Αιχμές Μητσοτάκη για τον ρόλο της Άγκυρας στο διπλό ναυάγιο – «Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας»

Newsroom
Newsroom

Το παρασκήνιο λίγο πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής - Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους "27" για τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, ζητώντας σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου - Κρατά σε απόσταση τον Ερντογάν

Τις ξεκάθαρες ευθύνες της Τουρκίας με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού φέρνει στην πρώτη γραμμή η Αθήνα, λίγες ώρες μετά τη νέα διπλή τραγωδία που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Αιγαίο.

«Εκείνο που είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο (…) Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες -στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας (…) τεράστιες ευθύνες των τουρκικών Αρχών για αυτή την τραγωδία» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση.

 

 

Έμμεσες, αλλά σαφείς, ήταν οι αιχμές προς την Άγκυρα και του Πρωθυπουργού, κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τα τραγικά ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, “φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά τη στάση της τουρκικής ηγεσίας που αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξαλείψουμε εντελώς τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πιθανότητες για μία απευθείας συνάντηση στην Πράγα του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο παραμένουν απειροελάχιστες, γεγονός που φάνηκε και στην “οικογενειακή” φωτογραφία της άτυπης Συνόδου, με τους δύο άνδρες να μην ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα και να βρίσκονται σε απόσταση.

Εν μέσω αυτού του τεταμένου κλίματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει την Παρασκευή, τους 27 για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη» τονίζει.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη γείτονα για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την προ-Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε και με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οφείλει λοιπόν η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού» ανέφερε σχετικά ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να ρίχνει ακόμα βαρύτερη σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για τη διεθνή καταδίκη των πρόσφατων συμφωνιών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν καταγγείλει δημοσίως τις τουρκικές πρακτικές» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

«Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που υφίσταται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

«Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας και απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής» αναφέρουν από το ΚΚΕ.

«Έχουμε μια τραγωδία 19 ανθρώπων (…) Είναι ένα τουρκικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. 

«Ως πότε θα μετατρέπονται οι θάλασσες μας σε υγρούς τάφους πονεμένων ανθρώπων μέσα από απάνθρωπες πολιτικές μετανάστευσης Κυβερνήσεων και ΕΕ;» αναφέρει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Κανένας διάλογος – Καμία χειραψία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για τις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ωστόσο μεταξύ τους δεν υπήρξε καμία χειραψία, κανένας διάλογος, έστω και τυπικός και πολύ περισσότερο καμία κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα αποτυπώθηκε και στην οικογενειακή φωτογραφία, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας στάθηκαν σε εντελώς διαφορετικά σημεία.

Ο κ. Μητσοτάκης, που έσπευσε από νωρίς και μέσω των δηλώσεών του, να δείξει και πάλι στην Άγκυρα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενημερώσει αύριο τους ομολόγους του κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27» για τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της Συνόδου ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σύντομη συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι δεν αναμένει να μπορεί να γίνει κάτι αυτήν την περίοδο.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κατηγορηματικά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Ενημέρωσε δε για τις θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον ομόλογό του την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία.

Πλέον, τα βλέμματα είναι εστιασμένα στο ραντεβού της Παρασκευής των 27, με τον ορίζοντα της Συνόδου Κορυφής, στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες να μην απέχει παρά ελάχιστα όσον αφορά στις κοινές απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πάνελ για την ενέργεια, το κλίμα και την οικονομία. «Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας. Ελπίζουμε σε λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δε μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποδόμηση της ρητορικής Ερντογάν

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε καταγγείλει την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κραδαίνοντας τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών.

Δύο εβδομάδες μετά, αυτές οι εικόνες, που δε μπορεί παρά να σοκάρουν, που συγκινούν, αλλά και να θυμώνουν, αποτελούν και την απόλυτη αποδόμηση της προπαγάνδας της Τουρκίας, που είδαμε να κλιμακώνεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Γιατί πολύ απλά, για να ξεκινήσει μία βάρκα, χρειάζεται να υπάρχει ο διακινητής και ο διακινητής δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης, σε ανάρτησή του σήμερα το πρωί, καλούσε τις τουρκικές αρχές να βάλουν φρένο στις βάρκες, που εγκαταλείπουν τα τουρκικά παράλια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το πιο ουσιαστικό κεφάλαιο θεωρείται το πώς τελικά, μετά από επτά χρόνια, θα υπάρξει μια σοβαρή και κυρίως εφαρμόσιμη και αποτελεσματική συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

Διότι, τέτοια γεγονότα, αποδεικνύουν ότι η φύλαξη των συνόρων, όσο κι αν ενισχυθεί, δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της την λύση, αν δεν υπάρχει μια ισχυρή πολιτική συμφωνία της Ευρώπης με την Άγκυρα.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ