Τέσσερις μαθήτριες λύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βάμου

Ετοίμασαν ένα «έξυπνο» φανάρι διαχείρισης κυκλοφορίας (Traffic Organizer)

Την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσουν το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λεωφορεία στο Βάμο αποφάσισε ένα γκρουπ μαθητών στο Γυμνάσιο του Αποκόρωνα.

Οι μαθήτριες Ναόμι Φουντουλάκη, Έλενα Χαιρετάκη, Μαρία Σταυρουλάκη, Διόνη Ανδρουλάκη, με την συμβολή και του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, ετοίμασαν ένα «έξυπνο» φανάρι διαχείρισης κυκλοφορίας (Traffic Organizer), το οποίο με αισθητήρα θα εντοπίζει το λεωφορείο και θα του επιτρέπει να περνάει ανεμπόδιστο από την επικίνδυνη στροφή.

Οι μαθητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η πρώτη μας σκέψη ήταν να κατασκευάσουμε ένα σύστημα φαναριών που θα συνδέεται με αισθητήρες απόστασης και ανάλογα από ποια μεριά περνάει κάποιο μεγάλο όχημα θα ανάβει το αντίστοιχο φανάρι στην άλλη μεριά, ώστε να σταματάει το δεύτερο όχημα πριν τη στροφή. Στη συνέχεια, επειδή θέλαμε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποφασίσαμε πως η κατασκευή μας θα πρέπει να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια μέσω ενός συστήματος φόρτισης μιας μπαταρίας από ηλιακό πάνελ που θα συνδέεται στο σύστημα. Σχεδιάσαμε τη συσκευή που θα κατασκευάσουμε και παραγγείλαμε τα απαραίτητα υλικά.

Τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μας είναι: ένα Arduino, ένας αισθητήρας απόστασης (HC-SR04 Ultrasonic Module), ένα LED traffic light-emitting module, ένα Φωτοβολταϊκό πάνελ 20 WATT, ένα Charge Controller, μία Μπαταρία 12V/7.0Ah, ένα 5V Relay Module Board, ένα φανάρι (LED), μια μπαταρία 9V και καλώδια. Συνδέουμε μεταξύ τους όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και προγραμματίζουμε το Arduino να ενεργοποιείται όταν η απόσταση που μετράει ο αισθητήρας είναι μικρότερη από 2m. Έτσι αυτό μπορεί να αντιληφθεί ένα λεωφορείο που περνάει από το σημείο εκείνο του δρόμου.Θα φροντίσουμε κατά την εγκατάσταση να βάλουμε τον αισθητήρα σε ύψος περίπου 2m για να ενεργοποιείται από τα λεωφορεία ή τα μεγάλα φορτηγά και να μην ενεργοποιείται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουμε μόνο στο πρόβλημα των μεγάλων οχημάτων. Την συνδεσμολογία μας την δοκιμάζουμε πρώτα πολλές φορές, κάνουμε διορθώσεις και ρυθμίσεις και τέλος φτιάχνουμε κάποιο περίβλημα. Αφού διαπιστώσουμε ότι όλα λειτουργούν κανονικά, τότε τοποθετούμε τη συσκευή μας μέσα σε ένα κουτάκι το οποίο βάψαμε με spray και κολλήσαμε τους λογότυπους “STEMpowering Youth” και SCi Co.»Το project ολοκληρώθηκε, δοκιμάστηκε και εγκαταστάθηκε στη στροφή των Καλυβών. Οι μαθητές κατέγραψαν σε βίντεο τα βήματα που ακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος και το ανεβάσαμε στο κανάλι του Γυμνασίου Βάμου στο YouTube:

Επίσης, σημαντικό βήμα ήταν η συνάντηση που είχαν με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να τους ενημερώσουν για το project και την προοπτική να αποτελέσει την αρχή για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος. Η κα. Μπενάκη, Αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού και ο κ. Κοτσιφάκης Αντιδήμαρχος νεολαίας του Δήμου Αποκορώνου, δέχτηκαν την πρόσκληση μας, επισκέφτηκαν το σχολείο και παρακολούθησαν την παρουσίασή, παρουσία και του καθηγητή κ. Τίτου Σμυρνάκη, όπου τους αναλύθηκε τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της συσκευής μας.

Τους συνεχάρησαν και διαβεβαίωσαν ότι θα το συζητήσουν στο δημοτικό συμβούλιο και θα δείξουν στον Δήμαρχο το βίντεο ώστε να δοθεί συνέχεια.

Οι μαθήτριες που συμμετέχουν στην ομάδα:

Ναόμι Φουντουλάκη, Έλενα Χαιρετάκη, Μαρία Σταυρουλάκη, Διόνη Ανδρουλάκη.»

Πηγή: zarpanews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ