Το κύκλωμα, οι απάτες και το "δόλωμα"

Η εμπλοκή του 60χρονου Κρητικού προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας...

Κοιμόταν στο αυτοκίνητο, τριγυρνούσε από δω και από κει και έτσι δέχθηκε να γίνει «τσιράκι» των Βούλγαρων που κινούν τα νήματα στις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, αναλαμβάνοντας να κάνει τον «εισπράκτορα» έναντι μικρού οικονομικού ανταλλάγματος.

Η εμπλοκή του 60χρονου από την Αλικαρνασσό προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηρακλείου.

Δεν περίμεναν ότι πίσω από αυτήν την ιστορία, που έχει εξελιχθεί σε «πληγή» για δεκάδες ηλικιωμένους, ενέχεται και ένας ντόπιος.

Ο 60χρονος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή της Χανιώπορτας όπου είχε κανονιστεί το ραντεβού με πολίτη, τον οποίο είχαν καλέσει τηλεφωνικά τα μέλη του κυκλώματος.

Στην περίπτωση του συμπεριφέρθηκε έξυπνα και κατάφερε να πείσει το κύκλωμα ότι τσίμπησε το «δόλωμα» ενώ στην πραγματικότητα έστηνε παγίδα σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Ο Ηρακλειώτης προκειμένου να μεταβεί στο σημείο του ραντεβού πήρε αρκετές προφυλάξεις, ως προς τις διαδρομές που ακολούθησε, εν τέλει όμως δεν γλίτωσε τις χειροπέδες.

Πριν από μερικές ημέρες, στις 19 Απριλίου, ο ίδιος δεν δίσταζε να εξαπατήσει μία γυναίκα 100 ετών. Πήγε στο σπίτι της και της απέσπασε 1000 ευρώ.

Τα χρήματα από τις απάτες τα έστελνε στην Βουλγαρία μέσα συγκεκριμένης εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, κρατώντας για λογαριασμό του ένα ποσοστό. Την ίδια εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των χρημάτων και δύο αδέρφια από την Βουλγαρία (άνδρας-γυναίκα), οι οποίοι εκτιμάται ότι έκαναν μεγάλη «μπάζα» και αφού «φόρτωσαν» με χρήμα, ταξίδεψαν για την χώρα τους.

Οι δύο άφησαν στο πόδι τους τον Ηρακλειώτη, ο οποίος υπό την καθοδήγηση τους αναλάμβανε να εισπράττει τα χρήματα από τα θύματα και να τα στέλνει μέσω συγκεκριμένης εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.

Όπως έγραψε το Cretalive, συνολικά η δικογραφία αφορά σε 200 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με το επιδιωκόμενο όφελος να αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σε βάρος του 60χρονου υπάρχουν καταθέσεις παθόντων που τον αναγνωρίζουν με βεβαιότητα.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ τονίζεται:

"Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη χθες (21.04.2019) το βράδυ, 62χρονος ημεδαπός, ως ένα από τα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τρείς (3) αλλοδαποί ως ηγετικά στελέχη, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά.

Από την ενδελεχή έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία ήταν εξειδικευμένη και βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη - ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 20.02.2019 έως και την 21.04.2019, είχαν διαπράξει δεκατρείς (13) απάτες και τέσσερις (4) απόπειρες απάτης σε βάρος ισάριθμων ημεδαπών, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 65.670 ευρώ και κοσμήματα των οποίων η αξία δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί.

Συγκεκριμένα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Αναλυτικότερα, τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου, σε τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρήματα. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά ή κοσμήματα τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης.

Η προανάκριση που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των λοιπών μελών της οργάνωσης.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ