Τι έδειξε η αυτοψία του Cretalive στο Πεδίο Βολής Γουβών!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Στον Δήμο Χερσονήσου δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάτσουν με... σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν τη δημιουργία κλειστού τύπου δομής για πρόσφυγες.

Του Αντώνη Παντινάκη

Κινητικότητα επικράτησε την Τρίτη στο πεδίο βολής Γουβών, τον χώρο όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πατρίς” έχει δοθεί η εντολή για τη δημιουργία κλειστού τύπου δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Σε επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε το Cretalive διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είναι σουλουπωμένος και σε καλή κατάσταση, ενώ καθ’ οδόν συναντήσαμε και οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που επέστρεφαν από το σημείο.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος εμμένει στην πάγια θέση του, ότι “δεν λύνεις ένα πρόβλημα, παίρνοντάς το από έναν τόπο και μεταφέροντάς το σε έναν άλλο” κι αύριο το πρωί θα επιδιώξει – μαζί με αντιπροσωπεία από τον Δήμο του – να έρθει σε επαφή με τον διοικητή της ΣΕΑΠ, με σκοπό να έχει δια ζώσης ενημέρωση επί του θέματος!

Ο κ. Σέγκος μαθαίνει για το τι συμβαίνει από τα ΜΜΕ, όντας ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι κανένας “επίσημος παράγοντας” δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί του.

“Υπάρχει κινητικότητα με πλήρη άγνοια των δημοτικών αρχών, τουλάχιστον της δικής μας. Ενημερωθήκαμε κι εμείς για το δημοσίευμα. Μας ενοχλεί βαρύτατα το ότι δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως τοπική κοινωνία, από κανένα επίσημο παράγοντα! Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει αποδεκτό! Περιμέναμε και δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή από το Υπουργείο Εσωτερικών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου ανέτρεξε κι υπενθύμισε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ, στο Ρέθυμνο: “Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στην ΠΕΔ Κρήτης περί μη αποδοχής υλοποίησης τέτοιων δομών, κλειστού τύπου, στην Κρήτη. Όπως επίσης κάναμε και πρόταση την συνέχιση και την μεγέθυνση του υφιστάμενου προγράμματος φιλοξενίας σε οικίες. Το οποίο έχει δουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην Κρήτη! Επίσης, αποφασίσαμε να συναντηθούμε άμεσα με τους αρμόδιους Υπουργούς, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών για να πάρουμε πληροφόρηση”.

Ο κ. Σέγκος στάθηκε στο τρίτο σκέλος, που “δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα”. Κι αυτό, όπως επισήμανε “ως τοπική κοινωνία μας ενοχλεί · διότι ενώ έχει παρθεί μία απόφαση αυτή δεν υλοποιείται. Και μαθαίνουμε κι εμείς από τα ΜΜΕ ότι προχωρά μία δομή!”.


Στον Δήμο Χερσονήσου πάντως δεν πρόκειται να κάτσουν με... σταυρωμένα τα χέρια. “Η κίνηση που κάνουμε είναι άμεση: Αύριο το πρωί αντιπροσωπεία του Δήμου θα επισκεφθεί τον διοικητή της ΣΕΑΠ, προκειμένου να λάβουμε κατά το δυνατόν μία εγκυρότερη ενημέρωση”, σημείωσε ο κ. Σέγκος, που ζήτησε να επικοινωνήσει σήμερα “με το γραφείο του κ. Υφυπουργού, του κ. Στεφανή, ο οποίος είναι υπό τη σκέπη του Υφυπουργείου του η υλοποίηση αυτής της δράσης, ούτως ώστε να ξέρουμε τι γίνεται”.

Αφού υπάρξει πλήρης εικόνα και διαλευκανθεί το τοπίο, ο δήμαρχος Χερσονήσου θα προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.

“Καταλαβαίνετε ότι εκπροσωπούμε την τοπική κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να την ενημερώσουμε αρμοδίως. Αυτό θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο” υπογράμμισε ο ίδιος.


Ο κ. Σέγκος κατέστησε σαφές ότι “η απόφαση που θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως εντολοδόχος του δημότη της Χερσονήσου θα την υλοποιήσω!”, καλώντας “τα όργανα της Πολιτείας και τους αρμόδιους φορείς”, ότι “να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις αντιρρήσεις που έχουμε. Αναγνωρίζουμε, το δίχως άλλο, την ύπαρξη του προβλήματος. Όμως σε έναν τουριστικό προορισμό ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δίνη όπως είδαμε κι εφέτος της κρίσης του τουριστικού προϊόντος, δεν μπορούμε να δυναμιτίσουμε την πορεία του με τέτοιου είδους δράσεις”.

“Να βοηθήσουμε όπου μπορούμε”, αλλά... hot spot “δεν θα γίνει!”

Ο δήμαρχος Χερσονήσου επανάλαβε και πάλι ότι “κλειστού τύπου κέντρο φιλοξενίας δεν μπορεί να γίνει στο παραλιακό μέτωπο” του Δήμου του, διαμηνύοντας σε όλους τους αρμόδιους φορείς “ότι δεν θα γίνει!”

Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός “να βοηθήσουμε από την μεριά μας ως τοπική κοινωνία όπου μπορούμε, προκειμένου ένα πρόβλημα που το αναγνωρίζουμε να βοηθήσουμε στην επίλυσή του”.

Καταλήγοντας, ο κ. Σέγκος πέταξε το... μπαλάκι και στην ΠΕΔ: “Ο Δήμος Χερσονήσου έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Και περιμένουμε την αρωγή και την ενημέρωση μέσω της ΠΕΔ, ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, για να λάβουμε θέση. Μέχρι τώρα, παρότι έχουμε ομόφωνα αποφασίσει για την υλοποίηση μίας συνάντησης με τους αρμόδιους Υπουργούς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ούτε εγώ ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ της ΠΕΔ”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ