κοινωνία.

- Είναι επιβεβλημένη η αρμονική συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ, κυρίως σε θέματα λειτουργίας οργάνων και `κρίσιμων` παρεμβάσεων θεμάτων `εθνικού και περιφερειακού επιπέδου` (όταν το δεύτερο είναι επέκταση και ειδίκευση εθνικής πολιτικής). Δεν πιστεύουμε στην κόντρα `κέντρου-περιφέρειας`, γιατί απλώς διαιρεί δυνάμεις και δημιουργεί ασάφειες και ασυνέχειες. Δεν θα διστάσουμε όμως να εκφράσουμε δυναμικά την όποια αντίρρησή μας, σε σχεδιασμούς που μας αγνοούν επιδεικτικά.

-Το ΤΕΕ και κατ επέκταση και το ΤΑΚ, δεν μπορεί να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Έχει όργανα που έχουν αρμοδιότητες, έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες και όπως κάθε εποπτευόμενος (αλλά και προστατευόμενος) από το δημόσιο οργανισμός, έχει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα μέσα να τους επιτύχει.

  • Επιβάλλεται η (έστω και άτυπη) αναβάθμιση ρόλου των μελών της Διοικούσας, με τρόπο κοινά αποδεκτό.
  • Επιβάλλεται η ενίσχυση του ρόλου της `Αντιπροσωπείας`, έτσι ώστε οι αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα να φέρουν την έγκριση (και κατ ουσία τον έλεγχο) του οργάνου που είναι ουσιαστικά αρμόδιο για την χάραξη στρατηγικής. Σαφώς οφείλουμε να κάνουμε περισσότερες και ουσιαστικότερες συνεδριάσεις.
  • Οι Μόνιμες Επιτροπές πρέπει να ξαναγίνουν η ψυχή του ΤΑΚ και να βγουν από το τέλμα που βρίσκονται σήμερα. Πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια και να μειωθούν σε αριθμό και το μέγεθός τους να είναι τέτοιο που θα τις καθιστά ευέλικτες και ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους.

- Η εξωστρέφεια του ΤΕΕ ενισχύει τόσο την αντίληψη που έχει ο τεχνικός κόσμος για την κοινωνία, όσο και την αντίληψη που έχει η κοινωνία για ζητήματα που νοεί ως εύκολα στη λύση τους, γρήγορα στην αντιμετώπισή τους. Πρέπει να διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια Ακαδημαϊκού επιπέδου με σκοπό να συμμετέχει στην ενημέρωση και την διαμόρφωση λύσεων σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η τακτική συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα του νησιού

- Σταθερή μας άποψη είναι ότι το ΤΕΕ -ΤΑΚ μπορεί και πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος σε προγραμματικές συμβάσεις, σε τοπικά προγράμματα, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε ειδικά σχέδια που `απαιτούν` την ενεργή συμμετοχή μας.

- Είναι απολύτως κατανοητό ότι η δυσπραγία που παρατηρείται στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ΤΑΚ οφείλεται εν πολλοίς στην δυσχερή οικονομική κατάσταση του κεντρικού ΤΕΕ, και κατ επέκταση στην έλλειψη `κονδυλίων`. Επιβάλλεται η αναζήτηση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα συναφών δραστηριοτήτων.

- Επιβάλλεται η παρακολούθηση των θεμάτων `τεχνικού` ενδιαφέροντος που συζητούνται και αποφασίζονται σε κάθε δήμο της Ανατολικής Κρήτης. Για να είμαστε κατανοητοί και σαφείς, τονίζουμε ότι δεν διεκδικούμε ρόλο συνδιοίκησης. Άλλοι είναι εκλεγμένοι και αυτοί πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματα του τόπου τους. Όμως ο ρόλος του `συμβούλου`, μας έχει νομοθετικά ανατεθεί και αν θέλουμε να είμαστε αντάξιοι του ρόλου και της εκπαίδευσής μας, δεν είναι δυνατόν να τον απεμπολήσουμε, ειδικά κατά την συζήτηση-διαβούλευση θεμάτων χάραξης στρατηγικών πολιτικών του γνωστικού μας τομέα.

Έτσι φανταζόμαστε την λειτουργία του ΤΕΕ ΤΑΚ και αυτοί είναι κατά την άποψή μας οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν από τα όργανά του στην νέα θητεία που ήδη ξεκίνησε. Και με βάση αυτούς (και μόνο αυτούς) θα κανονίσουμε την πορεία και τις συνεργασίες μας. Στόχος μας δεν είναι η `διανομή` θέσεων.. αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι η δημιουργία συνθηκών και πλαισίου ικανών να προσελκύσουν το σύνολο των συναδέλφων, ακόμη και αυτών που σήμερα αδιαφορούν ή απαξιώνουν τον θεσμό του επιμελητηρίου. Για αυτό τον λόγο δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας και βάζουμε μια δική μας `ατζέντα` λειτουργίας.

Γιατί, σαφώς και δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Έχουμε όμως διάθεση να προσπαθήσουμε και θέληση να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε μέσα από το έργο μας.

Γιατί `προοδευτικό` δεν είναι να αναμασάς κλισέ του παρελθόντος, ούτε να αγνοείς επιδεικτικά τις αλλαγές που γίνονται γύρω σου.

Γιατί `μεταρρυθμιστικό` δεν είναι η αφαίρεση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας των αδύναμων.

Γιατί πολύ απλά αρνούμαστε να είμαστε `γενικώς αντί` τώρα που είναι άλλοι στην εξουσία, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε τεχνητούς εχθρούς και να δικαιολογούμε την ύπαρξή μας.

Γιατί πολύ απλά αρνούμαστε να είμαστε `γενικώς υπέρ` τώρα που άλλοι έφυγαν από την εξουσία, μόνο και μόνο για να δικαιολογούμε την ύπαρξη μας, αερομαχώντας με τους `αντί`.

Γιατί το μέλλον είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, μας κτυπά την πόρτα. Και μας επιβάλλει να είμαστε πρωτοπόροι στην (ανα)προσαρμογή του επαγγέλματός μας στις νέες, διεθνείς και εθνικές συνθήκες. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι για εμάς…. Και τότε θα διαμαρτυρόμαστε, και ως `εκ των υστέρων προφήτες` θα λέμε για πιθανές εναλλακτικές, αλλά κανείς δεν θα μας ακούει.. όλοι θα έχουν ήδη προχωρήσει παρακάτω και εμείς θα τρέχουμε ασθμαίνοντας να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν να σωθεί.

Γιατί είμαστε #openTEE και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ