Η «κερκόπορτα» της Σπιναλόγκας παραμένει ακόμα ανοιχτή!

Οκτώ μήνες μετά τη θρασύτατη διάρρηξη το αδύνατο σημείο προσπέλασης των θαλασσίων τειχών εξακολουθεί να παραμένει ακόμη σκανδαλωδώς και προκλητικά ανοικτό και αφύλακτο

Απίστευτο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους, αλλά όμως είναι αληθινό! Οκτώ μήνες μετά τη θρασύτατη διάρρηξη μια νύχτα με πανσέληνο του περασμένου Αυγούστου, στην οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας, όταν άγνωστοι ποντικοί υπεξαίρεσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το αφύλακτο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου, το αδύνατο σημείο προσπέλασης των θαλασσίων τειχών, (μια άλλη «κερκόπορτα» της περιμετρικής οχύρωσης) εξακολουθεί να παραμένει ακόμη σκανδαλωδώς και προκλητικά ανοικτό και αφύλακτο, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού!

Στη φωτογραφία που είναι μόλις πριν από λίγες ημέρες τραβηγμένη εικονίζεται η μεγάλη οπή στο δυτικό θαλάσσιο τείχος, μπροστά από τον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα και ακριβώς δίπλα από τη βενετσιάνικη δεξαμενή, που άνοιξε η αρχαιολογική υπηρεσία πριν από αρκετά χρόνια για τις ανάγκες των αναστηλωτικών εργασιών των επάκτιων οχυρώσεων και έκτοτε παραμένει ανοιχτή. Από την οπή αυτή, που ήταν και το μοναδικό σημείο εισόδου που είχαν εντοπίσει, φαίνεται να μπήκαν οι θρασύτατοι διαρρήκτες.

Το αφύλακτο αυτό σημείο που είναι φραγμένο με ένα ευτελές και λεπτό δομικό πλέγμα που μπορεί κάποιος να παραβιάσει με μια απλή πένσα ή κόφτη, είναι και η μοναδική «κερκόπορτα» που εξακολουθεί κάποιος και σήμερα να καταφέρνει να βρεθεί ανενόχλητος από τη θάλασσα μέσα στον οχυρό περίβολο της νησίδας!

Το ΥΠ.ΠΟ.Α. και οι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντές του, που έχουν την ευθύνη της νησίδας, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive αγνοούν τις κατ’ επανάληψη, συστηματικές και επίμονες παραινέσεις των κρατικών αρχών ασφαλείας, για σφράγιση και επανακατασκευή αυτού του αφύλακτου σημείου εισόδου. Ας σημειωθεί ότι οι έρευες που ομολογουμένως διεξάγονται με μοναδική σοβαρότητα, εξαίρετη μυστικότητα, διακριτικότητα και ένταση όλο αυτό το διάστημα, δεν επικουρούνται από την επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική στάση του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των υπεύθυνων του για τη νησίδα.

Είναι όμως εξίσου εκπληκτικό και απορίας άξιο, πως τέτοιες προκλητικές παραλείψεις και ακατανόητες πράξεις εις βάρος ενός μνημείου στα πρόθυρα ένταξής του στην παγκόσμια κληρονομιά, που κάνουν το γύρο του κόσμου και μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα ως χώρα και ως δημόσια διοίκηση, μπορούν να υποστηρίξουν αυτόν τον υψηλό στόχο ή αντιθέτως τον υπονομεύουν ανοιχτά και απροκάλυπτα! Επιπροσθέτως στα ερωτήματα αυτά μπορούν να προστεθούν και άλλες χρόνιες προτεραιότητες που εκκρεμούν και εξακολουθούν να προσβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο και να εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, όπως είναι η τριτοκοσμική εικόνα και οι επικίνδυνες συνθήκες στην αποβάθρα προσέγγισης των τουριστικών σκαφών καθώς και η ασφαλής και απρόσκοπτη προσπέλαση και δυνατότητα επίσκεψης της νησίδας από άτομα μειωμένης κινητικότητας και η ασφάλεια των καθημερινών περιηγητών στις διαδρομές περιήγησης, σε αφύλακτους γκρεμούς και ύψη.

Παράμετροι οι οποίοι αντιβαίνουν ευθέως όχι μόνο τις υποχρεωτικές διεθνείς συστάσεις της UNESCO αλλά και τον κοινό νου, και φυσικά εάν όλα τούτα αφορούσαν μια ιδιωτική δραστηριότητα θα την είχαν σφραγίσει προ πολλού!

Οι ευθύνες του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των τοπικών παραγόντων του, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τη νησίδα είναι αυταπόδεικτες και προφανώς δεν επιδέχονται αναστολές και δικαιολογίες. Επιπροσθέτως δεν προσφέρουν υπηρεσίες ισχυροποίησης της εθνικής ενταξιακής προσπάθειας. Αντίθετα την υπονομεύουν. Και κυρίως δεν καλύπτονται από καμιά ασυλία για να εξακολουθούν να εκθέτουν με παραλείψεις το μνημείο και τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί γι’ αυτό!


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ