23 Απριλίου... Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Na μια καινούργια γιορτή για τους ‘Eλληνες… Kι είναι η Τέταρτη χρονιά που τη γιορτάζουν απ΄ άκρη άκρη σε όλη την Ελλάδα!


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες ( η 23η Απριλίου θεωρείται ημέρα ταφής του) και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.


Τέταρτη χρονιά τούτος ο θεσμός, τούτη η παγκόσμια ημέρα γιορτάζεται και …στην Ελλάδα!

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου γιορτάζει και φέτος την 23η Απριλίου 2018 ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO. Φέτος εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις με μια νέα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών με νέα βιβλία. Οι φίλοι του βιβλίου θα κληθούν από τις 21 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου να στηρίξουν τη σχολική βιβλιοθήκη της περιοχής τους, αγοράζοντας ένα ή περισσότερα βιβλία από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους για να τα παραδώσουν – οι ίδιοι ή το παιδί τους – στη βιβλιοθήκη του σχολείου που επιθυμούν να ενισχύσουν.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. O Άγιος Γεώργιος των Καταλανών σώζει την πριγκίπισσα από τον φοβερό δράκο, ένας μύθος βαθιά ριζωμένος που τιμάται κάθε χρόνο με πολλές εκδοχές. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

ΠΗΓΕΣ :

San shmera

Wikipedia.org

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ