Συναίνεση ... με πληγές στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Τη Δευτέρα στη διαπαραταξιακή επιτροπή θα επιδιωχθεί η διαμόρφωση σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος με την ενσωμάτωση των προτάσεων των παρατάξεων - Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδριάζει εκ νέου του δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση του προγράμματος

Με προθέσεις να "τα βρουν" ήρθαν οι παρατάξεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, την Παρασκευή, με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου για το 2020. Και μάλιστα η διάθεση συναίνεσης φαινόταν τέτοιας κλίμακας, ώστε να συζητείται στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκερασμού των προτάσεων των παρατάξεων για τη διαμόρφωση μιας κοινώς αποδεκτής πρότασης, η συζήτηση να διακοπεί και να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό για να δοθεί χρόνος να εξεταστούν οι προτάσεις των παρατάξεων και να ενσωματωθεί στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που ήρθε σήμερα προς συζήτηση στο Σώμα.

Η συναίνεση αποδείχθηκε εν τέλει φαινομενική, δείχνοντας ότι από την έκφραση καλών προθέσεων μέχρι την εφαρμογή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Ηρακλείου έχουν μπροστά τους ... δρόμο και ένα δύσκολο στοίχημα: να καταφέρουν να αποτινάξουν την καχυποψία που αιωρείται πάνω από το Σώμα, σε κάθε συνεδρίαση.

Η διαμόρφωση κοινής πρότασης των παρατάξεων Λαμπρινού-Κουράκη-Λυγερού θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, ενώ όπως αποφασίστηκε, το θέμα θα έρθει εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, στις 18.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η απόφαση αυτή συνάντησε την αντίδραση της παράταξης Λυγερού, που ζητούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το αν θα είναι η Δευτέρα ή η Τετάρτη η ημέρα της νέας συνεδρίασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα, κάτι που πάντως δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα, όχι ωστόσο στο κλίμα σύγκλισης που κυριάρχησε στα 8/10 της συνεδρίασης. Κατά την αποχώρηση των συμβούλων μετά τη λήξη της συνεδρίασης, λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ, υπήρξε ένταση από την παράταξη Λυγερού, με τους συμβούλους μάλιστα να κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ οι παρατάξεις "Ηράκλειο 3.7.5." και "Ενεργοί Πολίτες" έχουν ήδη γνωστοποιήσει τις δικές τους προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος.

"Σκοπός μας δεν είναι να ανατρέψουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα που καταθέσατε, αλλά να το συμπληρώσουμε κατά 7%. Βάζουμε πολλές προκαταρκτικές μελέτες για το μέλλον, ειδικά στα κυκλοφοριακά. Κάναμε κάποιες τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα σας. Θα είμαστε όλοι περήφανοι εάν κάτσουμε όλοι μαζί και συζητήσουμε και καταθέσουμε μια κοινή πρόταση. Είμαστε πρόθυμοι να αναδειχθεί το Συμβούλιο, εάν έχετε πρόθεση να συνεννοηθούμε" - είπε ο Γ.Κουράκης, για να εισπράξει την απάντηση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, που χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση, ζητώντας όμως χρόνο για να ελεγχθεί η νομιμότητα των προτάσεων: "Ενδιαφέρουσα η πρόταση σας, αλλά την καταθέσατε χθες το πρωί και προχθές το βράδυ οι Ενεργοί Πολίτες. Η Υπηρεσία δεν μπορει να απαντήσει άμεσα. Η Υπηρεσία θα κρίνει τη νομιμότητα. Κατά την κρίση μου υπάρχει το περιθώριο να υιοθετηθουν πολλές από τις προτάσεις σας" - ανέφερε ο κ.Λαμπρινός.

"Να κουβεντιάσουμε την πολιτική ουσία του Προγράμματος" προέταξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης. "Στην πολιτικη ουσία πρέπει να εστιάσουμε" - τόνισε και ο Μιχάλης Κασαπάκης.

Μετά από σύντομη διακοπή, ο Γιώργος Σισαμάκης ενημερώνει το Σώμα για ποιες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι υλοποιήσιμες και τόνισε πως "υπάρχει η διάθεση να προκύψει πρόταση μέσα από τη σύνθεση". Τις προτάσεις εξέτασε κάθε Υπηρεσία του Δήμου.

Η κ.Ζέτα Καρανικόλα από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού τοποθετήθηκε για τις προτάσεις των παρατάξεων.

Από την δημοτική αρχή υποστηρίζεται ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων "Ηράκλειο 3.7.5." και "Ενεργοί Πολίτες", Γ.Κουράκης και Η.Λυγερός είχαν προσκληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην διαπαραταξιακή επιτροπή, κάτι το οποίο όμως δεν έκαναν.

Όσο για την κ. Καρανικόλα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν στις προτάσεις έπρεπε να απαντήσει με ένα "ναι" ή ένα "όχι", θα έδινε ... τη δεύτερη απάντηση! Ωστόσο τόνισε ότι εξετάζονται μια - μια οι δράσεις και αιτιολογείται το γιατί γίνονται αποδέκτες ή όχι.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5." Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και αυτή για τον προϋπολογισμό έχει πολιτικό χαρακτήρα. "Πρόθεση μας δεν είναι να μιλήσουμε επί κωδικών. Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως και ο προϋπολογισμός. Διακρίνω μια σκοπιμότητα σε σχέση με την αιτιολογία άρνησης που δίνει η Υπηρεσία" - είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός αντέκρουσε τα περί σκοπιμότητας, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα. "Για ποια σκοπιμότητα μιλάτε; Το ειδικο χωροταξικό της Νέας Αλικαρνασσού που προτείνετε, υπάρχει ήδη" - είπε ο ίδιος.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης αναφέρθηκε στα έργα που προτείνονται και έχουν ήδη γίνει, κάνοντας σχετικές παρατηρήσεις.

Ο Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη Κουράκη προτείνει να αναβληθεί η συζήτηση για τη Δευτέρα προκειμένου να παρουσιαστούν, όπως λέει, καλύτερα οι προτάσεις. "Μεσολαβούν κάποιες μέρες για να γίνουν οι συνεννοησεις που θέλουμε να γίνουν" - ανέφερε, ενώ ο Γ.Αναστασάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία παρά μόνο "κάποια προβλήματα στις προτάσεις σας".

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός κάλεσε το Σώμα να λειτουργήσει "με τη λογική της υπέρβασης". Και έθεσε το ερώτημα "έχουμε τη διάθεση να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, να το σχεδιάσουμε όλοι μαζί, που θα βοηθήσει το Ηράκλειο να κάνει το βήμα που χρειάζεται;"

Ο Ευρ.Κουκιαδάκης έκανε λόγο για κατάκτηση, αναφερόμενος στο να μην αναλώνονται σε διαφωνίες και τσακωμούς στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και προέταξε την ανάγκη "να αρχίσουμε το διάλογο για το καλό της πόλης. Να ψηφιστεί το τεχνικό προγραμμά με τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν".

Θέμα σχεδιασμού και προγραμματισμού έθεσε ο Πέτρος Ινιωτάκης λέγοντας πως "αν το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε ετοιμαστεί ένα μήνα πριν θα ήταν ένα οραματικό σχέδιο". Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα, να αποτελέσει την "αφετηρία για νέες συνθέσεις" ενώ επίσης εξήρε τη διαφαινόμενη "διάθεση σύγκλισης".

Να υπερψηφιστεί το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος, με κάποιες παρεμβάσεις, αφού λάβουν το "πράσινο φως" της τεχνικής υπηρεσίες, πρότεινε η Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη, λέγοντας: "να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα με κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που θα εγκρίνει η Υπηρεσια. Να γίνει ένα δυναμικό επιχειρησιακό πρόγραμμα τετραετίας, που θα εξειδικεύεται σε ένα ετήσιο οδικό χάρτη".

Ευχαριστίες στο Σώμα απηύθυνε ο Μανώλης Βασιλάκης "για τη διάθεση συνεννόησης", τονίζοντας "μια τεράστια τομή για την πόλη θα αποτελούσε η ενοποίηση του Πάρκου Γεωργιάδη με την πλατεία Ελευθερίας".

Ο Γ.Σισαμάκης αναφέρθηκε στην εξαρχής εκπεφρασμένη διάθεση σύνθεσης, λέγοντας: "Από την αρχή είχαμε διάθεση σύνθεσης. Είχε γίνει προσπάθεια σύγκλισης κατά το παρελθόν, να κάνουμε μια διαπαραταξιακή, να συνθέσουμε με γνώμονα το καλό της πόλης".

Η πρόταση από τον Γιάννη Κουράκη μπροστά στο ενδεχόμενο σύνταξης ενός σχεδίου στο οποίο θα συμφωνούν όλοι, είναι να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Τεχνική Υπηρεσία να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Με την πρόταση για αναβολή συμφώνησε και ο κ.Μανδαλάκης.

Αναφορικά με τις προτάσεις των παρατάξεων Κουράκη και Λυγερού, ο αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης ανέφερε πως "υπάρχουν στοιχεία δοκιμής φύσης στις προτάσεις και των δύο παρατάξεων. Ό,τι ήταν χρήσιμο και δεν είναι υλοποιημένο ή δημοπρατημενο είπαμε να μπει" - τόνισε.

Με μια πρόταση για συνεννόηση και κατάθεση μιας κοινής πρότασης για το Τεχνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση ο Μανώλης Βασιλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο "θα έχει θετικό αντίκτυπο". "Μας βρίσκει σύμφωνους" είπε ο κ.Μανδαλάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ