Τι θα ζητήσει ο Δήμος από την Υπουργό, για τα Ενετικά Τείχη

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το ζήτημα του ιστορικού μνημείου θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων – αιτημάτων

Του Αντώνη Παντινάκη

Την παραχώρηση της διαχείρισης των Ενετικών Τειχών αναμένεται να ζητήσει αύριο ο Δήμος Ηρακλείου από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα διαβεί το κατώφλι της Λότζια στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Το ζήτημα του ιστορικού μνημείου θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων – αιτημάτων που θα πέσουν στο τραπέζι από πλευράς της δημοτικής αρχής στην αυριανή συνάντηση με την κ. Μενδώνη.

“Παρότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα για τα οποία χρειαζόμαστε την καλή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, πρώτο κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι αυτό της διαχείρισης του μνημείου των Ενετικών Τειχών”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Προσωπικά μιλώντας και πάλι, ο ίδιος τόνισε ότι “ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν το Υπουργείο Πολιτισμού να μην ανανεώσει την παραχώρηση της χρήσης των Τειχών στον Δήμο Ηρακλείου το 2009, η ιστορία έδειξε ότι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια ένα μνημείο τέτοιου μεγέθους είναι ο Δήμος, που διαθέτει και τα χρήματα, και τα συνεργεία και την πολιτική βούληση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο”.

“Τρανή απόδειξη” σε όλα αυτά που προείπε ο κ. Αναστασάκης αποτελεί το γεγονός ότι το Υπουργείο, “λόγω της φύσης αλλά και της κλίμακας του έργου”, δεν μπόρεσε να δαπανήσει χρήματα “για τη συντήρηση του μνημείου, γιατί εν τοις πράγμασι αποτελεί έναν χώρο που είναι ενταγμένος στον ιστό της πόλης”.

Συνεπώς, “ένα προφανές κι απόλυτα δίκαιο αίτημα είναι να ζητήσουμε εξ ολοκλήρου το μνημείο να έρθει στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, που έχει ξεκινήσει βήμα – βήμα να λύνει τα ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν αυτό το σπουδαίο Ενετικό Μνημείο”, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Τα Ενετικά Τείχη θα έχουν τον “πρώτο λόγο” στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, μας ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, εκθειάζοντας την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της Λότζια για την αποκατάσταση του ελλείμματος που υπάρχει αναφορικά με τη χρήση του μνημείου:

“Η προηγούμενη δημοτική αρχή τα τελευταία πέντε χρόνια δούλεψε πάνω σε αυτό το κομμάτι με τη σύνταξη του Master Plan, του σχεδίου χρήσεων των Τειχών, το οποίο εγκρίθηκε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια ξεκίνησε την υλοποίηση και την ωρίμανση σημαντικών έργων, όπως:

-Το Πάρκο Γεωργιάδη στο οποίο γίνεται μία πολύ καλή αναβάθμιση ενός τμήματος της τάφρου των Ενετικών Τειχών που συνιστά το μεγαλύτερο πάρκο στην πόλη.

- Η εγκατάσταση των πολυχώρων παιχνιδιού και αναψυχής που ολοκληρώνεται εντός των ημερών, σε Όαση, στην Υπηρεσία Πρασίνου, στο Κομμένο Μπεντένι, στην Τίτου Γεωργιάδη και σε άλλα σημεία.

- Η συντήρηση των Ενετικών Τειχών με μία γενναία εργολαβία, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, στο ισόπεδο τμήμα το υπερυψωμένο αλλά και στην τάφρο, που είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό και ευπρεπή σε ένα μεγάλο κομμάτι του μνημείου-Θυμίζω ότι τέτοιου είδους εργολαβία είχε να βγει πάνω από δέκα χρόνια για το μνημείο

- Η ωρίμανση κρίσιμων μελετών για την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την απόδοσή του στους δημότες, όπως αυτή της στερέωσης των τειχών στο Τένις στην Δουκός Μποφώρ - Έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη κι αφού τροποποιηθούν οι μελέτες, θεωρώ ότι μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις.

-Και βέβαια, η διαμόρφωση του ισόπεδου τμήματος των Τειχών σε μία διαδρομή 3,5 χιλιόμετρα με ένα έργο πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, που θα δώσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο έργο περιπάτου, ήπιου αθλητισμού, αναψυχής, με επαφή και με τα ιστορικά στοιχεία του μνημείου και τα φυσιολατρικά του. Θεωρούμε ότι κι αυτό το έργο θα ενταχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο τα Τείχη έχουν την πρώτη προτεραιότητα.

Χρήματα περιμένουμε – και το ίδιο το Υπουργείο για να εντάξει δικά του έργα - προς όφελος προφανώς όλης της πόλης και του Μνημείου, όπως
1) στην πύλη Παντοκράτορα η δημιουργία μιας έκθεσης για την ιστορία της πόλης και των Ενετικών Τειχών,
2) η ανάδειξη του Βυζαντινοενετικού Τείχους επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης – πολύ σημαντικό κομμάτι που θα “δέσει” περίφημα και με την ανάπλαση του “σταυρού”, και
3) η στερέωση του Τείχους στο ευθύγραμμο τμήμα της Δουκός Μποφώρ και στο παραλιακό μέτωπο – θα χρειαστεί να γίνει επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ηρακλείου, η οποία θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση αυτού του έργου “
.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ