Τα Παραμύθια του Σαββάτου

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Όπου κι αν κρύβεται ένα είναι σίγουρο: Ο καθένας μας την δημιουργεί μόνος του κι είναι πάντα μέσα του γιατί έχει σαν σπίτι της την ψυχή και το μυαλό του!

γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Που να κρύβεται άραγε η Ευτυχία; Στις ζωές των άλλων; Σε ένα δέντρο ψηλό; Στα ζωάκια της αυλής ή μήπως στη στιγμή που όπως λέει κι ο ποιητής, περνά και χάνεται;

Όπου κι αν κρύβεται ένα είναι σίγουρο: Ο καθένας μας την δημιουργεί μόνος του κι είναι πάντα μέσα του γιατί έχει σαν σπίτι της την ψυχή και το μυαλό του!

Κι αν Ευτυχία σημαίνει ένα ποτήρι παγωμένη Πιτσικολάδα, ε, τότε τα Παραμύθια σήμερα θα σας πουν που να ψάξετε να την βρείτε….

Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου, Stella Dreis, εκδ: Άγκυρα

 

Η κυρία Φωτεινή έχει σαν κατοικίδιό της ένα μικρό αγριογούρουνο, τον Μέλβιν. Μαζί ζουν αρμονικά και χαρούμενα. Συχνά ανεβαίνουν στην πιο ψηλή κορφή ενός δέντρου τραγουδώντας και …παίζοντας τσέλο. Η ευτυχία τους δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από κανέναν. Η κυρία Στρογγυλή, η κυρία Τσιριχτή και η κυρία Ξινή, οι γειτόνισσες της, την παρακολουθούν στενά προκείμενου να μάθουν το μυστικό της χαράς και της ευτυχίας της. Κι ένα πρωινό η κυρία Φωτεινή καλημέρισε όλον τον κόσμο φορώντας σαν καπέλο μισό καρπούζι. Ε, αυτό πια, ήταν η αρχή της …ζήλειας και αναζήτησης! Και τι δεν έκαναν οι τρεις κυρίες να τις προσέξουν οι άλλοι. Εκείνες όμως δεν έγιναν χαρούμενες ούτε ευτυχισμένες…

 

Όσα αυτοσχέδια καπέλα κι αν φορέσαν ήταν πολύ, μα πολύ δυστυχισμένες! Και η αναζήτηση συνεχίστηκε μόνο που ήταν μια καθαρή αντιγραφή της κυρίας Φωτεινής και μάλιστα χωρίς καμία επιτυχία. Έλλειπε η σπίθα, η φλόγα, η έμπνευση, η αποκλειστική επιθυμία και διάθεση καθεμιάς τους. Ίσαμε εκείνη την ημέρα σαν ξεκίνησε ένας καρπουζοπόλεμος που ξάφνιασε, ευχαρίστησε και έκανε χαρούμενους όλους τους κατοίκους εκείνου του χωριού. Και φυσικά τότε όλοι κατάλαβαν ποιο ήταν το μυστικό της κυρίας…Ευτυχίας!

Τι είναι η ευτυχία, λοιπόν; Πιάνεται, αντιγράφεται, πωλείται; Είναι κρυμμένη πάνω στα δέντρα, στα μικρά ζωάκια, στα αντικείμενα; Ή μήπως η Ευτυχία γεννιέται και κυριαρχεί στα μικρά, τα ασήμαντα, τα καθημερινά πράγματα, στις στιγμές που δημιουργεί και ζει ο καθένας μας; Η Stella Dreis φτιάχνει μια υπέροχη, χιουμοριστική ιστορία για να μας δείξει πως όλα ξεκινούν από την ψυχή, την διάθεση, την καλή ισορροπία με τον εαυτό μας. Η στιγμή μετράει, η σκέψη η μοναδική η εφευρετικότητα και ο μη καθησυχασμός στα τετριμμένα. Η φαντασία που δυστυχώς χάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν διατηρηθεί κάνει θαύματα. Δίνει ζωή, ενέργεια και δύναμη. Το να μπορείς να μην δίνεις σημασία στο τι θα πουν οι άλλοι. Να σέβεσαι και να φροντίζεις τον εαυτό σου, τη δική σου γαλήνη, ικανοποίηση και …ελευθερία. Η ευτυχία υπάρχει στην κάθε στιγμή αρκεί να την ανακαλύψεις ή να την …δημιουργήσεις.

Μια πραγματικά απολαυστική ιστορία γεμάτη ανατροπές, αξίες, ιδέες και όμορφες σκέψεις και εικόνες. Μια ιστορία που θα ξεκαρδιστείτε διαβάζοντάς την, θα αναρωτηθείτε για τις δικές σας ιδές και θα κάνει τους μεγάλους να μπουν για λίγο στον αυθορμητισμό των παιδιών. Για τις στιγμές που όλα είναι δυνατόν να συμβούν και μας προκαλούν να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα, μια αγκαλιά και να χαρούμε το σήμερα, το τώρα, την σημαντικότητα των ασήμαντων πραγμάτων.

Εικονογραφημένο εξίσου καταπληκτικά από την ίδια τη συγγραφέα, γεμάτο χρώμα, σκίτσο, μορφές και έμπνευση που πραγματικά χαρίζουν μια μικρή δόση ευτυχίας σε όποιον το διαβάσει.

Εργαλείο για τις σχολικές τάξεις. Γεμάτο ιδέες για παιχνίδι και νέων σχεδίων που θα έχουν σαν στόχο τους τη χαρά, την ομορφιά, την ομάδα….

Την απόδοση του βιβλίου στα Ελληνικά έχει κάνει η Αναστασία Μακρή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα!

Ψάξτε το, να γεμίσετε κι εσείς χαμόγελα ….

Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο, Ευτυχία Γαννάκη, εικ: Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Ίκαρος

 

Είναι ολοκαίνουργιο, είναι πολύχρωμο κι είναι γεμάτο …μυστήριο. Στο πρώτο βιβλίο από την σειρά Πιτσιμπουίνοι - τα πρώτα μου Μυστήρια των εκδόσεων Ίκαρος, η Ευτυχία Γιαννάκη πλέκει μια ιστορία για παιδιά με ντεντεκτιβικό δαιμόνιο.

 

Όλα ξεκινούν στο μοναδικό νησί Πίτσι Πίτσου που θεωρείται το πιο ασφαλές και μυστήριο του κόσμου. Σε ένα σχολείο μεταφερόμαστε που οι τρόφιμοί του είναι μικρά χαριτωμένα πιγκουινάκια. Και εκείνη ακριβώς την ήμερα που διαδραματίζεται η ιστορία, στην ώρα της της Γυμναστικής έχει προγραμματιστεί κολύμπι στην λίμνη Λαμπίκο. Μια λίμνη πεντακάθαρη μεν αλλά που κάτι φοβερό της συμβαίνει. Πρωταγωνιστής της Ιστορίας ο πάντα παρατηρητικός Μικρός Μπλε, ο πιο σπουδαίος ντετέκτιβ της τάξης του. Κολλητή του η Αντελί που λατρεύει τις βόλτες στη Φύση και τη Μουσική. Την παρέα συμπληρώνει ο Μακαρόνης που κάθεται πάντα στο τελευταίο θρανίο και είναι σχεδόν αδιάφορος για ότι συμβαίνει γύρω του. Ο Κιτρινομάτης, πάλι, πονηρός και ζαβολιάρης ,σαν μαθηματικό μυαλό που είναι έχει λύσεις για πολλά θέματα, ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι να γίνει, μια μέρα, πρωταθλητής της Μπουρμπουλήθρας. Καλή φίλη είναι και η Μυστήρια Τζεντού που δεν αφήνει ποτέ το πατίνι της, και που λατρεύει το διάβασμα. Ο Πίτς Φιτίλης βιάζεται πάντα αλλά είναι και ο πιο γρήγορος μαντατοφόρος της παρέας. Όλοι αυτοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν θα δουν πως η Λίμνη Λαμπίκο έχει μείνει άδεια από νερό, στα ξαφνικά. Ο μικρός Μπλε αναλαμβάνει δράση. Βιάζεται να λύσει το μεγάλο μυστήριο της εξαφάνισης του νερού .Μαζεύει στοιχεία, κρατά σημειώσεις και ξεκινά την έρευνα μαζί με την Αντελί. Το Μυστήριο αρχίζει να ανεβάζει την αδρεναλίνη. Οι σκέψεις πολλές, οι έρευνες επίσης, οι ανακρίσεις, τα άλλοθι ακόμα περισσότερα και τα «βήματα» του μοναδικού ντεντέκτιβ Μικρού Μπλε πολύ μα πολύ προσεκτικά…. Και αφού ερευνήσει αρκετά όλους τους …ύποπτους, θα λύσει το μυστήριο και θα αποκαλύψει τον ένοχο. Ή μήπως οι ένοχοι ήταν …πολλοί;

Ότι και αν συνέβη σε τούτη την μυστήρια ιστορία ένα είναι ακόμα, σίγουρο. Πως η Πιτσικολάδα, ο αγαπημένος χυμός των Πιτσιμπουίνων που φτιάχνεται από ζουμερές γαρίδες και ψάρια και προφέρεται πολύ παγωμένη θα σας …γοητεύσει!

Τι να πω τώρα για τούτο το βιβλίο. Ότι σε συνεπήρε η ευρηματικότητα του; Πως ξετρελάθηκα με τους μοναδικούς του ήρωες; Πως τα ονόματα τους με έκαναν να χαμογελώ συνεχώς; Ή μήπως για την υπόθεση του, που με την πρωτοτυπία της με συνεπήρε και ήθελα να γίνω ένας από τους πιτσιμπουίνους κι εγώ;

Μια ιστορία πανέξυπνη, ευφυέστατη και πολύ πολύ μυστήρια έφτιαξε η Ευτυχία Γιαννάκη. Μετρ πια του αστυνομικού Μυθιστορήματος θέλησε να εντρυφήσει στον κόσμο του μυστηρίου και τα μικρά παιδιά. Γράφει λοιπόν μια ευρηματική ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Έξυπνη ιδέα, πανέξυπνα ονόματα και φυσικά μυστήριο που σου τραβάει την περιέργεια και προσοχή μέχρι την τελευταία σελίδα.

Αγωνία, σκέψη, παρατηρητικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό που δημιουργεί στα παιδιά την διάθεση να ψάξουν, να αναρωτηθούν αν θέλουν να προτείνουν λύσεις, ιδέες και δικές τους απόψεις σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ένα βιβλίο γεμάτο νέες λέξεις , δημιούργημα της συγγραφέως, πλοκή και ευρηματικότητα που συναρπάζει.

Νομίζω πως οι ιστορίες του Μικρού Μπλε στο μοναδικό Νησί Πίτσι Πίτσου δεν θα σταματήσουν εδώ. Ο ήρωας αυτός , μα και οι υπόλοιποι, αγαπιούνται με την πρώτη ανάγνωση. Επίσης παρά τα εμφανή στοιχεία που μας δίνει η Ευτυχία μας παρακινεί να ψάξουμε πολύ την …Φυσική Ιστορία για να μάθουμε όλο και περισσότερα για τους πιγκουίνους, τα είδη τους, τη ζωή και τις συνήθειες τους. Σαν ιστορία μυστηρίου όμως κερδίζει το βραβείο της πρωτοτυπίας και στα φοβερά ονόματα και στους καταπληκτικούς χαρακτήρες που έχουν πλαστεί.

Εικονογραφημένο από την Σοφία Τουλιάτου, τολμώ να πω εξαιρετικά και απόλυτα ταιριαστά. Εκτός το σχεδιασμό των χάρτινων ηρώων η ζωντάνια των χρωμάτων αποτυπώνεται και στην ψυχή και στο μυαλό.

Ο μικρός Μπλε ήδη λατρεύτηκε στο σχολείο μας και θεωρώ πως θα αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά.

Ταξίδι λοιπόν στη φαντασία, στο Μυστήριο, στη Φύση, στις καλές ιστορίες για παιδιά!

Να το ψάξετε και να το απολαύσετε όσο κι εμείς!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ : https://ikarosbooks.gr/866-pit...

 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ